Spanje heeft een nieuwe en eerste coalitieregering

Spanje heeft een nieuwe en eerste coalitieregering
Beeld: Europa Press

Spanje heeft een nieuwe en eerste coalitieregering

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is Pedro Sánchez van de socialistische PSOE-partij gelukt om de eerste coalitieregering in de geschiedenis van Spanje te vormen. Sánchez wist tijdens de tweede stemronde op dinsdag 7 januari 2020 meer ja-stemmers (síes) dan nee-stemmers (noes) bij elkaar te krijgen en zo te eindigen op 167 zetels terwijl het nee-blok 165 zetels bij elkaar kreeg.

De 47-jarige Pedro Sánchez is met een minimaal verschil van slechts twee stemmen de nieuwe premier van Spanje geworden. Na tien maanden van onzekerheid zonder regering en twee verkiezingen verder, kan de PSOE samen met Unidas-Podemos de eerste coalitieregering van Spanje gaan vormen. Daarmee sluit Spanje zich aan bij de lijst van Europese landen waar men al jaren met coalitieregeringen werkt.

Tijdens de eerste stemronde op zondag 5 januari wist Sánchez geen absolute meerderheid van 176 stemmen te krijgen, iets waar men bij de PSOE al rekening mee hield. 

Daarom zette de PSOE alles op alles om de tweede stemronde waarbij men een ‘simpele’ meerderheid van meer ja-stemmers dan nee-stemmers nodig had, iets dat lukte dankzij de steun van diverse partijen waaronder de nationalistische Baskische en Catalaanse partijen.

Uiteindelijk kreeg de Sánchez 167 stemmen bestaande uit: 120 (PSOE), 35 (Unidas-Podemos), 6 (PNV), 3 (Compromis), 1 (Nueva Canarias), 1 (BNG) en 1 (Teruel Existe).

Pedro Sánchez kreeg echter ook 165 stemmen tegen van: 88 (PP), 52 (Vox), 10 (Ciudadanos), 8 (Junts per Catalunya), 2 (CUP), 2 (UPN), 1 (CC), 1 (Foro Asturias) en 1 (PRC). 

Er waren 18 onthoudingen van stemmen van de Catalaanse ERC en Baskische Bildu partijen.

Terwijl men bij de PSOE en uiteraard de coalitiepartner Unidas-Podemos feest vierde kreeg de nieuwe coalitieregering er zwaar van langs van de rechtse partijen zoals de PP, Vox en Ciudadanos.

De toekomst moet nu laten zien of Pedro Sánchez de coalitieregering in stand kan blijven houden, hoe de samenwerking met Unidas-Podemos verder zal verlopen, hoe het systeem van ministers van verschillende politieke partijen in Spanje gaat werken en hoe de oppositiepartijen zoals de PP, Vox en Ciudadanos omgaan met deze nieuwe ongekende situatie in Spanje.

Ga naar de inhoud