Spanje heeft een nieuwe en eerste coalitieregering

Spanje heeft een nieuwe en eerste coalitieregering
Beeld: Europa Press

MADRID – Het is Pedro Sánchez van de socialistische PSOE-partij gelukt om de eerste coalitieregering in de geschiedenis van Spanje te vormen. Sánchez wist tijdens de tweede stemronde op dinsdag 7 januari 2020 meer ja-stemmers (síes) dan nee-stemmers (noes) bij elkaar te krijgen en zo te eindigen op 167 zetels terwijl het nee-blok 165 zetels bij elkaar kreeg.

De 47-jarige Pedro Sánchez is met een minimaal verschil van slechts twee stemmen de nieuwe premier van Spanje geworden. Na tien maanden van onzekerheid zonder regering en twee verkiezingen verder, kan de PSOE samen met Unidas-Podemos de eerste coalitieregering van Spanje gaan vormen. Daarmee sluit Spanje zich aan bij de lijst van Europese landen waar men al jaren met coalitieregeringen werkt.

Tijdens de eerste stemronde op zondag 5 januari wist Sánchez geen absolute meerderheid van 176 stemmen te krijgen, iets waar men bij de PSOE al rekening mee hield. 

Daarom zette de PSOE alles op alles om de tweede stemronde waarbij men een ‘simpele’ meerderheid van meer ja-stemmers dan nee-stemmers nodig had, iets dat lukte dankzij de steun van diverse partijen waaronder de nationalistische Baskische en Catalaanse partijen.

Uiteindelijk kreeg de Sánchez 167 stemmen bestaande uit: 120 (PSOE), 35 (Unidas-Podemos), 6 (PNV), 3 (Compromis), 1 (Nueva Canarias), 1 (BNG) en 1 (Teruel Existe).

Pedro Sánchez kreeg echter ook 165 stemmen tegen van: 88 (PP), 52 (Vox), 10 (Ciudadanos), 8 (Junts per Catalunya), 2 (CUP), 2 (UPN), 1 (CC), 1 (Foro Asturias) en 1 (PRC). 

Er waren 18 onthoudingen van stemmen van de Catalaanse ERC en Baskische Bildu partijen.

Terwijl men bij de PSOE en uiteraard de coalitiepartner Unidas-Podemos feest vierde kreeg de nieuwe coalitieregering er zwaar van langs van de rechtse partijen zoals de PP, Vox en Ciudadanos.

De toekomst moet nu laten zien of Pedro Sánchez de coalitieregering in stand kan blijven houden, hoe de samenwerking met Unidas-Podemos verder zal verlopen, hoe het systeem van ministers van verschillende politieke partijen in Spanje gaat werken en hoe de oppositiepartijen zoals de PP, Vox en Ciudadanos omgaan met deze nieuwe ongekende situatie in Spanje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

24
Reageer op dit artikel

10 Comment threads
14 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
D. Alvarez

Een coalitie vormen die geen eens niet van Spanje houden, die niet van de grondwet houden, die niet van de koning houden. Ik zie een prachtige coalitie…
Sanchisme heet het ook wel.

Miel

Wat zal er nu gaan veranderen ? De wisselwerking links/rechts gaat gewoon verder. Een groot deel van Spanje steunt de fascisten, een ander groot deel steunt de sinterklazen en nog een ander deel zweeft daar tussenin. Dit laatste deel heeft nu al een tijdje zijn buik vol van de Rajoy-besparingen en verkiest nu de Sanchez-kwistingen. Over een paar jaar zit Spanje economisch weer in de miserie en is het terug de beurt aan de fascisten. Hopelijk heeft men tegen dan een onomkeerbare oplossing gevonden voor de problemen in Catalonië al krijg ik de indruk dat het separatisme zich verder uitbreidt… Lees verder »

H.Kas

Hoop voor de onderdrukten en armen en een mogelijke acceptabele oplossing voor het Catalaanse conflict wens ik de nieuwe coalitie.

Borms Suzanna

Helaas toch dat men alleen de zakkenvullers van “de anderen” onthoudt? Alle machthebbers hebben eraan gedaan toch? De elite zijn degene die aan de hogere politieke posten geraken. Zij hebben natuurlijk hun supporters: vooral bij de eerder rechtse partijen “van vroeger” zoals de PP! Er is in Spanje een groot klasse verschil nog: dat zie je een beetje op straat, maar véél is verdoken ook? WIE WIL daar iets aan doen al bij al?

Robert Lemm

Eerste coalitieregering sinds 1936, aan de vooravond van Burgeroorlog. Toen zoals nu een regering van socialisten en communisten, aangevuld met separatisten. Een sinister voorteken.

Juan74

Ik had het niet beter kunnen zeggen.

Borms Suzanna

Ja Robert, we kennen jouw rechtse standpunten…

Borms Suzanna

Is positief blijven niet de beste boodschap? En nieuwe bewegingen een kans geven? Hop maar Sanchez zou ik zeggen: maak er ook maar iets van met de Catalanen?! Ik kijk er al naar uit hoe er evoluties zullen zijn in dat zoooo traditionele Spanje met zijn machts-elites!

Wizza

Waarom vertrekken de mensen die socialisme/communisme zo leuk lijkt niet gewoon naar Cuba/Venezuela/Noord Korea????

Freek

Wat een domme vooringenomen opmerking eindelijk een coalitie en geef deze een kans.

George

Je zult als 70-plusser maar moeten rondkomen van een maandbedrag dat vele euro’s onder ons bijstandsniveau ligt. Velen vergeten dat Spanje niet de goede sociale voorzieningen heeft die wij hebben.
De nieuwe regering van Pedro Sanchez en Pablo Iglesias gaat proberen hier verbetering in aan te brengen. Dat de allerrijksten om dit te bereiken wat meer belasting moeten gaan betalen is daarom een goede zaak.
Uiteindelijk zal meer sociale rechtvaardigheid in Spanje een positief voorbeeld zijn voor andere EU landen.

nieselops@hotmail.com

Helemaal eens!

Tom de groot

Hier heb ik niets aan toetevoegen .goed verwoord

Wizza

Hadden buitenlanders mogen stemmen, was dit nooit gebeurd.

Koos

Gelukkig hebben buitenlanders NIETS te vertellen in Spanje anders was het eind zoek, respect naar de Spaanse cultuur is namelijk wel gewenst.

Wizza

Wat heeft socialisme/ communisme met Spaanse cultuur te maken?

Fred

Verschrikkelijk domme opmerking..!

Pank

Dat wordt weer compromissen sluiten. Niemand krijgt waar hij voor gestemd heeft.

Anoniem

Met een ultra rechtste regering krijgt nooit iemand waar hij voor gestemd heeft. Wees blij dat dit niet gebeurd is en geef de nieuwe regering een KANS.

Anoniem

anoniem als je iet of wat kennis hebt betreffende de politiek van de laatste 45 jaar in Spanje dan zal je ook wel weten dat het grootste deel van die periode geregeerd is door de PSEO en dan weet ge ook dat die meer dan andere (PP)
hun zakken gevuld hebben op de meest corrupte wijze ( zie vb:Andalousie!)Kijk maar naar verworvenheden van ene Conzales de socialist met een kasteel in Marroko en een jacht van 25 meter en zijn kompaan Zapatero. Veel geluk met die charlatan Sanchez de gatten kruiper van de Catalaanse nationalisten.

Anoniem

Als je de PSOE als al PSEO neerschrijft kun je niet serieus genoemd worden. Het maakt niet uit wie er meer of minder aan de macht is geweest het gaat er nu om dat er een grote verandering gaande is en dat die niet aan de de rechterkant zit is juist mooi want rechts gunt een normaal mens niets Die holt enkel maar achter de rijken aan. Het liefst zou je een centrale regering zien die er voor beiden kanten is maar helaas heeft de mensheid nog altijd niets geleerd het is tegenwoordig ja of nee en er wordt niets… Lees verder »

Anoniem

Anoniem, “eindelijk een lichtpuntje voor de normale mens ?” dus de andere helft van de Spanjaarden zijn dan achterlijk zeker?

Loek

Dat noemen ze ook wel een democratie….

Borms Suzanna

Hopelijk lukt het daar!! Nieuwe wind is daar nodig toch?

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.