Catalaanse kippen in ‘Lockdown’ door vogelgriep

Catalaanse kippen in ‘Lockdown’ door vogelgriep
Beeld: Canva

Catalaanse kippen in ‘Lockdown’ door vogelgriep

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – Ook onder vogels woedt de dit jaar een virus, de vogelgriep. Europa ziet de grootste golf van het H5N1-virus sinds jaren. In totaal werden al meer dan 8 miljoen stuks pluimvee afgeslacht om het virus in te dijken. In Catalonië gaat het pluimvee nu integraal in een soort van ‘lockdown’.

Tot midden April moet het pluimvee in Catalonië binnen blijven, zo heeft de Catalaanse regering deze week beslist. Door de dieren niet meer in open lucht te laten, hoopt men grote besmettingshaarden in te dijken. Volgende week wordt de maatregel normaal gezien goedgekeurd door de Generalitat. 

De beslissing werd genomen na de vondst van vier dode, wilde zwanen en een dode ooievaar afgelopen 22 december. De dieren zouden allemaal overleden zijn aan de gevolgen van de vogelgriep. Ze werden gevonden aan de oever van de Segre rivier in het dorp Soses (Lleida).

De isolatie van het pluimvee is volgens de regering een logische stap na het vinden van de dode vogels. De pluimveesector steunt de beslissing ook, omdat die zich bewust is van de risico’s. De maatregel geldt bovendien vooral voor vogels die in openlucht worden gekweekt. Dat gebeurt dan voornamelijk omdat het om ecologische boerderijen gaat, maar in dit geval zou de gezondheid boven het ecologische label worden geplaatst.

Rond deze tijd van het jaar migreren veel vogels naar Centraal Europa, wat het risico op besmettingen zo groot maakt. Het gevaar in intensieve pluimvee fokkerijen is dat het virus gaat muteren, en hoewel dat bijna nooit gebeurd, springt het zo soms over op mensen ook. De intensieve legbatterijen en pluimveekwekerijen, waar vaak duizenden vogels bijeen gepakt zitten op een heel kleine oppervlakte, vormen de perfecte biotoop voor het H5N1-virus om lelijk huis te houden. Het is niet ongezien dat meer dan de helft van de kippen in zo een kwekerij komt te sterven na een uitbraak.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.