Search
menu
Search

Grote delen van Spanje krijgen te maken met hevige sneeuwval

Grote delen van Spanje krijgen te maken met hevige sneeuwval
Beeld: Tiempo.com / web

Grote delen van Spanje krijgen te maken met hevige sneeuwval

De afgelopen week heeft Spanje te maken gehad met de gevolgen van sneeuwval in hoofdzakelijk het noorden van het Spaanse vasteland en zelfs op Mallorca. Maar volgens meteorologen is er mogelijk nog meer winterweer op komst. Een variant van de bekende storm Filomena (meer uitleg onderaan) zou namelijk kunnen zorgen voor belangrijke sneeuwval en winterweer in de komende week. Maar wanneer en waar gaat het sneeuwen in Spanje?

Volgens de voorspellingen van Tiempo.com zal er vanaf woensdag 10 tot en met vrijdag 12 januari 2024 een mediterrane storm, genaamd L, over Spanje trekken. Op bovenstaande kaart is te zien waar sneeuwval (groen) en hevige sneeuwval (geel) wordt verwacht.

We hebben het dan vooral over het noorden, noordoosten, en midden van het Spaanse vasteland waar veel tot heel veel sneeuw wordt verwacht. Het gaat om de autonome regio’s Baskenland, Cantabrië, Asturië, Navarra, La Rioja, Madrid regio, Castilië en León, delen van Castilla-La Mancha, het binnenland van de Valencia regio en Murcia, de provincies Granada en Almería in Andalusië, het noorden en binnenland van Catalonië. De hevigste sneeuwval wordt verwacht in de Pyreneeën van de provincies Huesca en Lleida.

Deze voorspelling laat zien dat er een combinatie van ingrediënten aanwezig zal zijn die kunnen leiden tot echt winterweer en overvloedige sneeuwval. Maar wat zijn deze factoren precies?

Meteorologische factoren

Om te begrijpen waarom er mogelijk weer winterse omstandigheden op komst zijn, moeten we kijken naar de verschillende meteorologische factoren die hierbij een rol spelen. Hieronder bespreken we de belangrijkste ingrediënten die kunnen leiden tot winterweer en overvloedige sneeuwval.

Lage drukgebieden Middellandse Zee

Een van de belangrijkste ingrediënten voor winterweer in Spanje is een lagedrukgebied boven de Middellandse Zee. Dit zorgt voor een aanvoer van koude lucht vanuit het noorden, waardoor de temperaturen dalen en er kans is op sneeuwval. Daarnaast kan dit lagedrukgebied ook voor sterke winden zorgen, wat het gevoel van kou nog verder versterkt.

Koufront vanuit het noorden

Een ander belangrijk ingrediënt voor winterweer is een koufront dat vanuit het noorden over Spanje trekt. Dit koufront brengt koude lucht met zich mee en kan ervoor zorgen dat de temperatuur snel daalt. In combinatie met een lagedrukgebied boven de Middellandse Zee kan dit leiden tot hevige sneeuwval en winterse omstandigheden.

Vochtige luchtstroom Atlantische Oceaan

Naast koude lucht vanuit het noorden is ook een vochtige luchtstroom vanuit de Atlantische Oceaan een belangrijk ingrediënt voor winterweer in Spanje. Deze vochtige lucht kan zich mengen met de koude lucht en zorgen voor zware sneeuwval. Daarnaast kan het ook zorgen voor ijzel, wat voor gevaarlijke situaties op de weg kan zorgen.

Storm Filomena in 2021

Om een beter beeld te krijgen van wat we kunnen verwachten van de variant van de storm Filomena, is het goed om terug te kijken naar de impact die deze storm had in 2021. Op 6 januari trok de storm over Spanje en zorgde voor hevige winden en intense regenval in de Canarische Eilanden en het zuiden van Andalusië. Maar de grootste impact was te zien in het binnenland van Spanje, waar grote delen bedekt werden onder een dikke laag sneeuw.

Deze sneeuwval was zo hevig dat het openbaar vervoer plat kwam te liggen en veel wegen onbegaanbaar waren. Ook werden vluchten geannuleerd, vliegvelden gesloten en scholen gesloten. Het dagelijks leven van veel mensen werd hierdoor flink ontregeld. Daarnaast zorgde de combinatie van sneeuw en harde wind voor gevaarlijke situaties en stroomuitval.

Filomena 2: een vergelijkbare, maar niet identieke situatie

Hoewel er geen twee meteorologische situaties exact hetzelfde zijn, kan de nieuwe variant van de storm Filomena in 2024 wel voor vergelijkbare omstandigheden zorgen als in 2021. Dit kan leiden tot overvloedige sneeuwval en winterweer, maar de impact zal niet identiek zijn. Zo kan het gebied dat getroffen wordt door de sneeuwval anders zijn en kunnen de hoeveelheden sneeuw en neerslag verschillen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de voorspellingen nog kunnen veranderen. Het is daarom altijd goed om de weerberichten in de gaten te houden en eventuele waarschuwingen op te volgen.

Ga naar de inhoud