Search
menu
Search

Wat is het oudste dorp van Spanje?

Wat is het oudste dorp van Spanje?
Beeld: Bostamante / Wikimedia

Wat is het oudste dorp van Spanje?

Als je een weekendje weg wilt, maar je weet niet goed waar je heen wilt zijn er vele plekken om naartoe te gaan. Spanje is een geliefde vakantiebestemming, maar het land is groot en er zijn zoveel mooie plaatsen om te bezoeken. Je kunt naar de zee, het strand, de woestijn, het groen en nog eindeloos veel meer. Als je van cultuur en geschiedenis houdt, hebben we hier een perfecte locatie voor je gevonden. Die locatie is namelijk het oudste dorp van Spanje; de perfecte plaats om een reis te maken door de geschiedenis van Spanje.

In het nationaal park Montaña Palentina ligt een dorpje met ongeveer driehonderd inwoners op 1200 meter hoogte en het is omringd door natuur. De naam van het plaatsje is Brañosera en het ligt in de provincie Palencia in de regio Castilië en León. 

Dit dorp wordt beschouwd als het eerste dorp dat ooit gebouwd werd door de mensen die het land hier bevolkten. Graaf Munio Núñez verleende de eerste privileges en rechten aan deze nederzetting. Dit gebeurde op 13 oktober 824. Dat is de datum waarop het dorp zelf dingen mocht gaan bepalen en waarop de lokale gemeente is ingesteld. Dit was een primeur voor heel Spanje. 

Het dorp was eerder bekend onder de naam ‘tierra de brañas y osos’ (land van frisse weiden en beren). Het is gelegen in de bergen van Palencia in een gebied dat Fuente cobre (bron van koper) heet. Men doet er erg hun best om de traditionele middeleeuwse architectuur te behouden. De huizen zijn gebouwd van steen en eikenhout en het is omringd door bomen. Dit geeft een pittoresk en uniek beeld van Brañosera. 

Ook voor de actievere bezoeker is dit trouwens een mooi gebied. Er zijn verschillende mooie wandelroutes die vanuit het dorp gelopen kunnen worden. Eén van die routes is de route ‘Besaya’ die onderdeel is van een gedeelte van de camino de Santiago. Andere bijzondere dingen die te zien zijn in het dorp zijn de kerk; de Santa Eulália en ook de Ermita van San Miguel.

Ga naar de inhoud