Was de waterput van Julen in Málaga afgedekt of niet?

Europa Press
Beeld: Europa Press

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – Dat is de vraag waar het politieonderzoek nu om draait. Was de waterput waar de tweejarige Julen Rosello in is gevallen en overleden wel of niet afgedekt. De eigenaar van het terrein zegt dat hij dit afgedekt heeft met twee betonblokken die echter op het moment van het fatale ongeval naast de putopening lagen. De verantwoordelijke van het boren van de waterput zegt dat hij een grote steen op de opening heeft gelegd maar dat deze nu verdwenen is.

De zoektocht en 13 dagen durende reddingsoperatie van de tweejarige Julen die in een 110 meter diepe waterput was gevallen is alweer voorbij en de rust is in Totalan teruggekeerd terwijl de ouders nog rouwen om de dood van hun tweede zoon in twee jaar tijd. De politie is echter met een onderzoek bezig om te bepalen of iemand de schuld heeft aan de dood van Julen en om te achterhalen wat er precies gebeurd is die fatale dag.

Er zijn veel vragen die nog beantwoord moeten worden zoals de belangrijkste, was de put wel of niet afgesloten of bedekt en zo niet waarom niet. Hieronder enkele feiten die de krant El Mundo heeft verzameld.

Eigenaar

De eigenaar van het terrein is David Serrano, de partner van de nicht van de vader van de tweejarige Julen. Op het terrein van David wilde de familie bestaande uit de David, nicht, de vader en moeder, Julen en een nichtje een paella maken. De materialen die men wilde gebruiken en de ingrediënten van de paella werden door de politie ter plaatse gevonden en gefotografeerd.

Op het terrein werd door de eigenaar gebouwd aan, wat de politie meent, een illegale woning. Volgens de eigenaar liet hij een geul graven met een machine die hij wilde opvullen met zand en beton om een muurtje te maken. De Guardia Civil denkt echter dat het om een muurtje gaat om een deel van de berg tegen te houden zodat daarachter gebouwd kan worden, ook al heeft de eigenaar daar geen toestemming voor.

Op het terrein lagen zakken met zand, stenen, stond een betonmolen en ander bouwmateriaal waaronder ook diverse betonblokken. De eigenaar zegt dat hij twee van deze betonblokken op de smalle put had gelegd om te voorkomen dat iemand erin zou stappen. Op geen enkel moment had hij erover nagedacht dat er een kind in zou kunnen vallen. De eigenaar zegt dat hij de betonblokken moest neerleggen omdat de persoon die de put geboord had geen steen op het gat had gelegd.

Waterput

De verantwoordelijke voor het boren van de waterput is Antonio Sánchez en hij blijft sinds dag een volhouden dat hij een zware steen op de waterput heeft gelegd, iets dat normaal is na het boren van een gat. Hij gaf ook meteen al aan dat de steen was weggehaald door iemand waarbij Antonio vermoedt dat dit door de eigenaar van het terrein is gedaan op het moment dat er een machine was om de geul te graven.

Aangezien de waterput in principe voor niets is geboord want er werd geen water gevonden, is er een kans dat de eigenaar de waterput wilde vullen met bouwpuin wat kan verklaren waarom op de bodem van de waterput stenen, zand en puin liggen. Dit moet echter nog onderzocht worden door de politie.

Verder is gebleken dat de waterput illegaal werd geboord omdat de verantwoordelijke voor het boren een papier heeft gezien maar later bleek dat dit van een andere waterput was. Ook wat betreft de legaliteit van de geboorde waterput is er onenigheid omdat de eigenaar van het terrein zegt dat hij daar geen verstand van heeft en meent dat degene die boort de vergunning moet aanvragen terwijl de verantwoordelijke voor het boren het tegenovergestelde zegt.

Persconferentie

Tijdens een persconferentie wilde de eigenaar van het terrein samen met een prestigieuze advocaat aan de pers vertellen dat hij op de waterput twee betonblokken had gelegd en dat iemand die heeft weggehaald. De Guardia Civil gelooft zijn verhaal echter niet omdat dit de derde versie van zijn verhaal is sinds dat Julen in de waterput was gevallen.

De politie meent dat de betonblokken gebruikt zouden worden om een vuur te maken voor de paella die men wilde bereiden. Sterker nog, op foto’s is te zien dat er enkele betonblokken al zwart gekleurd zijn van het vuur.

De Guardia Civil meent dat de eigenaar van het terrein zichzelf met een persconferentie wil vrijwaren van een mogelijke veroordeling van dood door schuld. De politie zegt echter dat David zichzelf tegenspreekt en eigenlijk aangeeft dat hij wist dat de waterput gevaarlijk was maar dat er toch een feestje met kleine kinderen werd gehouden.

Schuldige

Een agent van de Guardia Civil denkt dat de kans groter is dat de eigenaar van het terrein David Serrano door de rechter wordt aangeklaagd voor dood door schuld (homicidio imprudente) dan de verantwoordelijke voor het boren van de waterput Antonio Sánchez. Het was immers de eigenaar van het terrein die op een gevaarlijke plaats een paella feestje organiseerde.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
16 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

De vader is bezig met vuur te maken voor de maaltijd. Hij zoekt naar houtblokken. De moeder is bezig met haar telefoon en vraagt aan de vader of hij op ‘t kind wil letten. Hoe kan iemand op een peutertje van 2 jaar letten als hij bezig is met zoiets als vuur maken/houtblokken stapelen enz. Waarom vraagt die moeder niet aan een familie-lid om op te letten/ Een familie-lid had notabene nog een allerlaatste foto van Julen gemaakt…… En nu komt het: Die foto was vlakbij de waterput gemaakt. Er stond:Julen zat vlakbij de waterput……… Even later lees je weer… Lees verder »

Ik blijf het vreemd vinden dat kleine Julen met gestrekte armen in de put is gevallen…zo loopt een kleuter niet van nature…Ik heb er een vieze smaak van….Ohhh wat heb ik meegeleefd over het welzijn van kleine Julen?

Wat een verhaal en speculatie of dit en dat wel of niet waar, en met alles wat ze over zeggen nu krijgen ze die kleine Julen niet me terug wat ik een hoop had dat het zal gebeuren en dat hij snel eruit zal komen maar helaas is niks minder waar. Als ik aan de kleine mannetje terug denk doet me zo veel pijn en verdriet dat hij op zo gruwelijke manier moet eindigen met net twee jaar, en hoeveel angst heeft hij niet gehad. Ik hoop dat hier een echte waarheid aan de licht komt en dat die mensen… Lees verder »

Er is nog wel meer wat raadsels oproept. T puin dat op yulen lag was niet van t zelfde materiaal als t materiaal in de put.waar komt t dan vandaan en hoe kont dat op yulen terecht???

Er is een illegale put die niet correct werd afgedekt, er is een eigenaar die een feestje met kinderen heeft georganiseerd op een gevaarlijk terrein en er zijn de ouders die tekort zijn geschoten in hun toezichtplicht. “… Op geen enkel moment had hij erover nagedacht dat er een kind in zou kunnen vallen…” Daarmee is m.i. alles gezegd. Zowel diegene die de put heeft geboord, als de eigenaar én de ouders hebben het risico van de put foutief ingeschat en nagelaten de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen. Daardoor zijn ze dus ook allemaal collectief verantwoordelijk voor wat is gebeurd. Het… Lees verder »

Wat ik me afvraag is, hoe hebben ze op 18 dec jl. die 110 meter diepe put gegraven?? Hoe doe je dat zonder geavanceerde materialen? Zeker als blijkt dat je zware gesteente tegenkomt? ‘t is mij echt een raadsel!

Kon die specialist dan geen gat boren om Julén te redden? Hij kwam blijkbaar wel door de harde grond heen

Ja hoor dat kon deze specialist wel. Alleen heeft hij dan nog een put geboord van 25 cm doorsnede en 110 m diep. En toen? Of denkt u dat hij achterin zijn bestelbus een boorinstallatie van 25.000 kilo met een boorkoon van 1200 mm heeft staan?

En toen? Toen nog 5 van die putten ernaast, en had je een put met een doorsnee van een meter gehad. Als die “kleine” put inderdaad in 8 uur te boren is waren ze binnen 2 dagen klaar geweest. Kwestie van naast die put 4 putten bij elkaar graven, opvullen met zand, dan één put in het midden van die vier, zand eruit zuigen en klaar.

Wat een onzin. Dacht u werkelijk dat een boorgat kaarsrecht was? Bij een boorgat met een minimale afwijking van 3 graden zit je na 80 meter al 4 meter uit het lood. Bij 5 gaten een enorme spreiding en geen boorgat van 120 cm. Erg simplistisch dit.

Excuus voor het 2 keer plaatsen, er ging iets niet helemaal goed op de PC.

Het is triest dat deze hele geschiedenis loopt zoals die loopt. Maar dat er ergens in de verhalen iets niet klopte en klopt, dat is wel 100% helder. Helaas breng je daarmee de kleine man niet terug. Er gaan zoveel verhalen rond. Elders in lokale media kwam een ¨kennis¨ van de familie aan het woord, die met droge ogen beweerde dat de vader en de eigenaar van de grond bezig waren met drugshandel en de put wilden gebruiken voor het dumpen van het afval dat ze daarbij over zouden houden. Ik zeg er gelijk bij, dat er daarvoor (nog) geen… Lees verder »

Het is triest dat deze hele geschiedenis loopt zoals die loopt. Maar dat er ergens in de verhalen iets niet klopte en klopt, dat is wel 100% helder. Helaas breng je daarmee de kleine man niet terug. Er gaan zoveel verhalen rond. Elders in lokale media kwam een ¨kennis¨ van de familie aan het woord, die met droge ogen beweerde dat de vader en de eigenaar van de grond bezig waren met drugshandel en de put wilden gebruiken voor het dumpen van het afval dat ze daarbij over zouden houden. Ik zeg er gelijk bij, dat er daarvoor (nog) geen… Lees verder »

Ik zal het onderzoek uit het slop trekken. Nee, de put was niet afgedekt. En nu weer aan de slag met het onderzoek kwajongens….

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.