Search
menu
Search

Was de waterput van Julen in Málaga afgedekt of niet?

Oeps ... foto ontbreekt!

Was de waterput van Julen in Málaga afgedekt of niet?

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Dat is de vraag waar het politieonderzoek nu om draait. Was de waterput waar de tweejarige Julen Rosello in is gevallen en overleden wel of niet afgedekt. De eigenaar van het terrein zegt dat hij dit afgedekt heeft met twee betonblokken die echter op het moment van het fatale ongeval naast de putopening lagen. De verantwoordelijke van het boren van de waterput zegt dat hij een grote steen op de opening heeft gelegd maar dat deze nu verdwenen is.

De zoektocht en 13 dagen durende reddingsoperatie van de tweejarige Julen die in een 110 meter diepe waterput was gevallen is alweer voorbij en de rust is in Totalan teruggekeerd terwijl de ouders nog rouwen om de dood van hun tweede zoon in twee jaar tijd. De politie is echter met een onderzoek bezig om te bepalen of iemand de schuld heeft aan de dood van Julen en om te achterhalen wat er precies gebeurd is die fatale dag.

Er zijn veel vragen die nog beantwoord moeten worden zoals de belangrijkste, was de put wel of niet afgesloten of bedekt en zo niet waarom niet. Hieronder enkele feiten die de krant El Mundo heeft verzameld.

Eigenaar

De eigenaar van het terrein is David Serrano, de partner van de nicht van de vader van de tweejarige Julen. Op het terrein van David wilde de familie bestaande uit de David, nicht, de vader en moeder, Julen en een nichtje een paella maken. De materialen die men wilde gebruiken en de ingrediënten van de paella werden door de politie ter plaatse gevonden en gefotografeerd.

Op het terrein werd door de eigenaar gebouwd aan, wat de politie meent, een illegale woning. Volgens de eigenaar liet hij een geul graven met een machine die hij wilde opvullen met zand en beton om een muurtje te maken. De Guardia Civil denkt echter dat het om een muurtje gaat om een deel van de berg tegen te houden zodat daarachter gebouwd kan worden, ook al heeft de eigenaar daar geen toestemming voor.

Op het terrein lagen zakken met zand, stenen, stond een betonmolen en ander bouwmateriaal waaronder ook diverse betonblokken. De eigenaar zegt dat hij twee van deze betonblokken op de smalle put had gelegd om te voorkomen dat iemand erin zou stappen. Op geen enkel moment had hij erover nagedacht dat er een kind in zou kunnen vallen. De eigenaar zegt dat hij de betonblokken moest neerleggen omdat de persoon die de put geboord had geen steen op het gat had gelegd.

Waterput

De verantwoordelijke voor het boren van de waterput is Antonio Sánchez en hij blijft sinds dag een volhouden dat hij een zware steen op de waterput heeft gelegd, iets dat normaal is na het boren van een gat. Hij gaf ook meteen al aan dat de steen was weggehaald door iemand waarbij Antonio vermoedt dat dit door de eigenaar van het terrein is gedaan op het moment dat er een machine was om de geul te graven.

Aangezien de waterput in principe voor niets is geboord want er werd geen water gevonden, is er een kans dat de eigenaar de waterput wilde vullen met bouwpuin wat kan verklaren waarom op de bodem van de waterput stenen, zand en puin liggen. Dit moet echter nog onderzocht worden door de politie.

Verder is gebleken dat de waterput illegaal werd geboord omdat de verantwoordelijke voor het boren een papier heeft gezien maar later bleek dat dit van een andere waterput was. Ook wat betreft de legaliteit van de geboorde waterput is er onenigheid omdat de eigenaar van het terrein zegt dat hij daar geen verstand van heeft en meent dat degene die boort de vergunning moet aanvragen terwijl de verantwoordelijke voor het boren het tegenovergestelde zegt.

Persconferentie

Tijdens een persconferentie wilde de eigenaar van het terrein samen met een prestigieuze advocaat aan de pers vertellen dat hij op de waterput twee betonblokken had gelegd en dat iemand die heeft weggehaald. De Guardia Civil gelooft zijn verhaal echter niet omdat dit de derde versie van zijn verhaal is sinds dat Julen in de waterput was gevallen.

De politie meent dat de betonblokken gebruikt zouden worden om een vuur te maken voor de paella die men wilde bereiden. Sterker nog, op foto’s is te zien dat er enkele betonblokken al zwart gekleurd zijn van het vuur.

De Guardia Civil meent dat de eigenaar van het terrein zichzelf met een persconferentie wil vrijwaren van een mogelijke veroordeling van dood door schuld. De politie zegt echter dat David zichzelf tegenspreekt en eigenlijk aangeeft dat hij wist dat de waterput gevaarlijk was maar dat er toch een feestje met kleine kinderen werd gehouden.

Schuldige

Een agent van de Guardia Civil denkt dat de kans groter is dat de eigenaar van het terrein David Serrano door de rechter wordt aangeklaagd voor dood door schuld (homicidio imprudente) dan de verantwoordelijke voor het boren van de waterput Antonio Sánchez. Het was immers de eigenaar van het terrein die op een gevaarlijke plaats een paella feestje organiseerde.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?