Snelheidscontroles Catalonië door volgen van smartphones

Snelheidscontroles Catalonië aan de hand van smartphones
Beeld: 123rf

Snelheidscontroles Catalonië door volgen van smartphones

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Als het aan de Catalaanse verkeersautoriteiten Trànsit ligt worden de mobiele telefoons van de automobilisten gecontroleerd om zo te achterhalen of iemand te hard heeft gereden en zich niet aan de snelheid heeft gehouden. Tránsit zal gedetailleerde informatie krijgen van de mobiele telefoonproviders om zo de gemiddelde snelheid te kunnen berekenen.

Het te hard rijden is een van de oorzaken van de meeste dodelijke ongelukken op de Spaanse en dus ook Catalaanse wegen. Ondanks dat er hoge boetes zijn tot 600 euro en dat Spaanse automobilisten 2, 4 of 6 punten van hun rijbewijs kunnen kwijtraken, rijdt men nog steeds te hard.

De Catalaanse Servei Català de Trànsit heeft de bedrijven INRIX en RACC benaderd om per minuut gedetailleerd te kunnen achterhalen hoe hard iemand rijdt. Daarvoor maakt men gebruik van de gegevens van de smartphones van de automobilisten. Met andere woorden, de autoriteiten volgen de mensen in Catalonië terwijl ze rijden.

Die gegevens worden zonder toestemming van de eigenaren van de telefoons verzameld maar de bedrijven zeggen absoluut niets te doen met de privé gegevens, identiteiten etc. Naast de smartphones kan men ook de GPS navigatiesystemen zoals Tom Tom volgen of de voertuigen die met het internet zijn verbonden volgen. 

Deze methode, die nog niet in gebruik is genomen en wacht op goedkeuring, zal de traditionele radar flitspalen niet gaan vervangen omdat het volgen van de smartphones en navigatiesystemen niet accuraat genoeg is en slechts gemiddelden geeft. 

Daarnaast geeft Servei Català de Trànsit aan dat het doel niet het bekeuren is of dat de gegevens gebruikt worden om boetes uit te schrijven maar wel om snel te kunnen handelen in geval van problemen op wegen. 

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.