Snelheidscontroles Catalonië door volgen van smartphones

Snelheidscontroles Catalonië aan de hand van smartphones
Beeld: 123rf

BARCELONA – Als het aan de Catalaanse verkeersautoriteiten Trànsit ligt worden de mobiele telefoons van de automobilisten gecontroleerd om zo te achterhalen of iemand te hard heeft gereden en zich niet aan de snelheid heeft gehouden. Tránsit zal gedetailleerde informatie krijgen van de mobiele telefoonproviders om zo de gemiddelde snelheid te kunnen berekenen.

Het te hard rijden is een van de oorzaken van de meeste dodelijke ongelukken op de Spaanse en dus ook Catalaanse wegen. Ondanks dat er hoge boetes zijn tot 600 euro en dat Spaanse automobilisten 2, 4 of 6 punten van hun rijbewijs kunnen kwijtraken, rijdt men nog steeds te hard.

De Catalaanse Servei Català de Trànsit heeft de bedrijven INRIX en RACC benaderd om per minuut gedetailleerd te kunnen achterhalen hoe hard iemand rijdt. Daarvoor maakt men gebruik van de gegevens van de smartphones van de automobilisten. Met andere woorden, de autoriteiten volgen de mensen in Catalonië terwijl ze rijden.

Die gegevens worden zonder toestemming van de eigenaren van de telefoons verzameld maar de bedrijven zeggen absoluut niets te doen met de privé gegevens, identiteiten etc. Naast de smartphones kan men ook de GPS navigatiesystemen zoals Tom Tom volgen of de voertuigen die met het internet zijn verbonden volgen. 

Deze methode, die nog niet in gebruik is genomen en wacht op goedkeuring, zal de traditionele radar flitspalen niet gaan vervangen omdat het volgen van de smartphones en navigatiesystemen niet accuraat genoeg is en slechts gemiddelden geeft. 

Daarnaast geeft Servei Català de Trànsit aan dat het doel niet het bekeuren is of dat de gegevens gebruikt worden om boetes uit te schrijven maar wel om snel te kunnen handelen in geval van problemen op wegen. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

18
Reageer op dit artikel

7 Comment threads
11 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Henk

Wat maken jullie je druk om deze vroege 1 April grap van de redactie!
Ze liggen vast dubbel van het lachen.

Ned

Boetes uitdelen is met deze methode onmogelijk. De autoriteiten hebben immers geen idee of de smartphone die de snelheid overtreed van een bestuurder of een passagier is.

leo

Nee het zit anders want wat ze willen doen is prive gegevens pakken, dit is is tegen de huidige privacy regels en dus illegaal. Ook al wil men het nog zo graag het is een illegale actie. Je mag zonder gegronde reden ook niet zomaar iemand gaan volgen, of een zomaar een foto van iemand maken. Ik denk eerder zoals al aangeven dat dit waarschijnlijk nepnieuws is.

Eric

Is volkomen legaal…er wordt voor digitale gegevens in de nieuwe privacywet een onderscheid gemaakt tussen dynamische gegevens en statische gegevens. Dynamische gegevens (het over een langere tijd volgen van je telefoon) is inderdaad alleen toegelaten wanneer je verdacht wordt van een misdrijf, en na goedkeuring door een onderzoeksrechter. Bij statische gegevens (je inloggegevens op één bepaald ogenblik) is dit niet nodig. De politiediensten kunnen deze opvragen zonder voorafgaande motivering. Men kan dus volkomen legaal je inloggegevens opvragen op twee verschillende tijdstippen, met een tussenruimte van enkele minuten, en zo je gemiddelde snelheid berekenen. Het opvragen van je statische gegevens gebeurt… Lees verder »

Martin.

Mooie uitleg en met technische benamingen onderbouwt maar voor mij blijft het schending van privacy

Teo

Gewoon een prepaid kaart en geen Abonnement nergens last van

leo

Met prepaid moet je jezelf ook legitimeren, dit moet zelfs al een aantal jaar. Dit is bedacht om criminaliteit tegen te gaan en terrecht.

Peter

Met alle respect, maar dit is nepnieuws !

ramonlingen@yahoo.com

Tot zover uw privacy. En iedereen maar roepen dat hij niks te verbergen heeft. Niks anononiem want terrorisme en kinderporno…. En hier gaat het allemaal voor gebruikt worden. Totale controle van de staat.

C. Smal

De totale controle, je zal en moet…… LEVEN ALS EEN ROBOT!!!!!! Okay ik weet dat te hard rijden gevaarlijk is,,,,, MAAR ER IS OOK ZOIETS ALS VRIJHEID…. En weet u wat vrijheid betekend…… Hier zult u het in eerste instantie misschien iet mee eens zijn… maar denk er eens wat verder over na……VRIJHEID IS VERANTWOORDING AFLEGGEN AAN DE ANDER!….. Pas dan is iedereen vrij en zijn deze extreme niet meer nodig.

leo

Affijn men zet over een tijdje tijdens de rit zijn mobiel gewoon uit.

Willem

Uitzetten heeft geen zin. Een mobile telefoon kan gevolgd worden door het IMEI nummer welke altijd een signaal uitzend

Joske Vermeulen

Simm kaart er ook uitnemen ! Geen tracking meer. En kijk… plots rijden we terug veilig, zonder trutten tegen te komen die zitten te Facebooken of Instagrammen achter het stuur ! Onze verzekeringspremie kan alweer omlaag toch ? 🙂 Eind goed, al goed !Deelnemen aan discussie…

leo

Dat is de grootste onzin ever een telefoon die uit staat verbruikt geen stroom meer, ik als ITer weet daar alles vanaf. Van wat jij zegt kunnen ze dan ook nog een telefoon volgen met een lege batterij. Zou mooi zijn want dan vinden ze met een dode telefoon toch nog verdwaalde mensen, dacht het niet.

Micha

Enigste manier wanneer je zeker wilt weten, dat er geen data uitgelezen wordt, is de batterij er uit. Het is met bepaalde software de telefoon te volgen, zelfs wanneer de uitknop is gebruikt.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.