Een recordaantal van meer dan 2.600 slangen gevangen op Gran Canaria in 2021

Een recordaantal van meer dan 2.600 slangen gevangen op Gran Canaria in 2021
Beeld: 123rf

Een recordaantal van meer dan 2.600 slangen gevangen op Gran Canaria in 2021

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – In 2021 zijn er meer dan 2.600 slangen gevangen op Gran Canaria. Het Canarische eiland wordt al jaren overspoeld door Koningsslangen, oorspronkelijk afkomstig uit Californië. Deze slangensoort werd in de jaren negentig in grote aantallen naar het Canarische Eiland gebracht als gewild huisdier. Na verloop van tijd ontsnapten echter veel van deze slangen of werden ze door de eigenaren in de natuur vrijgelaten.

In 2020 werden 1.990 van deze niet-giftige slangen gevangen wat toen een recordaantal was. In 2021 is het aantal gevangen ‘Lampropeltis californiae’ slangen echter verder gestegen naar 2.648 (+658), een nieuw record sinds het jaar 2009 toen men begon met het vangen van deze slangen. Het totaal gevangen slangen in de afgelopen dertien jaar is gestegen naar 11.768 exemplaren, alleen op Gran Canaria. Bekijk alle statistieken HIER.

Project

Een groot deel van de slangen kon gevangen worden dankzij de hulp van de bewoners van het eiland zelf. Dat wil zeggen, zij zien een slang en melden dat aan Post-Life Lampropeltis die met het project #stopculebrareal slangen vangt op Gran Canaria.

In cijfers gaat het in 2021 om totaal 2.648 slangen waarvan 1.592 direct gevonden en gevangen werden door het gespecialiseerde personeel en vrijwilligers en 1.056 slangen dankzij de melding van bewoners. Er zijn op het eiland 560 speciale slangen-vallen geïnstalleerd.

Sinds het begin van het project #stopculebrareal zijn er op Gran Canaria alweer 11.768 slangen gevangen. Mocht men een slang zien op het eiland dan kan 112 of 608 098 296 gebeld worden om dit te melden. Het wordt altijd afgeraden om zelf de slangen te vangen.

Slangen

De ‘lampropeltis californiae’ heeft geen natuurlijke vijand en kan zich zonder probleem voortplanten waardoor er steeds meer gestreepte Californische Koningsslangen te zien zijn. De afgelopen 13 jaar werden er duizenden van deze slangen gevangen. 

Sinds 2011 mag deze Koningsslang niet meer worden geïmporteerd naar Gran Canaria en andere Canarische Eilanden. De gevangen slangen worden gedood omdat het om een soort slang gaat die niet thuishoort op de Canarische Eilanden en een gevaar is voor andere dieren.

De Californische Koningsslang (culebra real de California) is met name voor de kleine dieren zoals de grote hagedissen die veel op het eiland leven, gevaarlijk. Experts zeggen zelfs dat als het zo doorgaat, de slangen hele andere diersoorten kunnen uitroeien. 

Deze niet-giftige slang heeft de naam Koningsslang te danken aan het feit dat ze andere slangen, inclusief giftige zoals de ratelslang, zonder problemen aanvalt en eet. Het probleem bij het vangen van deze slangen is echter dat veel van hen onder de grond leven en dus moeilijk te vinden zijn.

Ga naar de inhoud