Spanje richt onafhankelijke commissie op om kindermisbruik in de kerk te onderzoeken

Spanje richt onafhankelijke commissie op om kindermisbruik in de kerk te onderzoeken
Beeld: Canva

Spanje richt onafhankelijke commissie op om kindermisbruik in de kerk te onderzoeken

MADRID – De regering van Pedro Sánchez roept een onafhankelijke orgaan in het leven om de betichtingen van seksueel misbruik binnen de Spaanse Kerk te onderzoeken. Die beslissing komt er na een golf van klachten over het misbruik van minderjarigen, aangevoerd door de krant El Pais.

De krant El País diende in het Vaticaan een document in dat 251 onbehandelde zaken van kindermisbruik binnen de katholieke kerk bundelt. Na de indiening van dat document werd ook een email adres geopend voor nieuwe klachten, waar in iets meer dan twee jaar tijd nog eens 150 nieuwe zaken binnen kwamen. Het probleem van kindermisbruik blijkt dus binnen de Spaanse kerk erg omvangrijk te zijn. El País trekt momenteel de 150 zaken na om hun getuigenissen te documenteren en na te gaan.

De regering roept nu dus het nieuwe orgaan in het leven om die zaken uit te pluizen. Het zal worden aangevoerd door Angel Gabilondo en moet een uitgebreid onderzoek voeren, ten einde de daders aan te duiden, de slachtoffers te vergoeden en een preventieplan op poten te zetten.

Het model dat de regering volgt is gelijkaardig aan dat van Frankrijk, waar een onafhankelijk orgaan onlangs tot de conclusie kwam dat sinds 1950 meer dan 200.000 minderjarigen misbruikt werden door ongeveer 3.000 religieuze figuren. Alleen was het in Frankrijk wel de Kerk zelf die dat onderzoek hielp op gang trekken, terwijl de Spaanse kerk voorlopig nog niets ondernomen heeft.

“De slachtoffers kunnen niet langer in zwijgen gehuld worden”, verklaarde Pedro Sánchez. “Het uur is gekomen om jullie pijn te herstellen en te vermijden dat zoiets opnieuw gebeurd. Met het voornemen dat de begane misbruiken onder het dak van de kerk niet ongestraft blijven.”

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.