Spanje scoort onder de maat wat betreft verkoop elektrische auto’s

Spanje scoort onder de maat wat betreft verkoop elektrische auto’s
Beeld: Canva

Spanje scoort onder de maat wat betreft verkoop elektrische auto’s

MADRID – Volgens de Asociación Española de Fabricantes de Automóviles y Camiones (ANFAC) en de European Automobile Manufacturers Association (ACEA) gaat het nog steeds niet goed wat betreft de verkoop van alternatief aangedreven voertuigen waaronder de elektrische auto’s in Spanje en is de groei minimaal. Daarnaast bevindt Spanje zich bijna onderaan de lijst van EU-landen wat betreft ontwikkeling van elektromobiliteit.

In 2021 was slechts 2,76% van alle verkochte personenwagens een BEV’s (volledig elektrisch) auto of in het Spaans ‘eléctricos’ met bijna 23.690 verkochte auto’s. Dat is veel minder dan in Noorwegen waar het aandeel BEV’s 64,5% was terwijl dat 19,9% was in Nederland met 64.149 verkochte volledig elektrische auto’s en 19,1% in Zweden waar 57.489 volledig elektrische auto’s werden verkocht. Het aandeel in België is ook niet groot met 5,9% en 22.677 verkochte BEV’s.

Wat betreft de PHEV’s (plug-in hybride) voertuigen of in het Spaans ‘híbridos enchufables’ was het aandeel van alle verkochte auto’s in Spanje slechts 5% met 43.226 auto’s. Dat is meer dan in Noorwegen waar 38.166 PHEV’s (21,7%) verkocht werden en meer dan in Nederland met 31.016 verkochte auto’s (9,6%) maar minder dan in België met 47.761 verkochte plug-in hybride modellen (12,5%).

Spanje doet het echter wel beter met de verkoop van de HEV’s (hybride) modellen want in 2021 werden 219.423 ‘híbridos no enchufables’ verkocht. Deze modellen die zichzelf dus opladen worden in andere landen zoals Noorwegen en Nederland minder verkocht.

In Spanje blijven vergeleken met andere EU-landen de verkopen van alternatief aangedreven voertuigen waaronder de elektrische auto’s vooralsnog achter maar er worden wel steeds meer elektrische auto’s verkocht. In 2021 steeg dat met 55,2% naar een totaal van 312.295 BEV, PHEV en HEV personenwagens.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.