Stem mee en kies de Spaanse boom als mooiste bij de Europese bomen verkiezing

Stem mee en kies de Spaanse boom als mooiste bij de Europese bomen verkiezing
Beeld: Tree of the Year / web

Stem mee en kies de Spaanse boom als mooiste bij de Europese bomen verkiezing

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – We hebben er al eerder over geschreven en we vinden het een leuke wedstrijd waarmee je iets dichter bij de natuur kunt komen, de Europese bomen verkiezing of de ‘Tree of the year’ verkiezing. Naast o.a. Nederland en België doet ook Spanje mee met een boom in Santiago de Compostela (Galicië) die op dit moment op de nummer twee positie staat. Dat moet natuurlijk veranderen en dus kun ook jij nog tot en met 28 februari meestemmen!

Bij de 2021 verkiezing wist de duizendjarige steeneik in Lecina-Bárcabo in Huesca (Aragón) voor het eerst de titel te winnen terwijl Spanje met de Eik van het Woud van het Banket van Conxo in Santiago de Compostela tweede werd in 2022. Tijdens de 2023 verkiezing hebben de Spaanse stemmers gekozen voor de ‘Encina del Monte de La Redonda’ in Colindres in de autonome regio Cantabrië als deelnemer. Die boom doet nu dus mee in de Europese verkiezing.

De Spaanse Eik van San Roque

Deze steeneik wortelt al 400 jaar in de Monte de La Redonda de Colindres en waakt over de Camino Real die aan zijn voeten loopt. Eeuwenlang bleef hij gespaard van de massale ontbossingen, die werden gestimuleerd door scheepswerven, voor de scheepsbouw. In 1778 staat hij aangegeven op het plan van de Zoutroute, als belangrijkste referentiepunt. Het verhaal van de Spaanse eik is een verhaal van verzet: hij bood weerstand bij tegenslagen, werd nooit gebruikt voor brandhout, kolen of galjoenen, maar is een boom die reizigers en wandelaars bescherming biedt.

De verkiezing is pas op 1 februari gestart, maar de Spaanse inzending heeft nu al 3.572 stemmen gekregen. Dat is meer dan de 2.097 stemmen voor de Markiezeneik uit Utrecht in Nederland en de 1.993 stemmen voor de Bruine Kriekpeer van Klerken in België. Spanje heeft op dit moment echter veel minder stemmen dan de koploper, de Eik Fabrykant wat de Poolse inzending is met 21.138 stemmen en de Appelboomkolonie van Krolevtsi in Oekraine met 5.184 stemmen.

Tree of the year 2023

Van 1 tot en met 28 februari 2023 kan iedereen online meestemmen met de verkiezing ‘Tree of the year’ wat een Europese bomenverkiezing is waar 16 landen aan mee doen, naast Spanje dus ook Nederland en België. Tussen 22 en 28 februari is de stemming geheim om het extra spannend te maken. Eind maart zal dan de uiteindelijke winnaar bekend worden gemaakt.

Wil je ook meestemmen en de Spaanse kandidaat een kans geven om de boom van het jaar 2023 te worden zodat de titel in Spanje blijft, ga dan naar DEZE WEBSITE. Uiteraard heeft de redactie van SpanjeVandaag al op de Spaanse inzending gestemd.

Ga naar de inhoud