Search
menu
Search

Bouwfalen en slecht onderhoud oorzaken dodelijke ineenstorting appartementsgebouw bij Barcelona

Bouwfalen en slecht onderhoud oorzaken dodelijke ineenstorting appartementsgebouw bij Barcelona
Beeld: @bomberscat / X

Bouwfalen en slecht onderhoud oorzaken dodelijke ineenstorting appartementsgebouw bij Barcelona

De instorting van het interieur van een appartementsgebouw in de voorstad van Barcelona, Badalona, met drie doden tot gevolg is een tragische herinnering aan de gevaren van slecht onderhouden gebouwen. Dit incident moet als een wake-up call dienen voor de autoriteiten om strenge bouwregels af te dwingen en gevaarlijke structuren te herstellen of te verwijderen.

Het vijf verdiepingen tellende appartementsgebouw stortte dinsdag in tot de begane grond. Drie lichamen van twee vrouwen en een man werden onder het puin gevonden. Het gebouw dateerde uit de jaren 60 en voldeed klaarblijkelijk niet meer aan de huidige veiligheidsnormen.

De oorzaak van de instorting was het bezwijken van de draagbalk van het dakterras. Dit wijst op ernstige constructiefouten en gebrekkig onderhoud. Het gebouw voldeed duidelijk niet meer aan de bouwvoorschriften.

Er waren 3 geregistreerde bewoners die na de ramp werden vermist. Hun lichamen werden tussen het puin gevonden. Het ging om een 30-jarige man, een 40-jarige vrouw en een vrouw van circa 50 jaar. Identificatie moet nog plaatsvinden. Een van de drie overleden personen was op het moment van instorten bezig met een videogesprek.

De brandweer heeft inmiddels onder het puin de zoektocht naar mensen afgerond. Werkers waren dinsdag meteen na de ramp al begonnen met het weghalen van het puin. De Catalaanse politie is een onderzoek gestart naar de definitieve oorzaak van het instorten.

De ramp in Badalona is helaas geen op zichzelf staand geval in Spanje. Diverse financiële crisissen hebben geleid tot bezuinigingen op onderhoud. Ook eigenaren snijden in kosten vanwege dalende inkomsten. Bouwregels worden daarbij onvoldoende gehandhaafd. Verwaarlozing leidt tot gevaarlijke situaties. Funderingen en constructies worden instabiel. Installaties voldoen niet meer aan normen. Brandgevaar neemt toe.

Ga naar de inhoud