Search
menu
Search

De vijf kandidaten voor mooiste dorpen van Spanje volgens National Geographic

De vijf kandidaten voor mooiste dorpen van Spanje volgens National Geographic
Beeld: via canva.com

De vijf kandidaten voor mooiste dorpen van Spanje volgens National Geographic

Spanje heeft prachtige dorpen, van noord tot zuid. Maar sommige dorpen springen eruit vanwege hun geschiedenis, schoonheid en belangrijk cultureel erfgoed. Ze hebben alle ingrediënten om uitgeroepen te worden tot de mooiste dorpen van Spanje volgens National Geographic. Hier zijn de vijf genomineerden voor 2024 en wat hen zo bijzonder maakt.

Natuurlijk heeft Spanje veeeeeeeel meer mooie dorpen die niet hieronder vermeld worden, zoals de top 100 van mooiste dorpen voor 2024 van hetzelfde magazine National Geographic. Maar de onderstaande vijf dorpen zijn genomineerd om het mooiste dorp van 204 te worden en zijn te vinden in Cantabrië, Aragón, Castilla-La Mancha, Extremadura en de Balearen. Heb jij deze dorpen al eens bezocht?

comillas
Beeld: via canva.com

Comillas (Cantabrië)

Deze kustplaats, 50 kilometer van de regionale hoofdstad Santander in Cantabrië, heeft typische 19e-eeuwse architectuur. Comillas heeft een rijk architectonisch erfgoed met middeleeuwse en barokke gebouwen, maar ook met Catalaanse modernistische villa’s van Gaudí en anderen.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is La Villa Quijano, populair bekend als El Capricho. Dit sprookjesachtige landhuis is een van de weinige werken van Gaudí buiten Barcelona. De fantastische neo-Moorse villa met torens en koepels is zeker een bezoek waard.

Een ander hoogtepunt is het pittoreske oude centrum met de Plaza de la Constitución, het 18e-eeuwse oude stadhuis en de Parochiekerk San Cristóbal. In de buurt vind je het prachtige modernistische Santo Hospital met zijn witte en rode gevel.

alquezar
Beeld: via canva.com

Alquézar (Huesca)

Dit middeleeuwse dorpje in de provincie Huesca (Aragón) in een diepe kloof aan de rivier de Vero is adembenemend mooi. Vanaf de uitkijkpunten heb je prachtige panorama’s over de omgeving en het dorp zelf. De nauwe kronkelstraatjes en huizen lijken nog uit de middeleeuwen te komen.

Bezienswaardigheden zijn het Arabische kasteel uit de 9e eeuw, nu een kloosterkerk, en het claustrium uit de 14e eeuw. Ook de stukken middeleeuwse stadsmuur en poorttorens zijn indrukwekkend.

Over de smalle straten van dit dorp lopen is een reis terug in de tijd (let op: het kan heel druk zijn). De echte avonturiers kunnen een spannende wandeling maken, diep de kloof van de rivier in, via de Pasarelas, ofwel een uitgezette wandeling over metalen constructies boven de rivier (tegen betaling).

Siguenza
Beeld: via canva.com

Sigüenza (Guadalajara)

Deze kleurrijke middeleeuwse plaats in de autonome regio Castilla-La Mancha brengt de geschiedenis tot leven, van Kelten en Romeinen tot Arabieren. Het kasteel domineert het dorp, de kathedraal is een mooi voorbeeld van vroeggotiek en er zijn restanten van de oude stadsmuren.

De schoonheid van Sigüenza zit ook in de paleizen en huizen uit de renaissance en barok. Op het centrale plein vind je traditionele ambachtelijke producten en heerlijk lokaal eten zoals gebraden lam en de zoete Yemas del Doncel.

Andere culturele hoogtepunten zijn het Huis van Doncel, de St. Vincentius kerk, de St. Jacobskerk en de overblijfselen van de oude stadsmuren. Sigüenza ademt geschiedenis en is een lust voor het oog.

trujillo
Beeld: via canva.com

Trujillo (Cáceres)

Deze schilderachtige vestingstad in Extremadura heeft een van de best bewaarde historische centra van het land. Gelegen op een heuvel biedt het uitzicht op de omgeving. Het kasteel en de vele kerken en paleizen geven een idee van het roemrijke verleden.

Trujillo is de geboorteplaats van veroveraars als Pizarro, Orellana en Ponce de León die Zuid-Amerika veroverden. Standbeelden en gebouwen herinneren hieraan. De stad ademt de sfeer van de Spaanse overheersing in de Nieuwe Wereld.

Trujillo heeft ook belangrijke getuigenissen van de Moorse en joodse aanwezigheid zoals de aljama moskee en de Santa Maria kerk op de fundering van een moskee. De joodse wijk lag binnen de oude stadsmuren en herbergt nu interessante musea.

valldemossa
Beeld: via canva.com

Valldemossa (Mallorca)

Dit schilderachtige bergdorpje op Mallorca heeft kronkelende straatjes, oude huizen met bloemen en prachtige uitzichten over de vallei. Het ademt een rustieke charme uit en staat bekend om de olieverf-landschappen van de kunstenaar Rubió.

Belangrijke bezienswaardigheden zijn het 14e-eeuwse Kartuizerklooster, waar schrijver George Sand en componist Chopin een tijd verbleven, en de keramiekwinkels met de typische Mallorcaanse aardewerk producten. De spectaculaire kliffen en baaien aan de kust zijn ook de moeite waard.

In de restaurants proef je heerlijke lokale gerechten zoals het Mallorcaanse brood sobrassada. Op cultureel gebied valt er veel te beleven, van klassieke concerten tot volksdansen en processies. Valldemossa geeft een goed beeld van de traditionele Mallorcaanse levensstijl.

Ga naar de inhoud