Search
menu
Search

Uit documenten blijkt dat het Catalaanse proces is geboren om de corruptie te verdoezelen

Oeps ... foto ontbreekt!

Uit documenten blijkt dat het Catalaanse proces is geboren om de corruptie te verdoezelen

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – In de kranten El Mundo, ABC, Europa Press en op diverse televisiekanalen was in Spanje te lezen en zien dat de onderzoekers van de Policía Nacional bewijzen hebben achterhaald waaruit blijkt dat het hele proces van Catalaanse afscheiding is gestart in 2011 om twee grote corruptie en fraude zaken, te weten “caso 3%” en “caso ITV” te verdoezelen. Deze informatie was te lezen in documenten die de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra wilden vernietigen in een verbrandingsoven en op tijd in beslag werden genomen door de Spaanse politie.

In een 400 pagina’s tellend rapport hebben agenten van de Policia Nacional een beter beeld kunnen geven van de duizenden documenten die verdeeld over 36 dozen in beslag werden genomen nog voordat het illegale referendum begon. Deze dozen met daarin gevoelige informatie over het “proces”, de aanslagen in Barcelona maar ook de verhoudingen en relaties tussen verschillende politici die betrokken zijn in het afscheidingsproces werden in een gespannen sfeer op 26 oktober 2017 in beslag genomen op het moment dat de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra deze wilde vernietigen in een verbrandingsoven.

Uit de documenten blijkt onder andere dat op 25 november 2011 tijdens een vergadering het proces van afscheiding verzonnen werd door de inmiddels opgeheven (vanwege corruptie en fraude) politieke partij CDC. Bij die vergadering waren de hoogste politici van de CDC partij aanwezig waarbij er gesproken werd over het starten van een afleidingsproces om de aandacht van de fraude- en corruptiezaken “caso 3%” en “caso ITV” af te leiden. Bij een tweede vergadering in december van dat jaar waren ook drie zoons van de ex-regiopremier Jordi Pujol aanwezig, te weten Jordi, Oriol en Josep, alledrie betrokken bij deze fraude- en corruptiezaken, iets wat deze drie zoons altijd hebben ontkend.

b48efef22660506d646ab4183fa0f0d9
Fragment La Sexta tv-uitzending

Na deze vergadering werd er volgens het politierapport van de Policía Nacional contact gezocht met invloedrijke Catalaanse zakenmensen, economen en communicatiespecialisten om zo een plan te bedenken. De toenmalige Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken Felip Puig liet op dat moment de toenmalige PP-voorzitster in Catalonië Alicia Sanchez-Camacho schaduwen en in de gaten houden door een team van agenten, dat gebeurde in bestelbussen van de Grupo Godó waarin vier Catalaanse agenten zaten die alle informatie over de PP-voorzitster moesten doorgeven. De toenmalige Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernandez werd ook bij elk bezoek aan Catalonië gevolgd en afgeluisterd door de Catalaanse politie. De PP politici werden bespioneerd om zo belastbaar materiaal te verzamelen wat eventueel gebruikt zou kunnen worden tegen de Partido Popular partij als dat nodig zou zijn.

De CDC partij wilde met de start van het afscheidingsproces de schandalen rondom de fraude en corruptie binnen de partij verdoezelen waarbij het de bedoeling was dat de Catalanen en de pers afgeleid werden en de aandacht ergens anders naartoe werd gestuurd. Het gaat om twee grote zaken, die van de 3% commissie die men binnen de CDC partij vroeg aan alle ondernemers en zakenmensen die wilden samenwerken met de regionale regering in Catalonië en waarmee miljoenen is verdiend en die van de ITV (APK autokeuring) waarbij de Pujol zoons veel geld in ontvangst namen zodat de ITV stations konden openen en er geld werd ontvangen door grote bedrijven als Sony, Sharp en Yamaha.

c42c73ad3c3b4f67f6e8273af50d7447
Fragment La Sexta tv-uitzending

Naast informatie over de staat van het afscheidingsproces is er in de in beslag genomen dozen met gevoelig materiaal ook meer informatie gevonden over de Pujol familie zoals de aanschaf van gebouwen in Panama via offshore bedrijven in Miami en Houston. Daarnaast is er informatie gevonden (met bedragen) over rekeningen van de familie Pujol in Andorra, Luxemburg en Catalaanse banken.

Alle informatie is gedurende maanden bij elkaar gezocht door de agenten van de Policia Nacional die een gedetailleerd rapport hebben overhandigd aan de rechter in dit proces, Pablo Llarena.

Ga naar de inhoud