skip to Main Content
Uit documenten blijkt dat het Catalaanse proces is geboren om de corruptie te verdoezelen

Uit documenten blijkt dat het Catalaanse proces is geboren om de corruptie te verdoezelen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – In de kranten El Mundo, ABC, Europa Press en op diverse televisiekanalen was in Spanje te lezen en zien dat de onderzoekers van de Policía Nacional bewijzen hebben achterhaald waaruit blijkt dat het hele proces van Catalaanse afscheiding is gestart in 2011 om twee grote corruptie en fraude zaken, te weten “caso 3%” en “caso ITV” te verdoezelen. Deze informatie was te lezen in documenten die de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra wilden vernietigen in een verbrandingsoven en op tijd in beslag werden genomen door de Spaanse politie.

In een 400 pagina’s tellend rapport hebben agenten van de Policia Nacional een beter beeld kunnen geven van de duizenden documenten die verdeeld over 36 dozen in beslag werden genomen nog voordat het illegale referendum begon. Deze dozen met daarin gevoelige informatie over het “proces”, de aanslagen in Barcelona maar ook de verhoudingen en relaties tussen verschillende politici die betrokken zijn in het afscheidingsproces werden in een gespannen sfeer op 26 oktober 2017 in beslag genomen op het moment dat de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra deze wilde vernietigen in een verbrandingsoven.

Uit de documenten blijkt onder andere dat op 25 november 2011 tijdens een vergadering het proces van afscheiding verzonnen werd door de inmiddels opgeheven (vanwege corruptie en fraude) politieke partij CDC. Bij die vergadering waren de hoogste politici van de CDC partij aanwezig waarbij er gesproken werd over het starten van een afleidingsproces om de aandacht van de fraude- en corruptiezaken “caso 3%” en “caso ITV” af te leiden. Bij een tweede vergadering in december van dat jaar waren ook drie zoons van de ex-regiopremier Jordi Pujol aanwezig, te weten Jordi, Oriol en Josep, alledrie betrokken bij deze fraude- en corruptiezaken, iets wat deze drie zoons altijd hebben ontkend.

Fragment La Sexta tv-uitzending

Na deze vergadering werd er volgens het politierapport van de Policía Nacional contact gezocht met invloedrijke Catalaanse zakenmensen, economen en communicatiespecialisten om zo een plan te bedenken. De toenmalige Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken Felip Puig liet op dat moment de toenmalige PP-voorzitster in Catalonië Alicia Sanchez-Camacho schaduwen en in de gaten houden door een team van agenten, dat gebeurde in bestelbussen van de Grupo Godó waarin vier Catalaanse agenten zaten die alle informatie over de PP-voorzitster moesten doorgeven. De toenmalige Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernandez werd ook bij elk bezoek aan Catalonië gevolgd en afgeluisterd door de Catalaanse politie. De PP politici werden bespioneerd om zo belastbaar materiaal te verzamelen wat eventueel gebruikt zou kunnen worden tegen de Partido Popular partij als dat nodig zou zijn.

De CDC partij wilde met de start van het afscheidingsproces de schandalen rondom de fraude en corruptie binnen de partij verdoezelen waarbij het de bedoeling was dat de Catalanen en de pers afgeleid werden en de aandacht ergens anders naartoe werd gestuurd. Het gaat om twee grote zaken, die van de 3% commissie die men binnen de CDC partij vroeg aan alle ondernemers en zakenmensen die wilden samenwerken met de regionale regering in Catalonië en waarmee miljoenen is verdiend en die van de ITV (APK autokeuring) waarbij de Pujol zoons veel geld in ontvangst namen zodat de ITV stations konden openen en er geld werd ontvangen door grote bedrijven als Sony, Sharp en Yamaha.

Fragment La Sexta tv-uitzending

Naast informatie over de staat van het afscheidingsproces is er in de in beslag genomen dozen met gevoelig materiaal ook meer informatie gevonden over de Pujol familie zoals de aanschaf van gebouwen in Panama via offshore bedrijven in Miami en Houston. Daarnaast is er informatie gevonden (met bedragen) over rekeningen van de familie Pujol in Andorra, Luxemburg en Catalaanse banken.

Alle informatie is gedurende maanden bij elkaar gezocht door de agenten van de Policia Nacional die een gedetailleerd rapport hebben overhandigd aan de rechter in dit proces, Pablo Llarena.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 23 reacties
 1. Zie nu pas je reactie Miel….echt zo sneu.
  Je maakt ook nog eens een niet complete opmerking….
  ¨als je afwijkt¨ en dan van wat afwijkt?? Als je nu eens leert tot 10 te tellen voor je in je agressie reacties neerzet, dan zou dat al een enorme berg een BS schelen hier.

  Dat je verder niets over het artikel zegt, begrijpen we allemaal heel goed hier.
  Want de inhoud komt je niet uit. De inhoud weerlegd alles wat je extreem rechtse NVA vriendjes je willen voorhouden en voorkauwen.
  Let nou maar op, de geschiedenis staat vol met mensen die blind achter extremisten aan zijn gelopen. Soms met zeer grote negatieve gevolgen voor de mensheid! Vaak komen mensen pas achter de ware aard van hun leiders, als het leed al geschied is.

  Lees eerst nu maar eens echt alle bewijzen en feiten, die zijn overal voor handen en kijk dan nog eens of je blind bepaalde pers moet nalopen en hun propaganda overal moet uitspuwen.

 2. “Spanje berooft ons” is jaren lang de slogan geweest die de catalaanse onafhankelijkheids politici tegen Spanje gebruikte.
  Ik ben de Catalanen helemaal zat.
  Ze zullen geen cent aan mij verdienen, ook niet om op vakantie te gaan.
  Barcelona is in korte tijd uitgegroeid tot een overbevolkt en stervensduur circus.
  Met drugs op straat en woekerprijzen.
  Mooie plekjes zat in het binnenland van Spanje.
  waar het goed toeven is tegebn lage prijzen en uitstekend eten.
  Kopje koffie 1 euro, caña 1,20, stokbrood 0,35 etcetera

 3. Als je een klein beetje gevoel hebt bij de politiek, dan weet je dat dit geen fake nieuws is.
  De hele politiek bestaat uit zakken vullers, en dan vragen ze zich af waarom de burger, zich almaar meer afwend van de politiek.
  Het is om je kapot te schamen.

  1. Harrie is zeker lid van de ‘tegenpartij’. En heb nog nooit iets positiefs van hem gelezen. Alles wordt afgekraakt… Ik hoop dat je een fijn leven hebt Harrie…

 4. En ik weet niet of je al eens een boete hebt gehad in spanje.Overal in heel spanje gaat dat geld naar de centrale boetekas in Leon ( Galicie ) en kan op elk postkantoor betaald worden. Maar in Catalonie gaat dit naar hun eigen agentschap in Tarragona en je kan enkel betalen via een Catalaans orgaan of Caixa ( die er wel voor zorgen dat het geld daar blijft, ondanks ze zeggen verhuist te zijn.)Zeker niet langs Correos want dan zou het in Leon kunnen geraken.Volgens mij is dit ook niet normaal of ben ik verkeerd?

 5. Fijn dat het bewezen is, er is al vaak zat in de reacties op deze site geroepen, waaonder dolor mezelf, dat het onafhankelijkheidproces een rookgordijn is om corruptie te verdoezelen. Voor velen is dit dus niks nieuws.

  Wat ook nog hier vaak is geroepen is dat dit proces niet alleen het corrupt zooitje in Catalonië uitkomt maar ook het corrupt zooitje in Madrid. Die vinden dit ook geweldig. En sukkels als Junqueras laten zich voor het corrupt karretje spannen en betalen de prijs terwijl de bedenkers lekker vrij rondlopen en op hun miljoenen zitten.

  De zoon van Pujol bezit alle panden van Banco Santander (t.w.v ruim 2 miljard), zonder ooit gewerkt te hebben. Rara hoe kan dat?

  Waar ik versteld van sta is hoe mensen zich zo makkelijk om de tuin laten leiden, eigen verstand gebruiken is er niet meer bij tegenwoordig.

  1. Best Anton,

   Je hebt helemaal gelijk.
   Maar toch zul je hier reacties van de bekende namen gaan vinden die overal tegen zijn en het nergens mee eens zijn. Dat zijn mensen die denk ik normaal op de CUP partij stemmen of zo??
   Leo heeft het bal al voorzien van een opening. Dus je laatste zin is al weer bewaarheid geworden.

  2. De corruptie zit in de DNA van de Pujol’s. Al in de ’50 jaren is opa Florenci Pujol begonnen met belastingontduiking en het wegsluizen van geld naar rekeningen in Zwitserland. Dit deed hij als tussenpersoon bij de Banca Dorca, later heeft hij met onder ander zijn zoon Jordi Pujol de bank opgekocht en omgedoopt naar Banca Catalana, die in de ’80 jaren zogenaamd op de fles is gegaan en de Spaanse Staat een reddingsactie heeft opgezet. Uiteindelijk zijn de meeste onderdelen opgenomen in de (door tegenwoordig) Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA).

 6. Als het verhaal dat uit deze documenten naar voren komt inderdaad waar is (en daar begint het steeds meer op te lijken), dan wordt duidelijk dat de separatisten een nog schimmigere strategie volgen dan we al dachten. Ook de Mossos laten zich hiermee kennen als verraders van het Spaanse gezag waar ze formeel onder vallen (maar dat was eigenlijk op 1 oktober al duidelijk).
  Het is onbegrijpelijk dat een harde kern van corrupte en machtsbeluste politici, met tentakels in de belangrijkste overheidsinstellingen en het onderwijs, een volk zo heeft kunnen hersenspoelen in zo’n korte tijd. Dit geeft aan dat de politiek, de overheidsinstanties en het onderwijs door en door verrot zijn.
  Om Catalonië te redden en weer te komen tot een genormaliseerde samenleving die volgens democratische regels wordt bestuurd, zal Madrid er flink de bezem doorheen moeten halen. Het verbieden van bepaalde politieke stromingen evenals het ontmantelen van de Mossos-organisatie kan hierbij nodig zijn.
  Laten we hopen dat maandag aanstaande de parlementszitting weer op een fiasco uitloopt. Het moment lijkt daarmee aangebroken dat Madrid het zelfbestuur voor langere tijd aan de regio ontneemt (bv 5 jaar) om orde op zaken te stellen. Immers de separatisten hebben inmiddels voldoende aangetoond dat ze er een puinhoop van maken en de democratie keer op keer met voeten treden.

  1. @Hans van Dalen, “in zo’n korte tijd”??? Pujol is zinds 1980 de (corrupte) premier van Catalonie en nam de macht zowat na het vallen van het Franco-regime over. In 40 jaar kun je makkelijk een paar generaties hersenspoelen en ook drie miljard bij elkaar stelen, hun vermogen wordt immers op ruim 3 miljard gesteld… Dat lukt je echt niet met een ambtenarensalaris.

   1. De grondige brainwash van het Catalaanse volk begon rond 2010. Voor die tijd was de aanhang voor het separatisme maar ca. 20%. Artur Más besloot om de politieke agenda op de onafhankelijkheidsstrijd te richten, om zo de aandacht van de corruptieschandalen en ander overheidsfalen af te leiden. De namen van de politieke partijen werden er zelfs voor veranderd!
    Als kapstok voor de “onvrede” gebruikte men in 2010 de afkeuring door Spanje van een deel van het nieuwe Catalaanse statuut (dat in strijd bleek te zijn met de Spaanse grondwet). Volgens de Catalanen kwam het allemaal door de Franquistas; ook toen al begrepen ze niets van democratie en de rechtsstaat. Het volk werd opgehitst en sindsdien is het spel op de wagen.

 7. Wat jullie hier naar voren brengen is idd terug te vinden in een plejade van kranten etc en is op dit forum reeds meerdere malen gesuggereerd. Correct gehandeld door de redactie. ? Wat wrang is is dat dat ganse nieuws van het binnenvallen op zoek naar documenten waar schande over werd gesproken, nu een goede zaak blijkt te zijn en de verantwoordelijkheden etc worden bevestigd. Dat Más zijn handpop P. nodig had om mss buiten spel te geraken en zovele andere dingen die het zonlicht niet kunnen verdragen. Spijtig is dan ook de parlementaire meederheid van seps die dit niet zal willen uitvlooien en iedere inmenging van Madrid als ontolereerbaar zullen bestempelen. Hoe kan die puzzel ooit worden ontward waarin CUP zich confortabel heeft genesteld. Enkel als de twee andere die willen inwisselen voor een nonseps partij dan geraken ze eruit. Maar gezien de inhoud van de onthullingen zullen Pasen en Kerstmis nog eerder op eenzelfde dag vallen dan dat zal gebeuren.

 8. Jongens,
  wen maar aan al die corruptie want uiteindelijk is het een onderdeel van de spaanse kultuur. Of we dit nou leuk vinden, of veroordelen, het wordt zeker niet beter.

 9. Het gerucht ging al lange tijd, dat deze hele poppenkast was opgezet om een aantal lieden buiten strafvervolging the houden, Pujol voorop maar nog een flink aantal anderen waaronder Mas. Ze zouden of de aandacht afleiden, en daarmee veel tijd winnen, of zelfs als helden van de nieuwe Republiek buiten vervolging kunnen worden gesteld. Maar omdat het een gerucht was, zonder bewijs, ben ik er maar niet in gegaan, nu lijkt dan toch het gerucht waarheid te zijn. Sommige van de Catalaanse politici schijnen dus evenveel boter op het hoofd te hebben als die in het, zoals zij het zeggen, corrupte Spanje, die overigens, naar mijn mening ook voor de rechter gebracht zouden moeten worden.

  1. Kan echt zijn, maar kan ook weer een false move zijn van de PP, het is oorlog in politiek Spanje en alles mag momenteel. Voor mij is het heel simpel, ik geloof geen enkel nieuws bericht meer zolang de bron die het meld in handen is van de regering.

   1. En daar gaan we weer. Ik zie graag bewijzen dat “elke bron in handen is van de regering”. We hebben diverse kranten bekeken, El mundo (ja met twijfels), ABC, Europa Press en La Sexta (en die zijn niet bepaald op hand van de PP). We hebben ook gezocht naar Catalaanse nieuwsbronnen maar die hebben we uiteraard niet gevonden. Een van de personen die aanwezig was bij de vergaderingen was de oprichter van de krant Elnacional.cat die erg JxCat is.Daaranast is het de Policia Nacional die dit onderzocht heeft en die zijn natuurlijk ook harstikke corrupt blablabla

    1. Je kunt beter stellen wat is er nu “niet corrupt”? Antwoord is bar weinig. Daarom heb ik al het recht in de wereld om iets te geloven of niet.

     1. ok maar als je met beschuldigingen komt dat alles in handen is van de PP moet je dat ook bewijzen he 🙂

     2. Je hebt geluk Leo, op dommigheid staat nog steeds geen straf, anders had je die al vele keren gekregen.
      Daarnaast is het zo dat dit om FEITEN gaat, feiten zijn zaken die controleerbaar zijn en bewijsbaar zijn, zoals hierbij dus het geval is.
      De rechter zal uiteindelijk bepalen wat de gevolgen zijn.
      Maar voor de rest ben ik het volledig met de andere reacties eens, behalve dus met deze van jou en je vorige reactie.
      Bij sommige mensen is het nu eenmaal zo, dat zelfs als alle Indeps morgen dit zouden toegeven op de televisie, dat ze dan nog gaan roepen dat het de schuld van de PP is.

      Voor het geval je het gemist hebt, de PP is zelf onderdeel van een grootscheeps corruptie onderzoek, net als de PSOE in Andalucia.
      Dus het is echt niet zo dat men geen weet heeft van Corruptie en dat er niets aan gedaan wordt. Het is jammer dat zodra het over de Indeps gaat mensen altijd maar voor de waarheid weglopen.

      Ik zag vandaag ook weer een dame van ERC op TV. Liet niemand uitspreken, gaf nergens antwoord op, verwachte wel dat anderen haar lieten uitspreken en kwam alleen maar met de ene na de andere oneliner op de proppen die zo uit het kleine boekje kwam van de indoctrinatie die ze allemaal hebben moeten ondergaan. Het was gewoon bij het zielige af, dat mensen feiten ontkennen en de waarheid verkrachten om toch vooral maar in het zadel te blijven en door te gaan met iets dat we beter de Republiek UTOPIA kunnen gaan noemen.

      In de kranten vandaag ook, Duitse ondernemers met meer dan 200 bedrijven in Catalunya….zijn de Indeps helemaal zat, want ze liegen, bedriegen en steken hun kop in het zand en het kost de bedrijven handen vol met geld!

      Blijf vooral ontkennen, hoe was het ook al weer ¨Wir haben es nicht gewust¨??

     3. Ja, Leo, je hebt recht op een eigen mening, maar als ze afwijkt ben je dom.

  2. Hadden we dan iets anders verwacht
   Eerlijke politici moet je met een schijnwerper zoeken
   Maria

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken