Het einde van de Airbus A380 heeft ook effect in Spanje

Het einde van de Airbus A380 heeft ook effect in Spanje
Beeld: Pixabay

Het einde van de Airbus A380 heeft ook effect in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Airbus heeft een tijdje geleden aangekondigd de productie van het A380 vliegtuig in 2021 te stoppen omdat de verkopen tegenvallen. Airbus heeft in Spanje in verschillende fabrieken ongeveer 3.400 werknemers maar 400 tot 500 van hen werkten aan de A380 en zullen te maken krijgen met wijzigingen en wellicht ontslagen.

Airbus wil echter ontslagen voorkomen en kiest er liever voor om de arbeiders op andere projecten te plaatsen binnen het bedrijf maar op dit moment kunnen geen garanties worden gegeven. Vanwege het einde van de productie van de A380 zullen zo’n 3.000 tot 3.500 arbeiders in diverse landen de komende drie jaar een andere baan krijgen of ontslagen worden.

In Spanje werken ongeveer 3.400 mensen bij twee fabrieken, in Getafe (Madrid) en Puerto Real (Cádiz). In Getafe is men hoofdzakelijk verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en maken van onderdelen van o.a. de A380 maar ook de A320, A350 XWB en A330.

In Puerto Real houdt men zich hoofdzakelijk bezig met de eindmontage en functioneel testen van de horizontale stabilisator op de A380 en worden daar zijvlakken van de horizontale stabilisator geproduceerd voor de A350 XWB en de A330 en liften voor de A320.

Bijna 3.500 medewerkers in de productie (1.300) en administratie (2.100) in diverse landen zoals Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië en Spanje zullen te maken krijgen met wijzigingen vanwege de productiestop van de A380.

In Spanje zal dit dus invloed hebben op zo’n 400 tot 500 personeelsleden terwijl dat in Frankrijk tot 1.200 arbeiders is, net zoals in Duitsland met rond de 1.100 arbeiders en in Groot Brittannië tussen de 500 en 600 personeelsleden.

Op dit moment moeten er nog zeventien A380 vliegtuigen worden geleverd aan diverse klanten waarna dit type vliegtuig niet meer gemaakt zal worden. De service en onderhoud van de reeds bestaande A380 vliegtuigen zal gewoon doorgaan.

De Airbus A380 is een passagiersvliegtuig van het Europese concern Airbus. Het widebody-vliegtuig heeft twee verdiepingen (vrachtruim niet meegeteld) en biedt plaats aan 853 passagiers. Bij een gemiddelde configuratie passen er 555 personen in. Het is het grootste luchtwaardige passagiersvliegtuig ter wereld; alleen het vrachtvliegtuig Antonov An-225 is groter.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.