Het einde van de Airbus A380 heeft ook effect in Spanje

Het einde van de Airbus A380 heeft ook effect in Spanje
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Airbus heeft een tijdje geleden aangekondigd de productie van het A380 vliegtuig in 2021 te stoppen omdat de verkopen tegenvallen. Airbus heeft in Spanje in verschillende fabrieken ongeveer 3.400 werknemers maar 400 tot 500 van hen werkten aan de A380 en zullen te maken krijgen met wijzigingen en wellicht ontslagen.

Airbus wil echter ontslagen voorkomen en kiest er liever voor om de arbeiders op andere projecten te plaatsen binnen het bedrijf maar op dit moment kunnen geen garanties worden gegeven. Vanwege het einde van de productie van de A380 zullen zo’n 3.000 tot 3.500 arbeiders in diverse landen de komende drie jaar een andere baan krijgen of ontslagen worden.

In Spanje werken ongeveer 3.400 mensen bij twee fabrieken, in Getafe (Madrid) en Puerto Real (Cádiz). In Getafe is men hoofdzakelijk verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en maken van onderdelen van o.a. de A380 maar ook de A320, A350 XWB en A330.

In Puerto Real houdt men zich hoofdzakelijk bezig met de eindmontage en functioneel testen van de horizontale stabilisator op de A380 en worden daar zijvlakken van de horizontale stabilisator geproduceerd voor de A350 XWB en de A330 en liften voor de A320.

Bijna 3.500 medewerkers in de productie (1.300) en administratie (2.100) in diverse landen zoals Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië en Spanje zullen te maken krijgen met wijzigingen vanwege de productiestop van de A380.

In Spanje zal dit dus invloed hebben op zo’n 400 tot 500 personeelsleden terwijl dat in Frankrijk tot 1.200 arbeiders is, net zoals in Duitsland met rond de 1.100 arbeiders en in Groot Brittannië tussen de 500 en 600 personeelsleden.

Op dit moment moeten er nog zeventien A380 vliegtuigen worden geleverd aan diverse klanten waarna dit type vliegtuig niet meer gemaakt zal worden. De service en onderhoud van de reeds bestaande A380 vliegtuigen zal gewoon doorgaan.

De Airbus A380 is een passagiersvliegtuig van het Europese concern Airbus. Het widebody-vliegtuig heeft twee verdiepingen (vrachtruim niet meegeteld) en biedt plaats aan 853 passagiers. Bij een gemiddelde configuratie passen er 555 personen in. Het is het grootste luchtwaardige passagiersvliegtuig ter wereld; alleen het vrachtvliegtuig Antonov An-225 is groter.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
3 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Jammer zo’n fijn vliegtuig om mee te vliegen, superstil en ook relatief zo weinig gevoelig voor turbulentie.

Wat bijna niemand weet is dat de ontwikkeling van dit toestel 25 miljard euro heeft gekost. Geld dat gewoon weggegooid is en nooit terugverdient wordt! Dit zou ieder normaal bedrijf de kop kosten, maar uiteraard niet dit Franse prestige bedrijf, met een pan-Europees sausje. Een schande in mijn ogen.

Waarom zit ontwikkelingsgeld in de prijs medicijnen . En waarom zou dat bij vliegtuigen niet zo zijn .

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.