Internationale Vrouwendag met feministische staking in Spanje (2019)

Oeps ... foto ontbreekt!

Internationale Vrouwendag met feministische staking in Spanje (2019)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 8 maart is het de Internationale dag van de Vrouw en daar wil men in Spanje voor het tweede jaar bij stil staan door een staking van alle vrouwen die werken en niet werken, de zogenaamde 8-M staking (huelga). Deze dag staat in het teken van de ongelijkheid wat betreft salarissen en nog veel meer zaken die nog steeds niet goed geregeld zijn. Deze vrijdag zullen er meer dan 1.000 manifestaties en bijeenkomsten zijn in honderden gemeenten, niet alleen in Spanje maar in meer dan 40 landen.

8-M staat voor de ‘movilización de las mujeres 8 de marzo’. 8-M is de dag dat de vrouwen laten zien dat ze GENOEG hebben van agressies, vernederingen, ongelijkheid, uitsluitingen, seksistisch geweld etc. Alle vrouwen in het land zijn opgeroepen deel te nemen aan deze feministische staking die in principe alleen bedoeld is voor de vrouwen maar mannen mogen ook meedoen. Het is een officiële legale staking dus meedoen mag en kan zonder consequenties, al wordt het loon en extra’s van die ene dag wel ingehouden, zoals bij elke staking.

Veel politici hebben publiekelijk aangegeven dat ze niet meedoen met deze staking omdat ze van mening zijn dat deze te eenzijdig is en men er niets mee opschiet. Daarnaast is het feminisme en de staking 8-M in Spanje ook onderwerp van gesprek geworden vanwege de aankomende verkiezingen op 28 april en alle politieke partijen willen de vrouwen voor zich winnen want het aantal vrouwen in Spanje is immers goed voor zo’n 50% van de stemmen.

Feit is dat de helft van de werkende mensen in Spanje deze dag is opgeroepen om het werk neer te leggen en de straten op te gaan. Dat heeft invloed op het dagelijkse leven zoals gesloten winkels, minder treinen, minder schoonmaak en leraressen en studenten die niet naar school gaan, om maar wat te noemen.

Alle vrouwen in Spanje worden opgeroepen om deel te nemen aan een van de meer dan 1.000 manifestaties en bijeenkomsten in het land. Mocht je als vrouw niet mee kunnen doen dan wordt verzocht een schort aan het balkon te hangen als teken van solidariteit met de staking.

In Madrid is er vanaf 19 uur een manifestatie van het Atocha station richting de Plaza de España, in Barcelona om 18.30 uur op de Gran Via/Entença, in Valencia om 18.00 uur, in Sevilla om 18.30 uur, Granada om 18.30 uur etc. Meer informatie is hier te vinden.

De feministische staking, waarvan verwacht wordt dat het wat aantal deelnemers de 2018-editie moet overtreffen, valt samen met de Internationale Vrouwendag die elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema, georganiseerd wordt.

Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht. Ook in Nederland en in België zullen ook manifestaties en bijeenkomsten zijn.

Ga naar de inhoud