8-M: Internationale Vrouwendag met feministische protesten in Spanje (2020)

8-M: Internationale Vrouwendag met protesten in Spanje
Beeld: Dia de la Mujer
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Op 8 maart 2020 is het de Internationale dag van de Vrouw en daar wil men in Spanje voor het derde jaar bij stil staan door middel van manifestaties van alle vrouwen die werken en niet werken, de zogenaamde ‘Revuelta Feminista’. In tegenstelling tot andere jaren is er in 2020 geen sprake van een staking (huelga) omdat 8-M op een zondag valt.

Deze dag staat in het teken van de ongelijkheid wat betreft salarissen en nog veel meer zaken die nog steeds niet goed geregeld zijn. Deze zondag zullen er meer dan 1.000 manifestaties en bijeenkomsten zijn in honderden gemeenten, niet alleen in Spanje maar in meer dan 40 landen.

8-M staat voor de ‘movilización de las mujeres 8 de marzo’. 8-M is de dag dat de vrouwen laten zien dat ze GENOEG hebben van agressies, vernederingen, ongelijkheid, uitsluitingen, seksistisch geweld etc. Alle vrouwen in het land zijn opgeroepen deel te nemen aan deze feministische manifestaties en bijeenkomsten die in principe alleen bedoeld zijn voor de vrouwen maar mannen mogen ook meedoen.

Alle vrouwen in Spanje worden opgeroepen om deel te nemen aan een van de meer dan 1.000 manifestaties en bijeenkomsten in het land. Mocht je als vrouw niet mee kunnen doen dan wordt verzocht een schort aan het balkon te hangen als teken van solidariteit met de manifestaties.

De feministische manifestatiedag, waarvan verwacht wordt dat het wat aantal deelnemers de 2019-editie moet overtreffen, valt samen met de Internationale Vrouwendag die elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema, georganiseerd wordt.

Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht. Ook in Nederland en in België zullen ook manifestaties en bijeenkomsten zijn.

In Madrid is er vanaf 17 uur een manifestatie van het Atocha station richting de Plaza de España, in Barcelona om 17 uur op de Plaza universidad, in Valencia om 18.00 uur bij IES Lluis Vives, in Sevilla om 12.30 uur bij de Torre Pelli, Granada om 12 uur op de Paseo del Sálon (en op zaterdagavond ook) etc. 

Meer informatie over andere steden is HIER te vinden of kijk op de kaart van Spanje hieronder.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.