Kun je stemmen vanuit Spanje voor de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen?

Kun je stemmen vanuit Spanje voor de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen?
Beeld: Canva

Kun je stemmen vanuit Spanje voor de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een keer in de vier jaar vinden in Nederland gemeenteraadsverkiezingen plaats. De volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 16 maart 2022. De laatste gemeenteraadsverkiezingen waren op 21 maart 2018. Maar stel je bent op dat moment tijdelijk in Spanje, kun je dan toch stemmen op jouw favoriete partij in jouw woonplaats in Nederland?

Als je als inwoner ingeschreven staat in Spanje kun je niet meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen want dat is natuurlijk alleen mogelijk voor de officieel geregistreerde inwoners van de Nederlandse gemeenten. Als je ‘empadronado’ bent in Spanje sta je dus niet meer ingeschreven in Nederland. Maar wat als je op vakantie bent, in je tweede woning verblijft of bij vrienden en/of familie logeert, kun je dan toch stemmen?

Op de website van Kiesraad.nl staat het volgende: Een Nederlandse kiezer die in het buitenland verblijft, kan alleen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezing als hij officieel nog in Nederland woont. Dus: als hij (nog) wel staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Als een kiezer vanwege een kort verblijf in het buitenland niet zelf kan gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezing, dan kan hij iemand machtigen om voor hem te stemmen bij volmacht.

Op de website van Rijksoverheid.nl staat het volgende: Ben je in het buitenland tijdens verkiezingen voor Provinciale Staten, waterschappen of gemeenteraad? Dan kun je alleen bij volmacht jouw stem uitbrengen. Per brief stemmen vanuit het buitenland is bij deze verkiezingen niet mogelijk. Per brief stemmen vanuit het buitenland is wel mogelijk bij Nederlandse verkiezingen en Europese Parlementsverkiezingen.

Conclusie: Stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen kan dus wel als je tijdelijk in Spanje verblijft maar dan alleen via een volmacht. Met een volmacht kun je een andere kiezer machtigen om voor jou te stemmen. De zogenaamde volmachtstem kan alleen uitgebracht worden tegelijk met de stem van de de persoon die gevolmacht is. Lees HIER meer over het hoe en wat van de volmacht.

Vanaf 1 januari 2022 zijn er 345 gemeenten in Nederland. Dertig jaar geleden bestond Nederland nog uit 774 gemeenten. De omvang van een gemeenteraad hangt samen met het aantal inwoners van de gemeente. De grootste gemeenteraden van Nederland hebben 45 leden, dat zijn gemeenten met meer dan 200.000 inwoners. De kleinste gemeenteraden hebben 9 leden, dat zijn gemeenten met minder dan 3000 inwoners. Het aantal raadsleden – en dus zetels – is altijd oneven.

Ga naar de inhoud