8 maart: Internationale Vrouwendag met feministische bijeenkomsten in Spanje

8 maart: Internationale Vrouwendag met feministische bijeenkomsten in Spanje
Beeld: via camva.com

8 maart: Internationale Vrouwendag met feministische bijeenkomsten in Spanje

Op 8 maart is het de Internationale dag van de Vrouw en daar wil men in Spanje voor het zevende jaar bij stil staan door middel van manifestaties van alle vrouwen die werken en niet werken, de zogenaamde ‘Revuelta Feminista’. De slogan dit jaar is ‘Muévete, con M de mujer’ ofwel ‘kom in beweging met de M van vrouw (mujer)’.

In praktisch alle grote Spaanse steden zijn manifestaties gepland met tienduizenden deelnemers. Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste manifestaties in Spanje op vrijdag 8 maart, de dag van 8-M. Onderaan dit artikel is ook een kaart van Spanje te zien met daarop alle geplande manifestaties in het land.

Madrid

In de Spaanse hoofdstad Madrid vinden tientallen manifestaties en bijeenkomsten plaats. Er vinden drie grote manifestaties plaats. Een wordt georganiseerd door de ‘Comisión 8M’ met circa 30.000 deelnemers. De tweede wordt georganiseerd door ‘Movimiento Feminista de Madrid’ met circa 3.000 deelnemers. De derde wordt georganiseerd door het Sindicato de Estudiantes met tevens duizenden deelnemers.

Barcelona en Catalonië

Naast de demonstratie die is georganiseerd door de Studentenvakbond en die plaatsvindt op zowel Plaza Imperial Tarraco in Tarragona als Plaza de la Universidad in Barcelona, zijn er andere evenementen gepland voor deze datum. Een van de meest opvallende is de manifestatie georganiseerd door ‘Assemblea 8M’ in Barcelona.

Valencia regio

De studentenmars heeft verschillende locaties in de Valencia regio. In de hoofdstad Valencia komen de studenten samen op de ‘Facultad de Historia’ van de Blasco Ibáñez campus. Er vinden ook bijeenkomsten plaats in Alicante (bij de Jorge Juan trappen) en Castellón (op de Plaza de la Independencia). Woensdagmiddag heeft de ‘Asamblea Feminista de València’ haar protest gepland.

Andalusië

Naast de activiteiten die georganiseerd zijn door de studentenvakbond in de acht provinciale hoofdsteden van Andalusië, zullen de belangrijkste steden in de regio vrouwen verwelkomen die de straat op gaan tijdens de protestdag.

Rest van Spanje

Er vinden niet alleen manifestaties en bijeenkomsten plaats in de eerder genoemde regio’s en steden, maar overal in het land zijn acties gepland. We kunnen ze hier niet allemaal opsommen, maar de kans is groot dat in de plaats of regio waar je bent in Spanje iets georganiseerd zal worden.

Wat is 8-M?

8-M staat voor de ‘movilización de las mujeres 8 de marzo’. 8-M is de dag dat de vrouwen laten zien dat ze GENOEG hebben van agressies, vernederingen, ongelijkheid, uitsluitingen, seksistisch geweld etc. Alle vrouwen in het land zijn opgeroepen deel te nemen aan deze feministische manifestaties en bijeenkomsten die in principe alleen bedoeld zijn voor de vrouwen, maar mannen mogen ook meedoen.

Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht. Ook in Nederland en in België zullen manifestaties en bijeenkomsten zijn.

Ga naar de inhoud