Voor het eerst is in Spanje bij Zaragoza een levende goudjakhals gespot

Voor het eerst is in Spanje bij Zaragoza een levende goudjakhals gespot
Beeld: via canva.com

Voor het eerst is in Spanje bij Zaragoza een levende goudjakhals gespot

Voor het eerst is in Spanje bij Zaragoza een levende goudjakhals (Canis aureus) gesignaleerd. Volgens bronnen van de regionale regering van Aragón is het exemplaar gespot door de camera’s in het natuurgebied Galacho de Juslibol, gelegen aan de Ebro-rivier, op slechts acht kilometer van het stadscentrum van Zaragoza. De waarneming werd eind februari gedaan.

De afdeling Biodiversiteit van de regionale regering heeft bevestigd dat het dier aanwezig is in de regio Aragón, hoewel zijn huidige verblijfplaats onbekend is, aangezien het een zeer mobiele soort betreft. Dit is de eerste keer dat er een levende goudjakhals (Spaans: chacal dorado) in Spanje is geïdentificeerd. Vorig jaar werd in de Baskische provincie Álava een dood exemplaar aangetroffen dat was aangereden in de omgeving van Vitoria. Recent werd ook in Frankrijk een goudjakhals gezien.

De goudjakhals, een soort die qua kenmerken tussen de vos en de wolf inzit, is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en breidt zijn verspreidingsgebied al jaren uit over Europa. Eerst koloniseerde de soort de Balkan. Vervolgens dook hij op in Italië en Zwitserland. En nu worden er goudjakhalzen waargenomen in Frankrijk en ook in Spanje, na deze tweede melding.

Zoals altijd betekent het feit dat de aanwezigheid van de soort nu twee keer is bevestigd, niet dat er slechts twee exemplaren zijn binnengekomen. In een recent artikel stellen onderzoekers dat er momenteel in 33 Europese landen meldingen zijn van de aanwezigheid van deze soort, met permanente populaties in minstens 20 landen.

Hoewel de hoofdhypothese op dit moment is dat het om een natuurlijke verspreiding van deze hondachtige gaat, kan niet worden uitgesloten dat het individu afkomstig is van een illegale loslating of uit een particuliere verzameling in een dierentuin of ander centrum voor gevangenschap.

Het verspreidingsvermogen van de goudjakhals is erg groot want het dier kan enorme afstanden afleggen, vooral ’s nachts. Een voorbeeld van zo’n lange verplaatsing werd in 2017 waargenomen in Zwitserland. Een goudjakhals legde in twee maanden tijd een afstand af van meer dan 1.000 kilometer vanuit de Balkan, voordat hij in het Zwitserse kanton Wallis werd aangereden en stierf. Dit illustreert de capaciteit van deze soort om zich over grote afstanden te verspreiden.

Specialisten benadrukken dat de goudjakhals niet als een invasieve soort moet worden beschouwd, omdat hij inheems is in Europa en zich op natuurlijke wijze verspreidt naar gebieden waar hij vroeger ook voorkwam. Zijn huidige verspreiding is een proces van herkolonisatie van gebieden waar hij in het verleden door menselijke activiteiten is verdwenen, waaronder Spanje en Portugal (Iberische Schiereiland).

Ga naar de inhoud