Dit zijn de meest gestolen producten in Spaanse supermarkten

Dit zijn de meest gestolen producten in Spaanse supermarkten
Beeld: via canva.com

Dit zijn de meest gestolen producten in Spaanse supermarkten

Olijfolie is vanwege de enorme prijsstijging een van de meest gestolen producten in de Spaanse supermarkten in 2024 in praktisch alle regio’s van Spanje. Dit is een van de gegevens die kan worden afgeleid uit een studie die recent is gepubliceerd over de meest gestolen artikelen dit jaar in de supermarkten.

Uit het onderzoek van STC blijkt dat gedistilleerde dranken, oliën, Iberische producten, scheerproducten en wijnen het meest worden gestolen in de Spaanse supermarkten. Vergeleken met de analyse van vorig jaar is olijfolie deze keer rechtstreeks op de tweede plaats binnengekomen in de top 5, en is tonijn of bonito eruit verdwenen.

Diefstal in supermarkten is een wijdverbreid probleem in Spanje, net als in veel andere landen. Het stelen van producten, vooral dure of populaire items, kan aanzienlijke verliezen opleveren voor supermarkten en uiteindelijk leiden tot hogere prijzen voor consumenten.

Volgens de studie van STC worden negen van de tien diefstallen in Spaanse supermarkten gepleegd door georganiseerde bendes en herhaaldelijke niet-professionele daders. Dit wijst erop dat diefstal in supermarkten een serieus probleem is dat gecoördineerde inspanningen vereist om het aan te pakken.

De volledige economische impact van diefstal in supermarkten is lastig te meten, maar het is duidelijk dat het jaarlijks miljarden euro’s kost. Naast de directe verliezen door productdiefstal, moeten supermarkten ook investeren in beveiligingsmaatregelen, zoals bewakingscamera’s, beveiligingspersoneel en anti-diefstalapparatuur.

In 2023 waren sterke drank, wijn en Iberische ham de meest gestolen producten in supermarkten. Twaalf maanden later is olijfolie de Iberische ham voorbijgestreefd en heeft het een klassieker van de troon gestoten: tonijn en bonito. Maar het komt alleen uit de top 5 meest gezochte producten omdat het nog steeds op de lijst van verdwijningen staat in supermarkten in Cantabrië, Baskenland en Ceuta en Melilla, die allemaal aan zee liggen.

In kust regio’s is het meer waarschijnlijk dat tonijn wordt meegenomen zonder te betalen. In het noorden, Galicië, Cantabrië en Asturië, kunnen ze de octopus in de supermarkten niet weerstaan. En de lijst met zwakke punten groeit: in Aragón worden lokale vleessoorten gestolen als speciaal product. Ondertussen wordt kaas in blokjes meer gestolen door Castilië en Leon en Andalusië, die het herhalen en op hun eigen lijst zetten. 

Catalonië is nog steeds de enige plaats waar kokkels blijven verdwijnen, als top hapje, en waar cava wordt gestolen. Op de eilanden, zowel op de Balearen als op de Canarische Eilanden, zijn gourmetproducten hun D.O.-kazen en lokale likeuren het meest gestolen. Opvallend is de komst van augurken en gerookte producten op de lijst van meest gestolen producten in zulke verschillende regio’s als Navarra en Ceuta en Melilla.

kaart spanje scaled
Ga naar de inhoud