Voormalig Marbella burgemeester Jesús Gil krijgt docuserie

Oeps ... foto ontbreekt!

Voormalig Marbella burgemeester Jesús Gil krijgt docuserie

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Het tv-kanaal HBO heeft aangekondigd een docuserie te maken over de controversiële zakenman, voormalig burgemeester van Marbella en voormalig Atlético Madrid voorzitter Jesús Gil y Gil. De serie rondom de in 2004 overleden Gil y Gil heeft de naam ‘El Pionero’ gekregen.

‘El Pionero’ bestaat uit vier afleveringen waarin volgens HBO nog nooit vertoond beeldmateriaal te zien zal zijn. Het is meer een documentaire reeks dan een tv-serie over de controversiële voormalige zakenman, burgemeester van Marbella en voorzitter van voetbalclub Atletico Madrid. Het is nog niet bekend gemaakt wanneer de docuserie wordt uitgezonden.

Controversieel

Gil y Gil is in zijn leven voor meer dan 80 juridische kwesties aangeklaagd. Hij is veroordeeld tot gevangenisstraffen in 1971, 2000 en 2002. In het laatste geval werd hem verweten tijdens zijn burgemeesterschap van Marbella 26 miljoen euro te hebben achtergehouden. Met een afkoopsom van 700.000 euro kocht hij zichzelf echter weer vrij na een week.

Atlético Madrid

Gil y Gil was van 26 juni 1987 tot en met 28 mei 2003 zestien jaar lang voorzitter van voetbalclub Atlético Madrid. Hij werd voorzitter dankzij zijn goede vriendschap met Vicente Calderón. Onder Gil y Gil won Atlético in 1996 de Primera División en in 1991, 1992 en 1996 de Copa del Rey maar liet hij de club ook achter met een enorme miljoenenschuld. De huidige voorzitter Enrique Cerezo nam het van Jesús Gil y Gil over terwijl zijn zoon Miguel Angel de technisch directeur werd.

Burgemeester Marbella

In 1991 begint de politieke carrière van Gil y Gil als hij zijn eigen politieke partij opricht: G.I.L. (Grupo Independiente Liberal: Onafhankelijke Liberale Groep). Gil y Gil is enorm populair bij de jetset in Marbella, behaalt meteen een monsteroverwinning bij de gemeenteverkiezingen en wordt benoemd tot burgemeester. In 1995 en 1999 behaalt zijn partij wederom overwinningen in meerdere steden aan de Costa del Sol, hij wordt dan tevens tot president benoemd van een lokaal stedenverband.

In 2002 legt hij zijn functie neer als burgemeester van Marbella. In 2003 wint zijn partij wederom de lokale verkiezingen. De voorman is dan Julián Muñoz, een persoon die niet veel later ook met justitie in aanraking komt en het burgemeesterschap moet afstaan en de gevangenis in gaat voor corruptie en fraude.

Overlijden

Op 8 mei 2004 kreeg de toen 71-jarige Gil y Gil een beroerte en moest daardoor tot aan zijn dood op 14 mei kunstmatig beademd worden. Hij had al langere tijd last van een hoge bloeddruk en hartproblemen, waardoor hij sinds 2003 aangewezen was op een pacemaker.

Ga naar de inhoud