skip to Main Content
Wanneer begint de Semana Santa in Spanje
123rf

Wanneer begint de Semana Santa in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Semana Santa is in Spanje de gebruikte benaming voor de Goede Week, de week voor Pasen, die daar uitbundig wordt vormgegeven. In sommige andere katholieke landen worden in deze week veel religieuze beelden met paarse doeken afgedekt, de klokken zwijgen en het orgel blijft onberoerd.

In Spanje trekken processies uit die in een barokke vormgeving en met groots vertoon het lijden van Christus en Maria in de straten zichtbaar maken. Kenmerkend zijn de grote beeldengroepen die op vergulde platformen (paso’s) worden rondgedragen. Over het algemeen heeft elke processie een paso met een tafereel uit het lijden van Christus en een paso met een droeve Maria.

De eerste Paasdag in 2019 is op zondag 21 april en de tweede Paasdag op maandag 22 april. In Spanje is de vrijdag 19 april (Goede vrijdag / Viernes Santo) een niet verwisselbare vrije dag maar de donderdag 18 april (Jueves Santo) is dat wel waardoor sommige autonome regio’s wel een vrije dag en sommige geen vrije dag hebben zoals in Catalonië en de Comunidad Valenciana die de vrije donderdag naar maandag 22 april verplaatst hebben.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Alle feestdagen in Spanje voor 2019 op een rij[/su_note]

De Semana Santa vindt elk jaar op andere data plaats maar gebeurt in principe altijd tussen 22 maart op zijn vroegst en 25 april op zijn laatst. In 2019 begint de Semana Santa en dus ook de week van processies op zondag 14 april en duurt dit tot maandag 22 april. Dit zijn de Spaanse benamingen voor de dagen van de Semana Santa:

 • 14 april = Domingo de Ramos
 • 15 april = Lunes Santo
 • 16 april = Martes Santo
 • 17 april = Miercoles Santo
 • 18 april = Jueves Santo (vrije dag behalve in Catalonië en Valencia regio)
 • 19 april = Viernes Santo (vrije dag in heel Spanje)
 • 20 april = Sábado Santo
 • 21 april = Domingo de Resurrección
 • 22 april = Lunes de Pascua (vrijdag dag in Catalonië en Valencia regio)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Het is altijd leuk om naar te kijken…..en indrukwekkend.
  Maar dat was vroeger de poppenkast ook!!
  De devotie en volledige hysterie bij dit ander soort “geloofs-hoogtepunten” blijft aangeven dat geloof nog steeds een eng onderdrukkingswapen is!!
  Geniet van je eitje volgende week!!

 2. Grandioos ,dat de Schepper van Hemel en Aarde, de Here Jezus Christus die God Zelf Is,met zoveel Liefde Herdacht wordt.door die kleine mens.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken