Search
menu
Search

21 jaar geleden werd in Aragón de schedel van Paus Papa Luna gestolen

21 jaar geleden werd in Aragón de schedel van Paus Papa Luna gestolen
Beeld: RTVE

21 jaar geleden werd in Aragón de schedel van Paus Papa Luna gestolen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – Op 7 april 2000 werd in de Aragonese gemeente Sabiñán in de provincie Zaragoza de deels gemummificeerde schedel van de Spaans Paus Benedictus XIII, beter bekend als Papa Luna, gestolen. De schedel werd datzelfde jaar in september weer gevonden maar het duurde 4 jaar voordat bevestigd kon worden dat de schedel inderdaad van papa Luna was.

De naam Papa Luna zegt met name de Costa Azahar (Valencia regio) gangers iets en met name als je bekend bent in de kustplaats Peñiscola waar het ‘Castillo del Papa Luna’ ofwel het ‘Castillo Palacio de Peñíscola’ wat een paleis/kasteel is, staat en waar Papa Luna stierf. 

Maar Papa Luna kwam niet uit de Valencia regio maar uit Aragón waar na zijn dood in 1423 ook zijn gemummificeerde schedel naartoe werd gebracht. 

Maar op 7 april 2000 ontdekte de bewaker van het Palacio de los Condes de Argillo in de gemeente Sabiñán dat de deur geforceerd was. De Guardia Civil politie ontdekte daarna dat de schedel van Papa Luna was verdwenen. 

Dat nieuws werd als eerste in de regionale krant El Heraldo geschreven en ging daarna de wereld rond als de mysterieuze diefstal van de schedel van een problematische Paus.

In september 2000 kon de politie de dieven aanhouden, twee jonge mannen die ook veroordeeld werden met lichte straffen. Maar zelfs na de vondst duurde het nog minstens 4 jaar voordat door een team van experts bevestigd kon worden dat het daadwerkelijk om de deels gemummificeerde schedel van Papa Luna ging.

In 2006 werd de schedel in de daarbij horende houten kist overgebracht naar het Museo Provincial de Zaragoza in de gelijknamige regionale hoofdstad van Aragón waar de schedel nog steeds te vinden is. 

Toch is er nog steeds controverse want diverse gemeenten willen de schedel hebben, te weten de geboorteplaats van Papa Luna Illueca, Sabiñán waar de schedel voor de diefstal te vinden was en natuurlijk Peñiscola waar Papa Luna heeft gewoond en is gestorven. 

Wie was Papa Luna?

Benedictus XIII, geboren in Illueca (Zaragoza, Aragón) in ca. 1327 en gestorven in Peñíscola (Castellón, Valencia regio) op 23 mei 1423, had als echte naam Pedro Martinez de Luna. Hij was een Spaanse bisschop die tot kardinaal benoemd werd in de Rooms-Katholieke Kerk van Rome.

Als kardinaal steunde hij aanvankelijk de verkiezing van paus Urbanus VI om later de kant van tegenpaus Clemens VII te kiezen. Door de invloed van Pedro de Luna koos Aragón voor de paus te Avignon.

De Luna werd na Clemens’ dood gekozen tot diens opvolger, waarbij hij de naam Benedictus XIII aannam en beter bekend werd als Papa Luna. Voor het conclaaf zei hij dat hij even gemakkelijk zou aftreden als zijn hoed afzetten. Toen hij echter daadwerkelijk tot paus werd gekozen weigerde hij af te treden, hoewel hij zei dat hij voorstander was van de hereniging van de Kerk. 

Tijdens de concilies van Pisa (1409) en Konstanz (1414-1418), wilde Benedictus van geen compromis weten om tot een einde van het Westers Schisma te komen, waardoor zijn steun steeds verder afkalfde. 

Nadat hij in 1417 werd afgezet, leefde hij tot zijn dood in 1423 in een fort te Peñíscola, nabij Valencia, in de overtuiging dat hij de rechtmatige paus was. Schotland en Spanje erkenden hem als paus tot aan zijn dood.

Ga naar de inhoud