Proef met vierdaagse werkweek in Spanje vanwege financiering uitgesteld tot 2022

Proef met vierdaagse werkweek in Spanje vanwege financiering uitgesteld tot 2022
Beeld: Freepik

Proef met vierdaagse werkweek in Spanje vanwege financiering uitgesteld tot 2022

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De wereldpers schreef erover, Spanje start een proef met een vierdaagse werkweek, iets wat in nog maar weinig landen is gebeurd. Maar die revolutionaire proef zal niet meer in 2021 plaatsvinden maar pas in 2022 op zijn vroegst van start gaan, aldus woordvoerders van de Spaanse regering. De reden daarvoor is de manier waarop dit proefproject gefinancierd gaat worden.

Het klonk zo mooi en Spanje zou bijna een wereldprimeur hebben met de proef voor een vierdaagse werkweek in het land waar 200 bedrijven aan mee zouden doen. Maar die wens van de politieke formatie Más Madrid moet nog even op zich laten wachten omdat de proefperiode niet meer in 2021 maar pas ergens in 2022 plaats zal gaan vinden zoals het er nu naar uitziet.

De reden daarvoor is dat 50 miljoen euro die dit proefplan gaat kosten niet betaald gaat worden met Europees geld maar met andere eigen financiële middelen. De regering weet namelijk niet zeker of Europees geld hiervoor gebruikt kan en mag worden. Om problemen te voorkomen heeft men dit dus een jaartje uitgesteld.

De vierdaagse werkweek zou van start gaan bij 200 bedrijven die een gemiddelde compensatie krijgen van 250.000 euro waardoor de 3.000 tot 6.000 werknemers deel kunnen nemen aan de vierdaagse werkweek proefperiode.

Eind januari maakte Iñigo Errejón van de politie partij Más País al bekend dat er tussen zijn partij, die dit onderwerp in het verkiezingsprogramma heeft staan, en de Spaanse regering een overeenkomst was bereikt over de proefperiode van de vierdaagse werkweek in Spanje. Er was toen officieel geen bevestiging van de Spaanse regering maar in maart leek het er dan toch echt van te komen.

De huidige werkweek in Spanje bestaat voor praktisch iedereen uit 40 uur maar ook coalitiepartner Unidas-Podemos wil daar vanaf met een voorstel van een 34 urige werkweek, 2 uur meer dus dan het voorstel van Más País die een 32 urige werkweek wil voor alle Spanjaarden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.