Spanje importeerde 69% van de zonnebloemolie uit Oekraïne in 2021

Spanje importeerde 69% van de zonnebloemolie uit Oekraïne in 2021
Beeld: Canva

Spanje importeerde 69% van de zonnebloemolie uit Oekraïne in 2021

MADRID – Volgens de cijfers die bekend zijn gemaakt door het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek CBS, was Spanje in 2021 de op een na grootste zonnebloemolie-importeur van de Europese Unie. Nederland staat met 538 miljoen euro aan ruwe zonnebloemolie uit Oekraïne op een eerste plaats terwijl Spanje met 422 miljoen euro op een tweede en Italië met 281 miljoen euro op een derde plaats staat.

Oekraïne was in 2021 voor Nederland de grootste leverancier van ruwe zonnebloemolie. In dat jaar was 84% van de ingevoerde ruwe zonnebloemolie afkomstig uit Oekraïne. Dat meldt het CBS. In totaal werd in 2021 voor ruim 2 miljard euro aan goederen ingevoerd uit Oekraïne. Daarvan was maar liefst 1,8 miljard euro (88%) voor landbouwproducten. 

In totaal importeerde Spanje voor 616 miljoen euro zonnebloemolie waarvan 422 miljoen euro uit Oekraïne en 194 miljoen euro uit andere landen. In Nederland was dat in totaal 641 miljoen euro waarvan 538 miljoen euro uit Oekraïne en 104 miljoen euro uit andere landen. In België was dat veel minder met een totaal van 209 miljoen euro waarvan alle ruwe zonnebloemolie uit andere landen kwam, en dus niet uit Oekraïne.

Ruwe zonnebloemolie en maïs zijn voor Nederland de belangrijkste producten uit Oekraïne. Het grootste deel van de ruwe zonnebloemolie die Nederland invoert uit Oekraïne komt echter uiteindelijk in het buitenland terecht, direct als wederuitvoer, of indirect als export na verdere verwerking in Nederland. Slechts 15 procent blijft achter in Nederland, vooral na verdere verwerking in Nederland.

Nederland haalde in 2021 voor 641 miljoen euro ruwe zonnebloemolie uit andere landen, waarvan 538 miljoen euro (84 procent) uit Oekraïne. Nederland is daarmee niet alleen de grootste importeur van ruwe zonnebloemolie in de Europese Unie, maar ook het land dat de meeste ruwe zonnebloemolie uit Oekraïne haalt. Spanje en Italië zijn de tweede en derde importeurs in de EU van zonnebloemolie met respectievelijk 422 miljoen euro en 281 miljoen euro. Ook procentueel haalt Nederland het meest uit Oekraïne. Daarna volgen Malta (77% komt uit Oekraïne), Spanje (69%) en Frankrijk (66%).

Zonnebloemolie wordt gebruikt om mee te bakken en te braden, maar zit ook in bijvoorbeeld koekjes, mayonaise, babyvoeding en vleesvervangers. Het is te vervangen door bijvoorbeeld raapzaadolie, sojaolie of palmolie, maar deze zijn niet altijd goed of goedkoop beschikbaar.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.