Een Belgische pelgrim creëert een hostel met gerecyclede materialen in Galicië

Een Belgische pelgrim creëert een hostel met gerecyclede materialen in Galicië
Beeld: Casa Alternativo / facebook

Een Belgische pelgrim creëert een hostel met gerecyclede materialen in Galicië

De Belg in dit artikel runt een onderkomen voor pelgrims op de Camino de Santiago in Galicië. Het hostel, genaamd “Casa Alternativo”, is geheel zelfgemaakt met gerecyclede materialen en weerspiegelt de bohemienachtige persoonlijkheid van de gastheer.

De 37-jarige Belg Dries Nuitten was op zoek naar een nieuwe richting in zijn leven toen hij in 2017 de Camino de Santiago liep. Hij werkte destijds als kok in een restaurant en doceerde theater. Na de pelgrimsreis raakte hij gefascineerd door het concept en besloot hij om een eigen hostel op te zetten.

Nuitten doorliep verschillende pelgrimsroutes, waaronder de Camino Francés, de Via de la Plata en de Camino Portugués, om de perfecte locatie te vinden voor zijn droom. Uiteindelijk vond hij het terrein in Orbenlle, op slechts enkele kilometers van Tui, waar hij eerder als vrijwilliger in een hostel had gewerkt.

“Toen ik dit terrein zag, voelde ik meteen de magie. Er stonden slechts vier muren, dus ik ben teruggegaan naar België om verder te werken en te sparen om het af te maken”, vertelt Nuitten.

Casa Alternativo is uniek, omdat Nuitten alles met de hand heeft gemaakt en gerecyclede materialen heeft gebruikt. De yurt die hij van een nicht kreeg uit Mongolië, is zijn privéruimte, terwijl hij de rest van het hostel deelt met de andere pelgrims.

“De prijs van 30 euro per nacht omvat ontbijt en diner, die ik zelf bereid en we gezamenlijk nuttigen”, legt Nuitten uit. Het menu is gevarieerd, met alleen biologische producten, vegetarische en visgerechten, maar geen vlees.

Nuttens fascinatie voor de Camino de Santiago begon zeven jaar geleden, toen hij de pelgrimsroute voor het eerst liep. Tijdens zijn verblijf op de Alto del Perdón, waar pelgrims traditioneel pauzeren, realiseerde hij zich dat hij zijn eigen plek wilde creëren.

Voordat Nuitten besloot om een hostel op te zetten, werkte hij als kok in een restaurant en doceerde hij theater. Hij was altijd op reis, werkte zes maanden en reisde de andere zes maanden, om vervolgens bij vrienden in te trekken. “Ik voelde me overspoeld door het systeem en besloot de Camino de Santiago te lopen, op aanraden van mijn vader, op zoek naar mijn eigen weg”, vertelt Nuitten.

Na zijn eerste pelgrimsreis raakte Nuitten gefascineerd door het concept. Hij besloot om zijn leven volledig om te gooien en een eigen hostel op te zetten. Hij ruilde zijn woonplaats Antwerpen in voor de parochie Orbenlle in Galicië, waar hij nu woont en werkt.

“Voorheen reisde ik over de hele wereld, nu zie ik het aan mij voorbijgaan in mijn hostel. Er komen mensen van over de hele wereld, soms hebben we wel negen verschillende culturen tegelijk”, zegt Nuitten enthousiast.

Voor Nuitten is het runnen van Casa Alternativo een cadeau. Hij deelt zijn dagen met andere pelgrims en vindt elke dag bijzonder en verschillend. De pandemie trof Nuitten toen hij net zijn hostel had geopend, maar desondanks is het een groot succes geworden. Sinds april 2022 is het hostel meestal vol, vooral in de maanden mei tot september.

Casa Alternativo is een persoonlijk project voor Nuitten, waarbij hij zijn bohemienachtige persoonlijkheid heeft verwerkt in het interieur en de verschillende ontmoetingsplekken, zoals het zwembad en de wandelpaden.

Ga naar de inhoud