CamperVerhaal: Vlaams koppel op reis door Spanje (3)

CamperVerhaal: Vlaams koppel op reis door Spanje (3)
Beeld: ingezonden

CamperVerhaal: Vlaams koppel op reis door Spanje (3)

INTRO: Colyne en Laurens, een Vlaams koppel besmet met het reisvirus, namen afscheid van hun huis en job voor onbepaalde tijd. Samen met hun energieke, driejarige hond, Barry, ontdekken ze sinds een jaar het veelzijdige continent Europa. Campervan Grace, hun tijdelijke huis op wielen, brengt hen op bekende en minder bekende plekjes. Sinds vier maanden gaat hun route door het indrukwekkende Spanje. Benieuwd naar hun reisverhalen en uitdagingen? Reis dan hier met ze mee.

Stel je voor, een zondagmorgen halverwege november, de klok slaat net tien uur en het kwik bereikt net de kaap van twintig graden. Dat kan alleen Spanje zijn. Maar enkele inwoners van de provincie Huesca waarmee we praten, geven toe dat ze ook hier in de regio Aragón een tiental graden extra cadeau krijgen voor de tijd van het jaar. “Climate change” is nu eenmaal een globaal probleem. 

Gekleurde stippen tegen de bergwand. Ze lijken stil te hangen in de hoogte. Maar wanneer je goed kijkt, krijgen de stippen wat vorm en kunnen we kleine mensjes onderscheiden, veelal gehuld in fluorkledij zoals klimmers wel vaker dragen. Dat en witte helmen. Als mieren volgen ze elkaar keurig op een rijtje alsof er maar één route is naar de top. Lijkt best leuk dat klimmen, alleen wat vervelend van al die obligate klimbrevetjes voor je aan de slag kan …

Los Mallos de Riglos, spectaculaire rotsformatie, haast verticaal de hoogte in. Vanwege deze verticale wanden, zijn de Mallos een populaire bestemming bij klimmers. Samen zijn de bergjes met zijn eenentwintig en allemaal luisteren ze naar een verschillende naam. Geen moeilijke Latijnse namen zoals bij bloemen weleens het geval, maar eenvoudige, makkelijke uitspreekbare namen zoals stamper, mes of kasteel. Simpelweg genoemd naar hoe ze er uitzien. Deze rotsformatie zou behoren tot één van de mooiste bezienswaardigheden van de hele regio Aragón. Sommigen gaan nog een stapje verder en hebben het over één van de meest bijzondere natuurverschijnselen van gans het land. Ontkennen of bekennen kan ik niet, maar bijzonder zijn ze in ieder geval wel.

Aan de voet van de Mallos lijkt het dorpje Las Peñas de Riglos er wat rustig te slapen in de schaduw van de aparte bergen met namen. Als norse torenwachters lijken ze te waken over de 258 inwoners van het dorp. Wij gaan er heen om de beentjes te strekken en we hebben er alvast zin in! Zeker vandaag wanneer het kwik straks vlotjes de twintig graden zal passeren. De wandeling “El sendero circular de Mallos Riglos” is op zich niet al te spectaculair qua cijfertjes zoals we die gewoon zijn van in Noorwegen, maar toch is het er eentje met een pittige start. Na de smalle steegjes in het dorp te hebben verlaten, kunnen we de natuur in en volgen we een weg als een rechte lijn de hoogte in. Het duurt dan ook niet lang voordat er een laagje wordt uitgespeeld en het zweet van ons voorhoofd druppelt. We zijn maar al te blij wanneer wat schaduwrijke plaatsjes voor ons opdoemen en even kunnen uitblazen, zodat die versnelde polsslag weer wat tot een normaal niveau kan herleid worden. Ook onze hond Barry lijkt er niet kwaad om en gaat met plezier even languit onder een bosje groen. Verlangen naar wat schaduw, daarvoor moeten we al even terug in de tijd. Het ging van Zweedse sneeuw in september naar Spaanse zon in november.

Pas wanneer we wat wandelaars de andere kant uit zien komen, hebben we door dat we een zigzaggend pad moesten volgen in plaats van het steile pad omhoog. Altijd net iets makkelijker dit.

Na een uurtje stappen waar je normaal anderhalf uur over zou doen, worden we beloond met een fantastisch uitzicht op wat canyons en de fameuze bergen met namen. Van hierboven kan je de vale gieren nog beter spotten en lijken ze nogmaals zo groot te zijn dan ze al waren. Schijnbaar makkelijk spreiden ze er hun vleugels en laten zich meevoeren over de thermische luchtstromen. Werkelijk imposante vogels die behoren tot één van de grootste kolonies van Europa. Geen wonder dat we hier en daar al een witte afbeelding van een gier hadden opgemerkt op de straatstenen. Ze zweven met tientallen door het luchtruim alsof dit van hen alleen is. Zoekend naar aas waarbij wat lokale boeren zo nu en dan een handje toe komen steken door er een kadaver neer te leggen. Het zal de populatie vast goed doen.

Na een heerlijke wandeling hebben wij intussen ook flink honger gekregen en gaan nog even aan de slag met wat potten en pannen onder een stralend blauwe hemel voor we onszelf kunnen trakteren op een lekkere, welverdiende lunch. Heerlijk kokkerellen in openlucht onder de Spaanse zon. Precies alsof we op de filmset zijn aanbeland van een aflevering “Dagelijkse kost in het buitenland”. Maar wij geven voorkeur aan die lekkere Spaanse olijfolie in plaats van heel véél boter zoals onze Jeroen Meus zou doen. Het moment waar tv-kok Jeroen misschien eventjes weg zou kunnen zappen …

¡Saludos desde España!
Groeten uit Spanje!
Laurens & Colyne.

‘Vlaams koppel op reis door Spanje’ vertelt het verhaal van Colyne en Laurens die samen met hun campervan Grace door Europa reizen. Volg hun avonturen in Spanje via onze SpanjeVerhalen, of lees hun reisverslagen op Polarsteps.

Ga naar de inhoud