Tientallen ongecontroleerde bosbranden in Cantabrië

Tientallen ongecontroleerde bosbranden in Cantabrië
Beeld: @AT_Brif / X

Tientallen ongecontroleerde bosbranden in Cantabrië

Dit weekend sloeg het onheil opnieuw toe in de regio Cantabrië. Een serie branden die werden aangewakkerd door de zuidenwind en hoge temperaturen, teisterden zaterdag twintig gemeenten in de regio. De autoriteiten waren genoodzaakt om het treinverkeer in Cabezón de la Sal stil te leggen, omdat de vlammen dreigden over te slaan naar het station van Casar de Periedo.

Nog een incident vond plaats in Cabuérniga, waar een brand in de bergen oversloeg naar een camping in Sopeña. Daar werd een opslagplaats met diverse voertuigen verwoest door de vuurzee. In Rionansa brandden 17 hectare pijnbomen af die binnenkort zouden worden gekapt, en ook een ongebruikte berghut viel ten prooi aan de vlammen. Dit zijn slechts enkele van de materiële schades die de reeks branden deze zaterdag heeft aangericht.

Om de situatie meester te worden, riep de regionale overheid van Cantabrië versterkingen op. Brandweerbrigades uit Ruente, Tineo (Asturië) en Tabuyo (León) snelden ter hulp. Daarnaast werkten ook brandweerlieden van de 112-noodlijn in Santander en Torrelavega mee, terwijl een helikopter van de regionale overheid luchtsteun bood.

De Cantabrische regering activeerde de voorfase van het Speciaal Bosbranden Plan (Infocant) vanwege de vele brandhaarden op diverse plekken in de regio. Kenmerkend voor deze tijd van het jaar is een toename van het aantal brandjes in de periode tussen zonsondergang en zonsopgang, wanneer de zuidenwind waait. In praktisch alle gevallen worden deze branden aangestoken door mensen.

Op zaterdagavond laat waren er 28 branden geteld, waarvan er 25 nog actief waren en 3 onder controle. De actieve branden woedden in Vega de Liébana, Lamasón, Tudanca, Rionansa (4), Cabuérniga (3), Los Tojos, San Felices (2), Cieza (2), Molledo, Luena (2), Vega de Pas, Corvera de Toranzo, Liérganes, Ribamontán al Mar, Valdáliga, Cabezón de la Sal en Alfoz de Lloredo. De onder controle zijnde branden bevonden zich in Anievas, Rasines en Ruente.

Ga naar de inhoud