Hoeveel Nederlanders en Belgen zouden er echt wonen in Spanje?

Oeps ... foto ontbreekt!

Hoeveel Nederlanders en Belgen zouden er echt wonen in Spanje?

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op zaterdag hebben we een overzicht geplaatst van alle Nederlanders en Belgen die officieel in Spanje wonen en geregistreerd staan bij de gemeenten waar ze woonachtig zijn. Zoals we ook al aangeven in dat artikel zijn dat waarschijnlijk niet de meest realistische cijfers want veel Nederlanders en Belgen kunnen en/of willen zich niet inschrijven in Spanje. Daarom kijken we eens naar wellicht wat meer realistische aantallen Nederlanders en Belgen die in Spanje wonen.

De Spaanse gemeenten dringen er voortdurend op aan dat de buitenlanders zich moeten inschrijven in het bevolkingsregister omdat dit voordelen met zich mee zou brengen (ook voor de gemeente want die ontvangt meer staatssubsidie). Veel Nederlanders en Belgen doen dat echter niet omdat ze dat niet willen of kunnen omdat ze naast hun Spaanse woning ook nog een huis hebben in eigen land. Dan zijn er ook nog die Nederlanders en Belgen die liever niet geregistreerd staan, vanwege uiteenlopende redenen.

Officiële cijfers

Officieel staan er van de meer dan 4,5 miljoen buitenlanders die in Spanje wonen 42.316 Nederlanders en 29.074 Belgen geregistreerd in Spanje. Dat wil dus zeggen, deze 71.390 Nederlanders en Belgen hebben zich ingeschreven bij de gemeenten waar ze wonen en zijn dus “empadronados”. Het echte aantal Nederlanders en Belgen die in Spanje wonen kan alleen maar geschat worden waarbij men over het algemeen de regel aanhoudt dat dit drie keer zoveel is dan de cijfers die geregistreerd staan bij de Spaanse autoriteiten.

Realistische cijfers

Als men de regel van “drie keer zoveel” aanhoudt zouden er dus niet 71.390 Nederlanders en Belgen wonen in Spanje maar bijna 215.000 🙂 Officieel staan er in Spanje 42.316 Nederlanders geregistreerd maar dat aantal zou dus naar schatting meer dan 126.000 personen zijn. Officieel staan er in Spanje 29.074 Belgen geregistreerd maar dat aantal zou naar schatting kunnen oplopen naar meer dan 87.000 inwoners.

Aantallen per regio

De grootste groep Nederlanders is te vinden in de Comunidad Valenciana en dan met name de provincie Alicante met officieel 11.633 geregistreerde inwoners maar dat aantal zou dus volgens de schattingen kunnen oplopen naar bijna 35.000 Nederlanders. Het aantal Belgische inwoners wat ingeschreven staat in de provincie Alicante is dit jaar 7.769 inwoners maar dat zou geschat kunnen worden op meer dan 23.000 inwoners terwijl er in de hele deelstaat 8.941 Belgen geregistreerd staan.

In de deelstaat Andalusië wonen officieel 8.761 Nederlanders en 6.480 Belgen wat geschat meer dan 26.000 Nederlanders en meer dan 19.000 Belgen zou kunnen zijn. De grootste groep inwoners is te vinden in de provincie Málaga met 6.075 Nederlanders en 3.958 Belgen wat volgens schattingen kan oplopen naar meer dan 18.000 Nederlanders en bijna 12.000 Belgen.

In Catalonië wonen er officieel in totaal 8.651 Nederlanders en 4.884 Belgen, een aantal wat volgens schattingen dus zou kunnen oplopen naar bijna 26.000 Nederlanders en bijna 15.000 Belgen. De meeste Nederlanders en Belgen zijn te vinden in de stad en provincie Barcelona met respectievelijk 5.704 en 2.713 inwoners. Dat aantal zou dus geschat meer dan 17.000 Nederlanders en meer dan 8.000 Belgen kunnen zijn.

De schattingen op de Canarische Eilanden kunnen ook hoger zijn dan de officiële 3.243 Nederlanders en 3.960 Belgen. Als we dat zouden verdrievoudigen komt het aantal Nederlanders op meer dan 9.700 inwoners en bijna 12.000 Belgische inwoners.

Voor de andere autonome deelstaten en regio’s zou je een soortgelijke regel van “keer drie zoveel” kunnen hanteren al gaat het hier natuurlijk om schattingen die niet overal zullen gelden. Hoeveel Nederlanders en Belgen er daadwerkelijk wonen in Spanje is dus lastig te berekenen maar dat het er meer zijn dan de officiële geregistreerde inwoners moge duidelijk zijn.

Wat denk jij van deze schattingen? Realistisch of niet? 😉

Ga naar de inhoud