skip to Main Content
80 procent van de Spaanse jongeren woont nog bij hun ouders

80 procent van de Spaanse jongeren woont nog bij hun ouders

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

thuiswonen1aMADRID – Spanje en de Spanjaarden hebben het al jaren economisch moeilijk, dat moge duidelijk zijn. De crisisjaren hebben ervoor gezorgd dat er veel werklozen zijn en het toekomstperspectief van de jongeren niet echt positief is. Daar bovenop komt ook nog eens dat 80% van de Spaanse jongeren tot late leeftijd thuis blijft wonen, niet omdat ze dat leuk vinden maar omdat ze vaak (niet altijd) geen andere keuze hebben.

80% van de Spaanse jongeren onder de 30 jaar woont nog steeds bij hun ouders in huis. Volgens diverse onderzoeken is de gemiddelde leeftijd waarop een Spaanse jongere het huis verlaat 28,9 jaar oud. Dat is beter dan de Italiaanse of Griekse jongeren maar nog steeds bijna 3 jaar boven het Europese gemiddelde van 26,1 jaar oud. Nederlandse jongeren gaan op een gemiddelde leeftijd van 24 jaar het huis uit terwijl dat in België gemiddeld 26 jaar is.

Huren

De reden waarom veel Spaanse jongeren pas op late leeftijd het huis uit gaan is omdat ze geen financiële middelen hebben om zelfstandig te kunnen wonen. De huurprijzen en betaalcondities van appartementen zijn vaak zo extreem dat jongeren dit niet kunnen betalen. Daarnaast is er nog steeds een hele grote groep jongeren die geen baan hebben, er zijn immers nog steeds meer dan 3,3 miljoen werklozen waaronder veel jongeren. Rond de 50% van de jongeren die zouden kunnen gaan werken hebben geen baan.

Hierdoor blijven jongeren vaker en langer thuis wonen omdat ze niet anders kunnen. Mocht een jonger iemand er wel in slagen om werk te hebben en zelfstandig te gaan wonen, dan is deze al snel 60% tot 70% van het maandsalaris kwijt aan de huur, als men al genoeg verdient uiteraard. Het minimumloon is in 2018 in Spanje 735,90 euro.

Cultureel

Buiten financiële en werkproblemen zijn er ook nog culturele verschillen tussen Spanje en andere landen. Ook voor de crisisjaren waren er veel jongeren die tot late leeftijd thuis bleven wonen. Vrouwen zijn sneller geneigd om op eigen benen te gaan staan terwijl mannen het schijnbaar wel leuk vinden om nog thuis verwend te worden.

Slechts 6,8% van de jongeren verlaat hun ouderlijk huis nog voordat ze 24 jaar worden terwijl 44,3% dat doet tussen de leeftijden 25 en 29 jaar. Jongeren willen vaak wel uit huis gaan maar redden dat financieel gewoon niet. Vaak vinden jongeren tijdelijk werk met slechte betalingscondities met lonen van minder dan 800 of 1000 euro per maand. Huurprijzen voor een beetje appartement lopen al snel op naar 600 of 700 euro of meer dus huren is vaak geen optie, tenzij de ouders financieel hun kinderen bijstaan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Wat een kortzichtig gedoe. Als de heren stropdassen echt het willen en niet corrupt tot aan het bot. Gezond verstand is ver te zoeken. Dit geldt voor vele andere landen . Spanje is er 1 van. Arm en rijk wat win je er mee . Niets.!
  Regeringen / elite. Een hard gelach , een grote giller meer niet.

  Pronken met tijdelijke materiele rommel zonder inhoud. De leegstand { eigendom / braakliggend } in Spanje { ook in andere landen } is enorm. Het zwarte geld is echt corrupt zwart en besmettelijk. De aller rijken willen niet dat de minder bedeelden meer te besteden krijgen.

  Stel je voor zeg , dat past niet in hun straatje. Onderdrukking en slavenij worden nog steeds in diverse vormen in stand gehouden. Dit aardse leven gaat echt helemaal nergens meer over. De regel ik op de voorgrond viert hoogtij. Kijk maar naar wat er daarboven in het goud zwemmend zich voordoet. Krankzinnig doorgeschoten. ! Wat zijn bepaalde mensen dan alleen maar het gegeven woord in de geschiedenis boeken. Papier en inkt wat vervaagd .

  Voorbeeld , een voetballer verdient meer dan een heel dorp. Een losgeslagen gekte. Julius Caesar zou nu bij het wakker worden met een glimlach zich wanen in zijn nieuwe gerenoveerde woon-omgeving. En zeggen zo,n lange slaap heeft mij wel goed bekomen.

  Het kwaad regeert daar zit de kern van alle wereldse problemen.

  1. Hoe krom is het de kustlijnen van Spanje staan vol met betonnen panden / woningen / hotels , apartementen . Niet bestemd voor de nieuwe generatie spaanse jongeren . Die wonen bij pa en ma , ooms en tantes in vervallen woningen. De B-locatie , uit het zicht en in de schaduw van monsterachtige hoogbouw.

 2. Wat ook veel voorkomt is dat men een kamer huurt in een appartement met meerdere slaapkamers. Het gebruik van keuken en badkamer is gemeenschappelijk.
  Zo betaald men niet de volle appartement huurprijs.
  Dit is interessant voor de appartement huurder om zo zijn eigen bijdrage van het huurbedrag te verlagen.
  Zo zijn er veel kamers die men kan huren maar er eentje vinden is veel moeilijker.
  Dat betekend dat er dan toch veel gebruik van is.

 3. Groot probleem voor de Spaanse jongeren, hoge werkeloosheid en vinden ze werk is het vaak ‘slecht’ betaald. Natuurlijk zijn er goedkopere woningen te vinden maar die liggen dan vaak in streken waar weer weinig werk te vinden is.
  Met name jongeren moeten beter beschikbaar voor de arbeidsmarkt, volg een gerichte opleiding of cursus, spreek een buitenlandse taal. Wees flexibeler, Spanjaarden ken ik als behoorlijk traditioneel, wellicht wat meer openstaan voor verandering. Ondanks dat ik vind dat de Spanjaard over het algemeen hard werkt, maar zijn ze in al die uren ook productief? Het roer moet echt om denk ik, maar goed dan staat daar ook vaak wat tegenover. Hoger inkomen, mogelijkheid tot huren of misschien wel een iets kopen. Al met al stimuleren van de economie

 4. Huurprijzen voor een beetje appartement lopen al snel op naar 600 of 700 euro.
  Is dat niet een beetje aan de hoge kant . Er zijn ook andere plaatsen dan eerste lijn aan het strand , of centrum grote stad.
  De prijs die u noemt ben ik in de regio Cadiz op eerst lijn aan het strand inclusief lasten gas water en licht nog niet kwijt. appartement 2 slaapkamers en 2 badkamers met balkon totale woonruimte 100 vierkante meter met zwembad comunidad en eigen parkeer plaats.
  En ik weet in Jerez de la Frontera een flatje in het centrum 2 slaapkamers totale ruimte 60 vierkante meter €360,– geen lift

  1. Harm, ik denk dat de redactie terecht een voorbeeld neemt in de wat grotere steden waar zich industrie bevindt, zoals bijvoorbeeld in Catalonië en omgeving Madrid.
   Dan kom je al gauw aan zulke huurprijzen van 600 tot 700 €/p.m., maar de “eerste-lijn-aan-het strand” is volgens mij geen juiste parameter.

   1. Piet Paëlla Jerez de la frontera 210.000 inwoners is de grootste stad van de provincie Cadiz .
    En hoorde eens een quiz op TV met de vraag wat de drukste haven van Spanje is en ook die ligt in de provincie Cadiz de gegeven antwoorden waren dus Barcelona en dus fout. is was namelijk Algeciras . Verder is vliegbouwer Airbus waar de vleugels en staartstukken worden gemaakt er gevestigd en wat reparatie en nieuwbouw scheepswerven aan de baai van Cadiz en het is een haven waar jaarlijks zo´n 700 cruise schepen komen. En ook heeft het een grote universiteit die ook allemaal wonings en kamers zoeken. Dit even om een indicatie te geven over huren waar wel . Tevens ligt het werkeloosheid cijfer en dan vooral onder jongeren hier het hoogst . Want werkgelegenheid trekt namelijk veel mensen na dat soort plaatsen en die juist die huur prijzen van 600 euro en hoger niet kunnen betalen

  2. Het gaat hier met name op de steden. Jongeren die zelfstandig gaan wonen doen dat niet langs de kust waar de prijzen vaak ook hoog zijn.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken