80 procent van de Spaanse jongeren woont nog bij hun ouders

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Spanje en de Spanjaarden hebben het al jaren economisch moeilijk, dat moge duidelijk zijn. De crisisjaren hebben ervoor gezorgd dat er veel werklozen zijn en het toekomstperspectief van de jongeren niet echt positief is. Daar bovenop komt ook nog eens dat 80% van de Spaanse jongeren tot late leeftijd thuis blijft wonen, niet omdat ze dat leuk vinden maar omdat ze vaak (niet altijd) geen andere keuze hebben.

80% van de Spaanse jongeren onder de 30 jaar woont nog steeds bij hun ouders in huis. Volgens diverse onderzoeken is de gemiddelde leeftijd waarop een Spaanse jongere het huis verlaat 28,9 jaar oud. Dat is beter dan de Italiaanse of Griekse jongeren maar nog steeds bijna 3 jaar boven het Europese gemiddelde van 26,1 jaar oud. Nederlandse jongeren gaan op een gemiddelde leeftijd van 24 jaar het huis uit terwijl dat in België gemiddeld 26 jaar is.

Huren

De reden waarom veel Spaanse jongeren pas op late leeftijd het huis uit gaan is omdat ze geen financiële middelen hebben om zelfstandig te kunnen wonen. De huurprijzen en betaalcondities van appartementen zijn vaak zo extreem dat jongeren dit niet kunnen betalen. Daarnaast is er nog steeds een hele grote groep jongeren die geen baan hebben, er zijn immers nog steeds meer dan 3,3 miljoen werklozen waaronder veel jongeren. Rond de 50% van de jongeren die zouden kunnen gaan werken hebben geen baan.

Hierdoor blijven jongeren vaker en langer thuis wonen omdat ze niet anders kunnen. Mocht een jonger iemand er wel in slagen om werk te hebben en zelfstandig te gaan wonen, dan is deze al snel 60% tot 70% van het maandsalaris kwijt aan de huur, als men al genoeg verdient uiteraard. Het minimumloon is in 2018 in Spanje 735,90 euro.

Cultureel

Buiten financiële en werkproblemen zijn er ook nog culturele verschillen tussen Spanje en andere landen. Ook voor de crisisjaren waren er veel jongeren die tot late leeftijd thuis bleven wonen. Vrouwen zijn sneller geneigd om op eigen benen te gaan staan terwijl mannen het schijnbaar wel leuk vinden om nog thuis verwend te worden.

Slechts 6,8% van de jongeren verlaat hun ouderlijk huis nog voordat ze 24 jaar worden terwijl 44,3% dat doet tussen de leeftijden 25 en 29 jaar. Jongeren willen vaak wel uit huis gaan maar redden dat financieel gewoon niet. Vaak vinden jongeren tijdelijk werk met slechte betalingscondities met lonen van minder dan 800 of 1000 euro per maand. Huurprijzen voor een beetje appartement lopen al snel op naar 600 of 700 euro of meer dus huren is vaak geen optie, tenzij de ouders financieel hun kinderen bijstaan.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.