Beslissing over de Operatie Marhaba is nog niet genomen in Spanje

Beslissing over de Operatie Marhaba is nog niet genomen in Spanje
Beeld: Europa Press

Beslissing over de Operatie Marhaba is nog niet genomen in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De miljoenen Marokkanen die elk jaar vanuit diverse Europese landen door Spanje reizen en in het zuiden op de ferry stappen om naar Marokko en Algerije te varen moeten voorlopig nog wachten op informatie of dat dit jaar door kan gaan. Deze operatie staat in Marokko bekend als ‘Marhaba’ en in Spanje als ‘Operación Paso del Estrecho’.

De Marhaba of Paso del Estrecho vindt normaal gesproken plaats tussen 15 juni en 15 september. In die vier maanden maken miljoenen Noord-Afrikanen de reis over de Spaanse wegen om daarna via de havens de oversteek van Europa naar Marokko en Algerije te maken om met vaak volgeladen auto’s de familieleden op te zoeken.

Op dit moment is er in Spanje nog geen beslissing genomen of deze Marhaba door kan gaan omdat dit afhankelijk is van de epidemiologische situatie in zowel Spanje als Marokko en Algerije en andere Europese landen. Zo is de grens van Marokko al sinds maart 2020 gesloten.

In 2019 maakten 3.340.045 passagiers en 760.215 voertuigen de oversteek vanuit de havens van Algeciras, Tarifa, Málaga, Motril, Almería, Alicante, Valencia en in de Spaanse enclaves Melilla en Ceuta. In 2020 kon de Marhaba niet doorgaan vanwege de corona-crisis en de grens sluiting tussen Marokko en Spanje. 

Terwijl in Spanje elk jaar en al gedurende 34 jaar het plan ‘Operación Paso del Estrecho’ in werking treedt waar medewerkers van de Spaanse Verkeersdienst DGT, de Spaanse Burgerwacht (Protección Civil) en het Ministerie van Binnenlandse Zaken met de verschillende politiekorpsen aan mee werken, wordt er vanuit de Marokkaanse kant niet zo heel veel georganiseerd.

Tijdens de oversteek zijn er jaarlijks meer dan 3,3 miljoen Marokkanen en Algerijnen die hun thuisland bezoeken waarvan het grootste deel uit Frankrijk komt (38%) gevolgd door Spanje (18%), België (12%) en Nederland (11%). 44% van de Marokkanen maakt deze reis per vliegtuig gevolgd door 14% in de bus en 40% met de boot en eigen vervoer.

Ga naar de inhoud