Spanje heeft 170.000 fokkerijen minder maar fokt tot vijf keer meer varkens en kippen

Spanje heeft 170.000 fokkerijen minder maar fokt tot vijf keer meer varkens en kippen
Beeld: Canva

Spanje heeft 170.000 fokkerijen minder maar fokt tot vijf keer meer varkens en kippen

MADRID – Volgens de recent gepubliceerde cijfers over de agrarische sector van het Spaanse Instituut voor de Statistiek (INE), heeft Spanje de afgelopen tien jaar 170.000 fokkerijen minder. Maar in tegenstelling tot een afname van ‘productie’ is de fokkerij van varkens verdubbelt en steeg de fokkerij van kippen en ander gevogelte zelfs met vijf.

Tussen 2009 en 2020 is het aantal boerderijen waar dieren gefokt worden met bijna 170.000 verminderd. Dat betekent dat het aantal fok-boerderijen met 30% is gedaald in Spanje. Deze vermindering heeft zich voorgedaan bij alle soorten vee, hoewel de pluimvee- en konijnensector harder werden getroffen.

In het geval van het pluimvee is de productie echter niet gedaald maar is dat van 2.000 vogels naar meer dan 11.000 dieren per boerderij gestegen. Ook bij het fokken van konijnen, waarvan de evolutie in de afgelopen tien jaar een aanzienlijke daling heeft gehad, is het aantal konijnen per fokkerij gestegen naar 275 dieren terwijl dit tien jaar geleden nog niet eens 50 konijnen waren.

Bij de varkensfokkerij, de belangrijkste sector in Spanje op dit moment, is het aantal fokkerijen de afgelopen tien jaar gedaald van 69.700 naar 34.600 actieve fokkerijen, een daling van 50%. Maar het gemiddelde aantal varkens per boerderij is gestegen van 350 tien jaar geleden naar 868 varkens op dit moment. Algemeen gezien is het aantal varkens in Spanje sinds 2009 met 6,9% gestegen.

Deze cijfers tonen aan dat er steeds minder familiebedrijven zijn en dat de fokkerijen die er nog zijn vaak onderdeel zijn van grote multinationals en investeringsfondsen die aan massaproductie doen en waar boeren geen boeren meer zijn maar slechts werknemers van de grote bedrijven.

Eind 2021 ontstond in Spanje een politieke en sociale discussie over de mega-varkensfokkerijen die in Spanje steeds meer te vinden zijn. Naast dat deze niet goed zijn voor het milieu en ook niet voor de werkgelegenheid is het ook niet bevorderlijk voor het in stand houden van of het bevorderen van het leeggelopen platteland.

Uit de laatste cijfers van Eurostat blijkt dat het aantal varkens binnen de Europese Unie daalt maar dat dit is gestegen in Spanje. Duitsland stond traditiegetrouw op de eerste plaats maar Spanje is echter sinds 2012 aan het groeien en staat nu met 34,45 miljoen varkens op de eerste plaats wat betreft de varkensstapel. In 2012 waren er in Spanje nog 25,25 miljoen varkens maar dat is in 10 jaar tijd met 9,2 miljoen varkens gestegen. Alleen al van 2020 op 2021 steeg het aantal varkens in Spanje met 1,65 miljoen dieren.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.