Catalonië heft de noodsituatie wat betreft de droogte en watergebrek op

Catalonië heft de noodsituatie wat betreft de droogte en watergebrek op
Beeld: via canva.com

Catalonië heft de noodsituatie wat betreft de droogte en watergebrek op

Catalonië heeft de afgelopen maanden te maken gehad met een ernstige droogte. Deze langdurige droogte heeft geleid tot een noodsituatie en strenge maatregelen om het waterverbruik te beperken. Hoewel de regio nu de noodsituatie heeft opgeheven, blijft de droogte een uitdaging en is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met de schaarse watervoorraden.

De aanhoudende droogte in Catalonië heeft geleid tot een noodsituatie die enkele maanden heeft geduurd. De autoriteiten hebben strenge maatregelen genomen om het waterverbruik te beperken vanwege de lage niveaus van de stuwmeren en de afnemende grondwatervoorraden. Dit heeft gezorgd voor grote bezorgdheid over de waterschaarste in de regio.

Er zijn verschillende maatregelen genomen om waterverbruik te verminderen, zoals het beperken van watergebruik voor irrigatie en landbouw, recreatieve doeleinden zoals zwembaden vullen en tuinen besproeien. Ook wordt bewustwording en verantwoord watergebruik gestimuleerd bij burgers en bedrijven. Boetes en sancties worden opgelegd bij overtredingen van de waterbeperkingen.

Catalonië heeft de noodtoestand vanwege droogte nu echter opgeheven. Dinsdag werd aangekondigd dat een deel van de beperkingen die de afgelopen drie maanden golden voor het Ter-Llobregat-systeem, dat Barcelona en omgeving en Girona en omgeving van water voorziet, zijn opgeheven. Deze beslissing is genomen vanwege de toename van de productie van geregenereerd water en recente regenval in de regio. De stuwmeren zijn nu voor 25% van de capaciteit gevuld, een stijging vergeleken met de 15% toen de noodsituatie werd afgekondigd.

De regionale overheid benadrukt echter dat de situatie van droogte nog niet voorbij is en dat het gemiddelde verbruik per persoon per dag minder dan 230 liter water moet zijn. Het goede nieuws is dat het vullen van zwembaden deze zomer weer gedeeltelijk is toegestaan. De maatregel, die vanaf maandag 13 mei van kracht worden, komt ten goede aan 6 miljoen mensen in 202 gemeenten in 14 streken.

Ga naar de inhoud