Elke vier dagen opent een nieuw hotel in Spanje

Elke vier dagen opent een nieuw hotel in Spanje
Beeld: via canva.com

Elke vier dagen opent een nieuw hotel in Spanje

In 2023 vestigde Spanje zich als het tweede meest bezochte land ter wereld met 85,3 miljoen bezoekers. Na de duistere tijden van de pandemie zit het toerisme daarmee weer goed in de lift. En dat vertaalt zich ook in werkelijkheid. Volgens de krant El Pais opent elke vier dagen een nieuw hotel de deuren.

85,3 miljoen bezoekers in 2023. Alsof dat nog niet genoeg was, is het perspectief voor 2024 nog optimistischer. Volgens schattingen zou het aantal tegen de 100 miljoen lopen. Die explosie sinds de pandemie heeft investeerders geen windeieren gelegd. En zij hebben hun pijlen op de hotelsector gericht. 

De gemiddelde prijs van een kamer ligt voor het eerst boven de 100 euro. Tussen 1 april 2024 en 31 december 2025 zijn er al maar liefst 260 nieuwe openingen gepland. De helft van die nieuwe hotels komt er in Madrid, Málaga, Valencia en op de Canarische eilanden.

In tegenstelling tot voor de pandemie gaat het steeds meer over luxe hotels. 22% van de nieuwe openingen zijn vier of vijfsterrenhotels. Terwijl het ervoor eerder om hotels aan het strand of op toeristische bestemmingen ging, komen nu steeds meer grote steden als Madrid, Valencia of Málaga in het vizier.

Op 31 maart 2024 bestond de Spaanse hotelsector uit 12.494 gebouwen, goed voor in totaal 1,23 miljoen kamers. Gemiddeld is zo’n 61% daarvan bezet. Wie dit jaar voor Spanje kiest als bestemming kan dus op een steeds breder aanbod rekenen.

Ga naar de inhoud