Hoe een dorp op Tenerife een feestmonster werd 80 feesten per jaar

Hoe een dorp op Tenerife een feestmonster werd 80 feesten per jaar
Beeld: Turismo Los Realejos / web

Hoe een dorp op Tenerife een feestmonster werd 80 feesten per jaar

In de wereld vind je ontelbare tradities en culturele uitingen, maar er is een klein dorp op het Canarische eiland Tenerife dat in een klasse apart valt. Dit dorp, gelegen op de hellingen van de vulkaan Teide, ademt en leeft feesten. Met een verbazingwekkend aantal van 80 feesten per jaar, oftewel één feest elke vier dagen, is Los Realejos een waar fenomeen.

De oorsprong van deze feesttraditie is diep geworteld in de geschiedenis van Los Realejos. Dit dorp, dat ooit werd gesticht door de eerste Spaanse kolonisten, groeide uit tot een gemeenschap waar tradities en feesten een integraal onderdeel van het dagelijks leven werden.

De feesttraditie in Los Realejos heeft zijn oorsprong in de oprichting van verschillende buurten, elk met hun eigen kapel en beschermheilige. Deze kapellen waren het centrum van de gemeenschap en dienden als locatie voor religieuze vieringen en festiviteiten.

De feesten in Los Realejos zijn niet alleen bedoeld voor vermaak, maar ook een uiting van de diepgewortelde religieuze overtuigingen en culturele diversiteit van de bevolking. Het is een viering die zowel entertainment biedt als de rijke tradities en geloofsovertuigingen van de lokale bevolking weerspiegelt.

De intense feestcultuur van Los Realejos heeft ook een aanzienlijke economische impact op het dorp. Tijdens de feesten stromen toeristen toe, wat een stimulans betekent voor de lokale horeca en detailhandel. Bovendien dragen de feesten bij aan de werkgelegenheid, aangezien veel inwoners betrokken zijn bij de organisatie en uitvoering ervan.

Fiestas de Mayo

Een van de meest bekende religieuze feesten in Los Realejos zijn de Fiestas de Mayo, die plaatsvinden in de maand mei. Dit evenement, waarbij de inwoners van El Medio en El Sol straten het tegen elkaar opnemen in een soort schoonheidswedstrijd, is door de jaren heen veranderd en is nu een uniek spektakel geworden op het eiland. Het is echt iets bijzonders om te zien hoe deze twee straten met elkaar concurreren op zo’n creatieve en leuke manier. Deze feesten eren het Heilig Kruis en worden gekenmerkt door kleurrijke processies, traditionele dansen en muziek. 

Virgen del Carmen

Een ander belangrijk religieus feest is de viering van Onze-Lieve-Vrouw van de Karmel, de beschermheilige van zeelieden. In juli wordt dit feest gevierd met een kleurrijke processie waarbij een beeld van de Maagd Maria wordt gedragen. Het is een bijzondere gelegenheid waar gelovigen samenkomen om hun devotie te tonen en bescherming te vragen voor alle zeelieden. Tijdens de processie worden gebeden opgedragen en liederen gezongen ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van de Karmel. Het is een traditioneel evenement dat diep geworteld is in de maritieme cultuur en geloofstradities.

Romería de San Isidro Labrador

De Romería de San Isidro Labrador is een levendig cultureel feest dat wordt gevierd ter ere van de beschermheilige van boeren en landarbeiders. Tijdens deze pelgrimstocht dragen de deelnemers traditionele klederdracht en trekken ze door de straten van Los Realejos, begeleid door muziek en dans. Het is een kleurrijk evenement waarbij de lokale gemeenschap samenkomt om hun tradities te vieren en eer te betonen aan San Isidro Labrador.

Ga naar de inhoud