Slangen op Ibiza en Formentera zijn een steeds groter probleem

Slangen op de Ibiza en Formentera zijn een steeds groter probleem
Beeld: via canva.com

Slangen op Ibiza en Formentera zijn een steeds groter probleem

De Balearen eilanden hebben te maken met een serieuze uitdaging door de aanwezigheid van slangen. Deze roofdieren bedreigen niet alleen de lokale ecosystemen, maar ook de biodiversiteit en het natuurlijke evenwicht op de eilanden. Vooral op Ibiza en Formentera is het probleem met slangen de afgelopen jaren blijven groeien.

Op de vier Balearen eilanden is er een ongelijke verspreiding van slangen. Mallorca en Menorca hebben redelijk stabiele populaties van slangen, terwijl op Ibiza en Formentera het aantal slangen aanzienlijk is toegenomen.

In 2023 zijn op deze twee eilanden in totaal 2896 slangen gevangen, waarvan 2007 op Ibiza en 889 op Formentera. Het aantal gevangen slangen is de afgelopen jaren blijven toenemen en ze hebben zich nu verspreid over heel Ibiza, wat een bedreiging vormt voor de pityusenhagedis of lagartija in het Spaans.

De meest voorkomende slangensoort op de Balearen is de hoefijzerslang of serpiente de herradura in het Spaans. Deze reptielen zijn over het algemeen niet giftig voor de mens, maar kunnen een bedreiging vormen voor andere diersoorten, zoals vogels, knaagdieren en kleine zoogdieren. Ter verdediging kunnen ze ook mensen aanvallen.

Naast het gevaar voor bepaalde diersoorten, kunnen slangen ook de voedselketen en het evenwicht van het ecosysteem verstoren. Een onevenwichtige populatie kan leiden tot een overbevolking van prooidieren of een afname van natuurlijke vijanden, wat op zijn beurt kan resulteren in onstabiele omstandigheden voor andere soorten.

Er zijn verschillende benaderingen voor het controleren en beheren van de slangenpopulaties op de Balearen. Sommige organisaties, zoals het Institut d’Estudis Eivissencs (IEE), pleiten voor een meer proactieve aanpak van de overheid en een betere coördinatie tussen de verschillende belanghebbenden.

Andere initiatieven, zoals het Consorcio de Recuperación de la Fauna (Cofib) en de Fundació Natura Parc, richten zich op het verwijderen van slangen uit bepaalde gebieden om de inheemse diersoorten te beschermen. Deze aanpak is echter controversieel en roept vragen op over de ethiek en duurzaamheid van dergelijke methoden. Op Ibiza staan 1360 slangenvallen en op Formentera 350 kooien.

slangen
Slangen ontwaken uit hun winterslaap, maar welke soorten “serpientes” komen in Spanje voor?
De temperaturen lopen op en dus ontwaken in Spanje de slangen uit hun winterslaap en wordt de kans dat je een ‘serpiente’ tegenkomt ook groter, maar welke giftige en niet-giftige slangen komen in Spanje voor?
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud