Het verhaal van de groene parkieten in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Het verhaal van de groene parkieten in Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds het eerste jaar dat men in Spanje de groene parkieten invoerde zijn er sinds 1986 al meer dan één miljoen “cotorras argentinas” (monniksparkieten) en “cotorras de Kramer” (halsbandparkieten) het land binnengekomen als huisdieren. Naast deze twee veel voorkomende parkieten werden ook “loritos senegaleses” (bonte boertje of senegalpapegaai) en ”loros chocleros” (maximiliaanmargrietjes) papegaaien geëxporteerd naar Spanje. Veel van hen werden later door hun baasjes weer vrijgelaten in de natuur of wisten te ontsnappen.

Volgens cijfers uit diverse onderzoeken die gedurende de jaren 2015 en 2016 werden gedaan, zijn er sinds 1986 meer dan één miljoen verschillende soorten parkieten en papegaaien vaak op illegale wijze ingevoerd in Spanje waar ze verder leefden als huisdier.

In het geval van de monniks- en halsbandparkieten gaat het om twee soorten die veel herrie maken en zelfs agressief gedrag vertonen. Veel van hen werden in de natuur vrijgelaten en bezetten nu bomen in parken in heel Spanje maar in het bijzonder langs de Middellandse Zee maar ook in de grote steden zoals Madrid, Barcelona, Málaga en Sevilla.

Cijfers

Volgens officiële cijfers werden er tot 2015 zo’n 190.000 cotorras argentinas (monniksparkieten) afkomstig uit Argentinië en Uruguay naar Spanje gebracht. In deze twee landen worden deze parkieten als een plaag gezien en bedreiging voor de landbouw. Er zijn volgens de officiële cijfers ook zo’n 63.000 cotorras de Kramer (halsbandparkieten) afkomstig uit Pakistan en Senegal naar Spanje gekomen.

Volgens gegevens leven er in de provincie Madrid zo’n 10.800 monniksparkieten en 1.300 halsbandparkieten terwijl dat aantal in de provincie Barcelona staat op 6.248 en 165. In de provincie Málaga leven 2.467 monniksparkieten terwijl de provincie Sevilla 1.367 halsbandparkieten huisvest. De provincie Valencia zou volgens de cijfers 698 monniksparkieten hebben en bijna geen halsbandparkieten.

Huisdieren

Deze twee soorten parkieten werden vaak op illegale wijze als huisdieren verkocht en werden direct door de baasjes vrijgelaten in de natuur vanwege de herrie die ze maken en de mate van agressiviteit die deze twee soorten parkieten tonen. Andere parkieten hebben geleerd om de kooien te openen en besloten zelf te vluchten.

Toeristen

Voor de toeristen ziet het er wel exotisch uit die groene parkieten die leven in de palmbomen op de wandelboulevard van hun vakantieplaats en er worden dan ook veel foto’s van gemaakt. Iemand die echter in de buurt woont van een nest parkieten (die wel 150 kilo zwaar kunnen worden) is echter niet zo blij want ze maken ontzettend veel herrie en kunnen zelfs agressief gedrag vertonen.

Beschermd

Deze parkieten zijn in Spanje beschermd en mogen niet zomaar gedood worden maar ondertussen ziet men ze wel als een plaag in de steden en gemeenten waar ze in de vrije natuur woonachtig zijn. Daarnaast is de cotorra de Kramer (halsbandparkiet), die langer dan 20 jaar kunnen leven, een van de agressiefste soorten parkieten en wordt deze vogel zelfs binnen Europa gezien als een van de honderd gevaarlijkste indringers binnen Europa.

Platteland

Recent is gebleken dat de groene parkieten hun woonomgeving aan het verleggen zijn van de kustgemeenten naar het platteland waar ze in amandelboom plantages leven en veel schade teweeg brengen.

Ga naar de inhoud