skip to Main Content
Meer vrouwen dan mannen in nieuwe regering-Sánchez in Spanje
El Mundo

Meer vrouwen dan mannen in nieuwe regering-Sánchez in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Meer vrouwen dan mannen in nieuwe regering-Sánchez in Spanje

El Mundo

MADRID – Terwijl de voormalige minister-president Rajoy op dinsdag afscheid heeft genomen van de politiek is de nieuwe minister-president van Spanje Pedro Sánchez druk bezig met het samenstellen van een nieuwe regering. Een ding wat nu al duidelijk is, is dat van de 17 beschikbare ministerposten er 11 bezet zijn door vrouwen. De nieuwe regering is daarmee de meest feministische regering ooit van de nieuwe Spaanse democratie.

Drie dagen nadat Pedro Sánchez beëdigd werd als nieuwe minister-president van Spanje nadat hij door middel van een motie van wantrouwen de voormalige “presidente” Rajoy uit zijn ambt heeft gezet, heeft Sánchez zijn nieuwe regering rond. De kranten in Spanje schrijven nu al van iets buitengewoons aangezien het de meest Europese getinte en feministische regering van de moderne Spaanse democratie zal zijn.

Van de 17 te benoemen ministers zijn er 11 vrouwen en 6 mannen. Sommigen van hen hebben eerder al hooggeplaatste functies gehad terwijl anderen voor het eerst een minister plaats bezetten. Op woensdagmiddag na 17 uur moest Pedro Sánchez zijn nieuwe regering bekendmaken aan de Koning van Spanje.

 • Minister-president (presidente): Pedro Sánchez
 • Vicepremier (vicepresidencia): Carmen Calvo
 • Economische Zaken (economía y empresa): Nadia Calviño
 • Belasting Zaken (hacienda): María Jesús Montero
 • Ontwikkelingszaken (fomento): José Luis Ábalos
 • Gelijkheid (igualdad): Carmen Calvo (tevens vicepremier)
 • Buitenlandse Zaken (exteriores): Josep Borrell
 • Binnenlandse Zaken (interior): Fernando Grande-Marlaska
 • Wetenschap (ciencia): Pedro Duque
 • Milieu en energie (medio ambiente y energía = transición ecologica): Teresa Ribera
 • Territoriale Administraties (administraciones territoriales): Meritxell Batet
 • Gezondheid (sanidad, consumo y bienestar social): Carmen Montón
 • Onderwijs (educación): Isabel Celaá
 • Werkgelegenheid (trabajo, migraciones y seguridad social): Magdalena Valerio
 • Justitie (justicia): Dolores Delgado
 • Defensie (defensa): Margarita Robles
 • Landbouw en visserij (agricultura, pesca y alimentacion): Luis Planas
 • Industrie, handel en toerisme (industria, comercio y turismo): Reyes Maroto
 • Cultuur en sport (cultura y deporte): Maxim Huerta

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. Net als Rudy Puister en Fran Carlos, had ik in het begin mijn Twijfels, maar met het benoemen van de ministers heb ik alle goede hoop

  Ben blij met de benoeming als minister Josep Borrell en de andere ministers.

  Sinds lange tijd dat ik niet meer op de website van Spanje vandaag bekijk. De reden is dat er geen reactie over de politieke situatie mag worden gegeven over Cataluña.

  Dat vind ik jammer, ik woon al 12 jaar in Cataluña en ik vind als er personen zijn zoals Gem… die andere meningen niet respecteren, die niet hun mening is en geen educatie hebben moeten gewoon geweerd worden.

  Beste redactie ik hoop dat jullie erover nadenken.

 2. Ik geef deze nieuwe regering niet alleen het voordeel van de twijvel. Ik begin er in te geloven dat we daadwerkelijk iets nieuws gaan zien. Een frisse wind op diverse terreinen. En al zal ook deze regering best wel eens onderuit gaan en heeft het nog een aantal ingewikkelde dossiers door te worstelen (Catalonië!) en heeft de afgeserveerd PP al laten weten deze regering te vuur en te paard te bestrijden, ik heb goede hoop.
  Als ze het de komende tijd goed doen en buiten grote problemen en schandalen weten te blijven denk ik dat ze door de Spaanse bevolking beloond gaan worden bij de volgend verkiezingen.
  Ondanks dat de zon in Spanje het dit jaar nogal wat laat afweten is de zon in het politieke landschap al begonnen te schijnen. Dat het maar een lange mooie zomer moge worden…

 3. Enkele dagen geleden uitte ik hier mijn grote twijfels over de kwaliteiten van PSOE Pedro Sanchez. Ik neem nu even de adem in. In drie dagen heeft Sanchez op papier (op papier dus) een dreamteam samengesteld. Waar de pathologische leugenaar Rutte met de oplichter Pechtold een half jaar doen om met hansaplast en ander plakband een volkomen ongeloofwaardig fakekabinet in elkaar te prutsen, fikst Sanchez het in enkele dagen iets veelbelovends te presenteren. Het lijkt werkelijk op een nieuw élan in de Spaanse politiek. Al die vrouwen had ik voorspeld. Persoonlijk vind ik de benoeming van de Groot Magistraat Fernando Grande Marlaska tot Minister van Binnenlandse zaken, de Hoge Magistraat die in 2006 huwde met zijn echtgenoot toen dat door de regering Zapatero wettelijk mogelijk was geworden, een zo grote overwinning voor de strijd van gelijke rechten voor homosexuelen, dat ik daarmee deze eerste regering Sanchez alle succes wens. Ik geef hem “the benefit of the doubt”. Met Borell (71) komt dat met de malle Catalanen ook wel goed.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken