Nieuwe goedkopere tarieven voor bellen binnen de EU op komst

Nieuwe goedkopere tarieven voor bellen binnen de EU op komst

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Raad van de Europese Unie en het Europarlement hebben op woensdag een akkoord weten te bereiken over nieuwe telecomregels. Een van die nieuwe regels zal direct gevolgen hebben voor diegene die vaak tussen Nederland/België en Spanje belt aangezien er nieuwe maximumtarieven moeten komen waardoor het mobiel bellen binnen de EU-landen stukken goedkoper moet gaan worden.

Nadat de roaming van dataverkeer al universeel is geworden binnen de EU-landen moet de volgende stap nieuwe maximumtarieven worden waardoor de inwoners van de Europese Unie binnen de EU goedkoper met elkaar kunnen bellen als die telefoongesprekken grensoverschrijdend zijn.

Volgens de Europese Commissie moeten de maximumtarieven uit gaan komen op 0,19 euro per minuut. De maximumkosten voor het versturen van een SMS (ja, die bestaan nog steeds) tekstbericht moet 0,06 euro worden. Op dit moment hanteren providers in de EU-landen verschillende tarieven die tussen de 0,05 en 0,80 euro per minuut liggen.

Veel telecomaanbieders zien de nieuwe afgesproken maximumtarieven als een “onnodige populistische maatregel” aangezien bellen met diensten als WhatsApp en Skype via dataverkeer/roaming al gratis zijn voor de meeste mensen. Dat houdt echter niet in dat het mobiel bellen bij sommige telecombedrijven nog steeds erg duur kan zijn.

Er is meer

Er werd echter niet alleen een akkoord bereikt over de maximumtarieven voor het mobiel bellen maar ook over de beschikbaarheid van het 5G netwerk voor 2020 binnen alle EU-landen en over een betere bescherming van de gebruikers van de mobiele technologie.

Daarnaast is gesproken over de connectiviteitsdoelstellingen waarbij men voor 2025 wil bereiken dat huishoudens binnen de EU-landen een internetsnelheid gaan hebben van tenminste 100 Mbit/s en publieke instellingen tenminste 1 Gbit/s.

Het gaat voorlopig echter alleen nog om akkoorden tussen verschillende EU afdelingen. De nieuwe regels moeten nu nog goedgekeurd gaan worden door alle lidstaten en het Europarlement.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.