Search
menu
Search

Onderzoek naar geboorteplaats Columbus op Mallorca

Oeps ... foto ontbreekt!

Onderzoek naar geboorteplaats Columbus op Mallorca

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – De politieke partij VOX wil een stichting oprichten op Mallorca om te onderzoeken of de wereldbekende ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus daadwerkelijk op Mallorca geboren werd. Volgens de geschiedschrijving is Columbus in 1451 in de Italiaanse stad Genua geboren maar niet iedereen is daarvan overtuigd.

De geschiedenisboeken zeggen dat Columbus (Cristóbal Colón) in 1451 geboren werd in Genua (Italië) als zoon van Domenico Colombo en Susanna Fontanarossa, beiden wevers. Een wever met de naam Domenico Colombo bezat in de jaren 1470 een herberg in het naburige Savona en wellicht is dat dezelfde. Duidelijk is wel dat Columbus uit een eenvoudige familie stamde.

Maar er zijn veel andere theorieën zoals dat de wereldberoemde ontdekkingsreiziger niet uit Genua kwam maar geboren is in Portugal. Maar er zijn ook geschiedkundigen die menen dat ze bewijs hebben dat Columbus in Pontevedra in Galicië in Noordwest Spanje werd geboren. En dan is er ook nog de theorie dat Columbus in Catalonië is geboren.

Er zijn ook theorieën dat Columbus in Andalusië, om precies te zijn in Sevilla, werd geboren. Maar hij kan ook Baskisch zijn of uit Extremadura komen terwijl andere landen weer zeggen dat Columbus een Griek, Engelsman, Noor, Kroaat en Sardijn (Sardinië) was.

Mallorca

VOX wil graag weten of Columbus op Mallorca werd geboren of niet. Daarvoor wil de extreemrechtse partij een stichting, bestaande uit leden van de Govern balear, de Consell de Mallorca en de gemeente Palma, oprichten die moet onderzoeken of Columbus werd geboren in de plaats Felanich (Felanitx).

Uit een bestaand onderzoek zou namelijk blijken dat Columbus in 1460 in Felanich op Mallorca zou zijn geboren als zoon van de Principe de Viana en Margarita Colom. In een document van de Asociación Cultural Cristóbal Colón is zelfs te lezen dat het huidige landhuis (finca) Son Ramonet de geboorteplaats van Columbus is.

Maar er is ook nog een theorie dat Columbus niet van Mallorca maar van Ibiza kwam waar dat hij werd geboren als een Cryptojood, een Jood die door de Spaanse inquisitie werd gedwongen zich om te keren tot het christendom.

In het persbericht van VOX wordt gemeld dat in oktober dit jaar een complexe DNA-test zal worden gestart door de Universiteit van Granada om de ware oorsprong van Columbus te verifiëren, een analyse die ook de interesse van de Harvard University (VS) heeft opgewekt.

Ga naar de inhoud