Marokko neemt Spaanse havens niet op in zomeroperatie Marhaba

Marokko neemt Spaanse havens niet op in zomeroperatie Marhaba
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De regering van Marokko heeft zondag de plannen voor de Operatie Marhaba bekend gemaakt maar in tegenstelling tot andere jaren kunnen de Marokkanen die de Marhaba willen doen dit jaar geen gebruik maken van Spaanse havens. Dat is niet alleen voor de Spaanse havens en rederijen slecht nieuws maar absoluut geen goed nieuw voor de miljoenen Marokkanen die gebruikmaken van de Spaanse havens om naar Marokko te reizen.

De Marokkaanse regering heeft de Spaanse havens achterwege gelaten tijdens de zomeroperatie Marhaba 2021. Rond de datum van 15 juni begint de Operatie Marhaba die in Spanje bekend staat als ‘Operación Paso de Estrecho’. In de Marokkaanse verklaring wordt niet aangegeven of deze beperkingen in de zomer opgeheven kunnen worden na eind juli.

De Marhaba of Paso del Estrecho vindt normaal gesproken plaats tussen 15 juni en 15 september. In die vier maanden maken miljoenen Noord-Afrikanen de reis over de Spaanse wegen om daarna via de havens de oversteek van Europa naar Marokko en Algerije te maken om met vaak volgeladen auto’s de familieleden op te zoeken.

Maar vanwege de corona-crisis is dat allemaal anders en de Marokkaanse regering heeft de Spaanse havens vooralsnog niet opgenomen in de Marhaba plannen voor de zomer 2021. Dat betekent dat de Marokkanen die terug willen keren naar Marokko geen gebruik kunnen maken van o.a de havens van Algeciras, Tarifa, Málaga, Motril, Almería, Alicante, Valencia en in de Spaanse enclaves Melilla en Ceuta.

Vooralsnog staat Marokko alleen bootverkeer toe uit de havens van het Franse Marseille en Sète en van het Italiaanse Genua. De passagiers van deze schepen moeten een negatieve PCR-test laten zien voordat ze aan boord gaan en aan boord van de schepen gelden speciale maatregelen.

Met deze beperking houdt dat in dat er maximaal 250.000 mensen vervoerd kunnen worden vanuit de drie Franse en Italiaanse havens. Dat is nog geen een tiende van het normale aantal Marokkanen dat de oversteek maakt.

In 2019 maakten 3.340.045 passagiers en 760.215 voertuigen de oversteek vanuit de havens van Algeciras, Tarifa, Málaga, Motril, Almería, Alicante, Valencia en in de Spaanse enclaves Melilla en Ceuta. In 2020 kon de Marhaba niet doorgaan vanwege de corona-crisis en de grens sluiting tussen Marokko en Spanje. 

Terwijl in Spanje elk jaar en al gedurende 34 jaar het plan ‘Operación Paso del Estrecho’ in werking treedt waar medewerkers van de Spaanse Verkeersdienst DGT, de Spaanse Burgerwacht (Protección Civil) en het Ministerie van Binnenlandse Zaken met de verschillende politiekorpsen aan mee werken, wordt er vanuit de Marokkaanse kant niet zo heel veel georganiseerd.

Tijdens de oversteek zijn er jaarlijks meer dan 3,3 miljoen Marokkanen en Algerijnen die hun thuisland bezoeken waarvan het grootste deel uit Frankrijk komt (38%) gevolgd door Spanje (18%), België (12%) en Nederland (11%). 44% van de Marokkanen maakt deze reis per vliegtuig gevolgd door 14% in de bus en 40% met de boot en eigen vervoer.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.