Nieuw voorstel maandelijkse bijdrage zelfstandige ondernemers in Spanje: tussen 250 en 550 euro

Nieuw voorstel maandelijkse bijdrage zelfstandige ondernemers in Spanje: tussen 250 en 550 euro
Beeld: Canva

Nieuw voorstel maandelijkse bijdrage zelfstandige ondernemers in Spanje: tussen 250 en 550 euro

MADRID – Eerder werd door de Spaanse minister van Sociale Zekerheid  José Luis Escrivá een 13-schijven-systeem gepresenteerd wat de huidige bijdrage aan de Sociale Zekerheid voor zelfstandigen in Spanje moet vervangen. De bedoeling daarvan is goed zoals dat als je minder verdient je ook minder betaalt terwijl als je meer verdient je ook meer moet betalen. Maar het eerste voorstel is niet bij iedereen goed gevallen en dus wordt er nog steeds aan gesleuteld aan een nieuw voorstel dat ook niet goed viel en dus komt men met een derde voorstel.

Alle zelfstandige werknemers of ‘autónomos’ moeten elke maand een bepaalde bijdrage betalen. Sinds 1 januari 2022 is de minimale maandelijkse bijdrage aan de Sociale Zekerheid 294 euro en de maximale bijdrage 1.266,66 euro, afhankelijk van de hoogte van het zogenaamde theoretische salaris of ‘base de cotización’.

Maar er wordt al lang geklaagd over dit systeem want het maakt hierbij niet uit of je 1.000 euro of 1 miljoen euro per maand verdient, de maandelijkse bijdrage is voor iedereen even hoog. Daarom is de minister van Sociale Zekerheid al maanden bezig met een nieuw plan dat bestaat uit 13 schijven dat opnieuw is aangepast naar 11 schijven maar nu weer is aangepast. Het gaat nog steeds om een voorstel en de tarieven zijn nog niet definitief. 

Omdat nog steeds niet iedereen tevreden is met de voorstellen , is er opnieuw gesleuteld en is men weer terug bij de 13 schijven op basis van het rendement om zo de te betalen bedragen vast te stellen die de komende drie jaar van 2023 tot en met 2025 langzaam omhoog gaan. In dit geval wordt er geschreven over een maandelijkse bijdrage tussen 250 en 550 euro.

Zelfstandige ondernemers met een lager inkomen betalen 250 euro terwijl zzp’ers met een hoger inkomen 550 euro moeten betalen. De ondernemers die minder dan 670 euro verdienen moeten 250 euro per maand betalen. De zzp’ers die meer dan 4.050 euro per maand verdienen moeten 550 euro gaan betalen. 

Uiteraard heeft dit nieuwe voorstel van de minister van Sociale Zekerheid weer tot veel discussie gezorgd binnen de vakbonden en zzp’ers verenigingen. En die discussies zullen voorlopig nog wel even doorgaan.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.