Spanje bovenaan ranglijst met meeste dolfijnen in gevangenschap

Spanje bovenaan ranglijst met meeste dolfijnen in gevangenschap
Beeld: via canva.com

Spanje bovenaan ranglijst met meeste dolfijnen in gevangenschap

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Volgens de ranglijst gepubliceerd door World Animal Protection, heeft Spanje het hoogste aantal dolfijnen in gevangenschap in Europa, waarbij het Oceanogràfic in Valencia het centrum is met de meeste dolfijnen in Spanje. Op de lijst staan 14 landen waar 308 dolfijnen in gevangenschap leven in 34 dolfinaria. Deze gegevens worden bekendgemaakt in het kader van Wereld Oceaan Dag, die plaatsvindt op 8 juni.

Volgens de ranglijst heeft Spanje met 93 dolfijnen in gevangenschap, de grootste populatie in heel Europa, goed voor 30% van het totale aantal. Verder zijn er 10 dolfinaria in Spanje, vijf keer zoveel als de nummer twee Portugal en negen keer zoveel als in Nederland en België.

De lijst wordt dus aangevoerd door Spanje met 93 dolfijnen in 10 dolfinaria. Als tweede op de lijst staat Portugal met 35 dolfijnen in 2 dolfinaria gevolgd door Oekraïne met 33 dolfijnen in 7 dolfinaria en dan Nederland met 25 dolfijnen in gevangenschap in 1 dolfinarium. In Italië zijn dat 23 dolfijnen in 3 dolfinaria, in Frankrijk 23 dolfijnen in 2 dolfinaria, in Duitsland 15 dolfijnen in 2 dolfinaria en in België 8 dolfijnen in 1 dolfinarium.

Spanje heeft meer centra dan enig ander land die dolfijnen inzetten voor amusement. Van al deze centra heeft het Oceanogràfic in Valencia de grootste groep van ongeveer twintig dolfijnen in gevangenschap. World Animal Protection in Spanje bekritiseert hen scherp: “Het Oceanogràfic maakt tijdens dolfijnenshows gebruik van misleidende taal, met onacceptabele en tegenstrijdige beweringen over behoud en onderwijs. Dolfijnen zijn niet de ‘ambassadeurs van hun soort in het wild’, zoals het Oceanogràfic beweert – ze zijn gevangenen! “Het enige doel is om het publiek te vermaken.”

Het Oceanogràfic verwelkomde in 2022 1,6 miljoen bezoekers, waarvan 51% uit het buitenland kwam. Voor landen als het Verenigd Koninkrijk en Denemarken is Spanje een belangrijke toeristische trekpleister. Toeristen uit landen zonder dolfinaria zijn vaak geneigd om een bezoek aan dergelijke faciliteiten op te nemen in hun vakantieplannen.

In maart 2023 keurde Spanje een nieuwe dierenwelzijnswet goed die het gebruik van wilde dieren in circussen verbiedt, echter worden dolfijnen niet door deze wet beschermd. Ondanks de wet blijft Spanje aan de top staan wat betreft het aantal in gevangenschap levende dolfijnen en het aantal dolfinaria, wat aantrekkelijk is voor sommige buitenlandse toeristen die op zoek zijn naar dit soort vrijetijdsbesteding.

Ga naar de inhoud