Materiaal, monsters en medicijnen vervoeren via drones in de Catalaanse gezondheidszorg

Materiaal, monsters en medicijnen vervoeren via drones in de Catalaanse gezondheidszorg
Beeld: TIC Salut Social / web

Materiaal, monsters en medicijnen vervoeren via drones in de Catalaanse gezondheidszorg

In een tijdperk waarin technologische vooruitgang en innovatie samengaan, worden drones gezien als de volgende grote stap in efficiënt en duurzaam bezorgen van medische goederen. Deze revolutionaire vorm van transport biedt mogelijkheden voor snellere leveringen, lagere kosten en een verminderde ecologische impact.

Catalonië staat op het punt van een grote verandering op het gebied van medisch transport. Vanaf 2025 zullen drones worden gebruikt door het Departement voor Volksgezondheid van de regionale overheid Generalitat voor het vervoer van materialen, monsters en medicijnen. Dit jaar zullen er tests en proeven worden uitgevoerd in de hele regio, met de Metropolitan Noord-regio en het ziekenhuis van Olot als pioniers.

De logistiek van medisch transport is een complexe zaak, waarbij tijdigheid van levensbelang kan zijn. Drones hebben een reikwijdte van 100 km en bieden een flexibele en efficiënte oplossing voor het vervoer van onder andere biologische monsters, weefsels, farmaceutische therapieën en medische hulpmiddelen tot maximaal 2,5 kilo aan gewicht.

Het Departement voor Volksgezondheid zal in 2024 een reeks proeven uitvoeren in heel Catalonië om de haalbaarheid en efficiëntie van dronebezorging te evalueren. De eerste proeven vinden plaats in Olot, waar bloedmonsters per drone zullen worden vervoerd, en in de regio Metropolitana Noord, waar biologische monsters zullen worden getransporteerd.

Deze proeven zullen cruciale inzichten opleveren voor de geleidelijke uitrol van het systeem in 2025. Het einddoel is een gestructureerde implementatie in geselecteerde gebieden, waarbij de diensten geleidelijk aan worden uitgebreid naarmate de technologie zich verder ontwikkelt.

Ga naar de inhoud