Waar gaat het dit weekend en komende week regenen in Spanje?

Waar gaat het dit weekend en komende week regenen in Spanje?
Beeld: ai-beeld / redactie

Waar gaat het dit weekend en komende week regenen in Spanje?

Nadat de temperaturen deze week op veel plaatsen boven de 30 en in enkele plaatsen in het zuiden van het Spaanse vasteland boven de 40 graden zijn gekomen, zullen grote delen van Spanje vanaf dit weekend en volgende week te maken krijgen met regenbuien en onweersbuien. De DANA zal dit weekend voor veel regenval en plaatselijk zware onweersbuien zorgen. De restanten van deze depressie blijven echter ook de komende week aanwezig.

De DANA is een geïsoleerde depressie op hoog niveau die regelmatig boven Spanje voor grote instabiliteit zorgt in het weer. Ook deze zaterdag en zondag zal de aanwezige DANA zorgen voor regen- en onweersbuien in het noordwesten, noorden en noordoosten van het Spaanse vasteland. In deze gebieden zal men ook te maken krijgen met harde windvlagen en incidenteel met hagel.

De kans op regen in het zuiden is kleiner dan in de rest van het land. De Balearen eilanden zijn gevrijwaard van regen en onweer, net zoals de meeste eilanden van de Canarische archipel.

Op maandag is er kans op buien in onder meer Extremadura, Madrid, Castilla-La Mancha, Andalusië, het binnenland van de Valencia regio, de Murcia regio en het noorden van Aragón en Catalonië.

Ook dinsdag blijft het onbestendig met buien in veel van dezelfde regio’s. De buiigheid neemt echter toe in het oostelijke deel van Spanje. Krachtige onweersbuien zijn mogelijk in de Valencia regio, het zuiden van Catalonië, het zuiden van Aragón, Madrid en grote delen van Castilla-La Mancha.

Op woensdag blijft de kans op buien bestaan in veel centrale en oostelijke streken, evenals op de Balearen. De buien lijken dan wel meer verspreid en minder hevig te zijn. Lokaal kunnen er echter nog steeds forse onweersbuien voorkomen, bijvoorbeeld in Teruel en het binnenland van Valencia.

De onzekerheid over de precieze locaties van de zwaarste buien is nog behoorlijk groot. De berekeningen volgens bekende weermodellen van ElTiempo wijzen erop dat de tweede helft van de week stabieler zou kunnen verlopen.

Door de noordelijke aanvoer van koude lucht zullen de temperaturen in veel gebieden behoorlijk onder het gemiddelde voor deze periode uitkomen. Volgens de huidige verwachtingen kunnen de maxima tegen het einde van de week zo’n 8 tot 10 graden lager liggen dan normaal. In de tweede helft van de week lijken de temperaturen weer wat op te gaan lopen, maar de week als geheel zal beduidend kouder zijn dan normaal in grote delen van Spanje.

Ga naar de inhoud