Het Spaanse woord of zin van de dag (47)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Het Spaanse woord of zin van de dag (47)
Beeld: 123rf

Veel lezers spreken, schrijven en begrijpen het Spaans waarschijnlijk al maar er zullen ongetwijfeld ook veel lezers zijn die de Spaanse taal nog niet zo goed of helemaal niet onder de knie hebben. Daarom behandelen we in samenwerking met Supergoed Spaans Leren elke dag een Spaans woord, gezegde of zin en geven daarbij de juiste uitspraak. Doe je ook mee!

Deze ‘palabras españolas’ ofwel Spaanse woorden zijn gebaseerd op het castellano (uitspraak: kastejano – castiliaans), het zogenaamde algemeen beschaafd Spaans. Het komt erg vaak voor dat een Spaans woord diverse betekenissen heeft of in andere hoedanigheid gebruikt kan worden. 

Jouw taalbegeleidster is Cintha van Marrewijk en zij leert iedereen snel en makkelijk Spaans via www.supergoedspaansleren.nl

Dinsdag 7 juli

El martes 7 de julio 2020
uitspraak: el martes sjette de goelio dosmielbeente

Zoals afgesproken vandaag de klok. Ik heb hier ook wel eens een video uitleg van gemaakt, zie https://youtu.be/0zIAUuJfmYc

Eigenlijk is de Spaans klok een stuk makkelijker dan de Nederlandse. Onthoud Y is erbij, de rechterkant van de klok, 1,2,3,4,5,6 en MENOS is eraf, voor de linkerkant van de klok van 7,8,9,10,11. En je gebruikt het werkwoord SER. ES voor enkelvoud dus rond 1 uur. De overige uren zijn meervoud, dus zeg je SON.

¿Qué hora es? – Uitspraak: kè ora es – Hoe laat is het? – Je zegt dit altijd in enkelvoud met ES.

¿ A que hora tengo la cita? – Uitspraak: a kè ora tengo la cita (slissende c) – Letterlijk: Om hoe laat heb ik de afspraak?

Es la una – Uitspraak: es la oena – Het is één uur. Omdat 1 enkelvoud is gebruik je ES. Zeg er geen hora achter.

Son las dos – Uitspraak: son las dos – Het is twee uur. Omdat 2 meervoud is en alle andere getallen van de klok ook gebruik je SON. Altijd zonder hora erachter.

Es la una y media – Uitspraak: es la oena ie media. De klok is vrouwelijk vandaar una en media. – Het is half 2 – letterlijk 1 EN half. Y voor erbij. Dus alles tussen 12 en 6

Son las dos menos cuarto – Uitspraak: son las dos menos kwarto – Het is kwart voor 2. Letterlijk 2 minder een kwart. Let goed op cuarto is een kwartier in dit geval. En cuatro is het getal 4, zie de letters TR. Alles van 6 optellend naar de 12 toe is menos.

En de overige minuten noem je bij het getal. Donderdag meer hierover.

ANDERE LESSEN: Klik HIER om alle voorgaande lessen en andere artikelen over de Spaanse taal nogmaals te bekijken.

De uitspraak van het Spaanse woord

De letterlijke uitspraak volgens het castellano zet ik achter elk Spaans woord, maar soms klinkt het net iets anders. Houd daarbij in je achterhoofd dat het Spaans uit Madrid heel anders klinkt als die van Andalucia. Denk ook maar aan ons kleine kikkerlandje, een Hagenees spreekt de taal toch echt heel anders uit dan een Rotterdammer of een Amsterdammer.

Er zijn van die letters die wij in het Nederlands heel overdreven uitspreken, ik geef je dan een tussenvariant zodat het beter klinkt in het Spaans. Een Spanjaard denkt bijvoorbeeld dat ze de V uitspreken als een V, maar het klinkt toch echt een B. Soms spreken ze een tussenvariant uit van een V en een B, maar omdat wij dat niet kunnen en de uitspraak B beter in de buurt komt in het Spaans, geef ik je deze. Sommige Spanjaarden spreken de dubbel LL uit als DJ, maar een J zit toch echt beter in de buurt van het Castellano. 

Wel belangrijk is, als je een woord ziet met een leesteken ´ dan ligt daar de klemtoon, daar leg je dus de nadruk. Bijvoorbeeld bij het woord ADIÓS dan ligt de klemtoon op de Ó. En de Spanjaarden spreken in principe elke letter uit. 

Schrijvend de uitspraak doen is natuurlijk nooit makkelijk. Vandaar dat ik binnenkort weer in een Gratis LIVE Spaanse les alle woorden van Het Spaanse Woord ga doornemen en extra ga uitleggen. Wil je eens meedoen of de opname ontvangen schrijf je dan in via: https://app.enormail.eu/subscribe/e718b2f925b70b37317a5280354537dd

Un beso Cintha

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.