Politie arresteert daders antihomoseksueel geweld van de overleden Samuel in A Coruña

Politie arresteert daders antihomoseksueel geweld van de overleden Samuel in A Coruña
Beeld: Europa Press

Politie arresteert daders antihomoseksueel geweld van de overleden Samuel in A Coruña

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

A CORUÑA – Heel Spanje is al dagen in de ban van de mishandeling met dood tot gevolg van de 24-jarige jongen Samuel Luiz die afgelopen zaterdag om het leven kwam in A Coruña. De jongen werd door meerdere personen in elkaar geslagen en omdat het erop lijkt dat het om antihomoseksueel geweld gaat vonden er in heel Spanje protestmarsen en demonstraties plaats. De politie heeft inmiddels drie vermoedelijke daders aangehouden terwijl men nog zoekt naar meer verantwoordelijken.

De politie heeft twee mannen en een vrouw tussen de 20 en 25 jaar aangehouden in A Coruña die als verdachten worden gezien van het in elkaar slaan met dood tot gevolg van de 24-jarige Samuel afgelopen zaterdag. De politie kon achter de identiteit van deze verdachten komen nadat beveiligingscamera’s van een nachtclub de mishandeling op beeld vastlegden. Daarnaast hadden de verdachten hun identiteit achtergelaten bij de uitgaansgelegenheden, iets wat verplicht is vanwege de corona-pandemie. 

Volgens getuigen heeft de mishandeling van Samuel te maken met antihomoseksueel geweld vanwege de seksuele geaardheid van de 24-jarige jongen. De mishandeling vond plaats afgelopen zaterdag rond 3 uur ‘s nachts bij een nachtclub in A Coruña. Na de zinloze mishandeling overleed Samuel aan zijn verwondingen.

Vrienden van Samuel hebben tegen de politie gezegd dat het geweld ontstond toen Samuel met een video-oproep bezig was toen een man hem berispte en hem vroeg daarmee te stoppen. Samuel en een vriendin hebben geprobeerd het misverstand uit de weg te ruimen maar de vermeende aanvaller reageerde fel door te schreeuwen “stop met me op te nemen of ik vermoord je flikker (maricon)”. Samuel kon alleen nog antwoorden met “hoezo flikker” waarna hij in elkaar werd geslagen en ter plaatse overleed.

In Spanje wordt dit voorval gezien als een nieuw geval van antihomoseksueel geweld maar uit een eerste onderzoek kan blijken dat het niets te maken heeft met homogeweld maar dat de term “flikker” algemeen werd gebruikt. Hoe dan ook, het onderzoek loopt nog en inmiddels zijn er 15 getuigen die hun verhaal hebben gedaan.

In heel Spanje is veel commotie ontstaan over dit gewelddadige voorval waarbij gesproken wordt van antihomoseksueel geweld. Daarom zijn afgelopen weekend duizenden mensen in diverse steden de straten opgegaan als protest tegen deze vorm van homofobe geweld. In Madrid zorgde dat er ook nog eens voor dat de politie hard moest optreden tegen protestanten. 

Men eist in Spanje gerechtigheid voor Samuel, het zoveelste slachtoffer van (mogelijk) antihomoseksueel geweld want Samuel is niet gestorven, Samuel werd vermoord vanwege zijn mogelijke seksuele geaardheid zeggen deelnemers aan protestmarsen in Spanje.

Ga naar de inhoud