Wat kost het opladen van een elektrische auto in Spanje?

Wat kost het opladen van een elektrische auto in Spanje?
Beeld: 123rf

Wat kost het opladen van een elektrische auto in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is makkelijk om voor een auto die op benzine of diesel rijdt uit te rekenen wat je kwijt bent voor de brandstof. Maar voor een elektrische auto die aan de laadpaal moet is dat heel wat anders. Het uitrekenen van de oplaadkosten is veel ingewikkelder maar voorlopig nog steeds veel goedkoper dan diesel of benzine. Wij hebben wat rekensommetjes gemaakt voor het opladen van een elektrische auto in Spanje.

Op deze website heeft men al eens uitgerekend dat het op benzine rijden 87% duurder is dan elektrisch rijden met verschillen tussen 15 euro voor benzine en 1,92 euro voor elektrisch rijden per 100 kilometer. Of die bedragen nog helemaal correct zijn is nu niet belangrijk want benzine is alleen maar veel duurder geworden, al zijn de  elektriciteitsprijzen ook flink gestegen in Spanje.

Om de kosten van het opladen van de batterij van een elektrische auto te uit te rekenen, kunnen verschillende manieren worden gebruikt. Het beste systeem is altijd om de capaciteit te vermenigvuldigen met de prijs van elektriciteit op het moment dat deze aan de oplader wordt gehangen.

In het voorbeeld wordt een auto van 50 Kwh genomen die ingeplugd wordt op de daluren met prijzen die variëren tussen de 0,18 en 0,23 euro per kWh. Als de hoogste kosten worden aangehouden zou het opladen van de batterij 11,50 euro kosten. Maar dit is een te algemeen voorbeeld.

Het opladen van een auto bij oplaadpunten zoals bij winkels en supermarkten is over het algemeen duurder. Soms zijn de laadpalen als klantentrekker gratis te gebruiken (komt steeds minder vaak voor) maar over het algemeen hebben deze oplaadpunten prijzen tussen de 0,20 en 0,50 euro per kWh. Het opladen van een 50 kWh batterij zou dan 10 tot 25 euro kosten.

Het opladen van een auto bij de zogenaamde ‘electrolineras’ zoals de laadpalen of laadstations bij tankstations hebben prijzen tussen de 0,15 en 0,79 euro per kWh. Daarbij moet je wel onderscheid maken tussen normaal, snel of ultra-snel laden. De kosten lopen daarbij dus uiteen van 7,50 euro voor normaal tot 39,50 euro voor ultra-snel laden.

Het Spaanse Ministerie voor de Ecologische Transitie en de Demografische Uitdaging heeft DEZE speciale website in het leven geroepen waarop regelmatig (elke drie maanden) de prijzen voor het laden van elektrische auto’s te zien zijn en wat het kost om 100 kilometer te rijden in verhouding tot benzine- en dieselmodellen. Het is zelfs mogelijk een bepaald merk en type auto te kiezen met daarbij de exacte kosten.

Op de vergelijking van 28 juni is te zien dat 100 kilometer afstand met een benzineauto 11,32 euro kost, met een dieselauto 8,92 euro, een LPG-model 8,08 euro en met een elektrische auto die thuis is opgeladen 4,54 euro en opgeladen bij een openbaar oplaadpunt 5,93 euro.

De Nederlandse elektrische autorijders kunnen ook eens kijken op de vergelijking op de website van de ANWB.

Het probleem in Spanje is echter niet zozeer hoeveel het laden van een elektrische auto kost maar meer waar de openbare laadpalen te vinden zijn. Om daar achter te komen kun je naar de website gaan van Electromaps waarop alle laadpalen in Spanje staan vermeld.

tabel1
Ga naar de inhoud