Luchtverkeersleiders Eurocontrol dreigen met staking deze zomer

Luchtverkeersleiders Eurocontrol dreigen met staking deze zomer
Beeld: via canva.com

Luchtverkeersleiders Eurocontrol dreigen met staking deze zomer

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Eurocontrol-luchtverkeersleiders overwegen deze zomer te staken als reactie op de overmatige werkdruk en om hun verzoeken om loonsverhoging te ondersteunen. Dit kan mogelijk leiden tot aanzienlijke verstoringen in het Europese luchtverkeer, resulterend in veel annuleringen en vertragingen.

Het potentieel voor luchtverkeersleiders stakingen kan in Europa leiden tot vertragingen of annuleringen van zo’n 12.600 vluchten per dag, wat neerkomt op ongeveer een derde van alle vluchten die gepland staan tijdens de zomerpiek over het hele continent. Deze waarschuwing komt van Eurocontrol, die het beheer van het Europese luchtruim overziet. Ze zeggen dat een vakbond, die werknemers in hun operationeel centrum vertegenwoordigt, heeft aangegeven dat er in de komende zes maanden mogelijke stakingen kunnen plaatsvinden. Dit zou kunnen zorgen voor extra verstoringen naarmate de drukke zomerreisperiode zijn piekmomenten bereikt.

Volgens een vakbond binnen Eurocontrol zouden de acties over een tijdspanne van zes maanden kunnen worden uitgerold. Het bedrijf geeft aan in onderhandeling te willen treden met de vakbond om mogelijke stakingen te vermijden. Met de sterke opleving van de luchtvaartsector, is de werkdruk voor luchtverkeersleiders enorm gestegen. Daarnaast kampt Eurocontrol met een tekort aan personeel. 

Eurocontrol heeft in een mededeling aangegeven deze protesten als een ‘vooraankondiging’ te zien en gaf aan in gesprek te zijn met Union Syndicale Bruxelles om een potentiële stakingsactie te voorkomen. Eurocontrol gaf geen specifieke tijdlijn voor wanneer eventuele stakingen zouden kunnen optreden en gaf aan dat het te vroeg was om te gissen naar de mogelijke impact hiervan.

Eurocontrol heeft meer dan 2.000 werknemers en garandeert de veiligheid van het luchtverkeer in het Europese luchtruim. Het heeft zijn hoofdkantoor in Brussel en een bijkantoor in Maastricht. Jaarlijks houdt Eurocontrol toezicht op meer dan 10 miljoen vluchten.

Ga naar de inhoud