Waarom kent juni de grootste boom in verkoop van woningen sinds een decennium in Spanje

Waarom kent juni de grootste boom in verkoop van woningen sinds een decennium in Spanje
Beeld: 123rf

Waarom kent juni de grootste boom in verkoop van woningen sinds een decennium in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Afgelopen Juni werd in Spanje een recordaantal woningen verkocht. In totaal waren dat er 64.877, goed 71,2 procent meer dan in Juni 2020. De economische heropleving lijkt zich nu ook op de immobiliënmarkt door te zetten. De verkoop van woningen was gedurende de maand Juni bijna net zo goed als in Juni 2010, toen 76.314 huizen van eigenaar wisselden. In 2010 had die piek nog te maken met een door de regering aangekondigde belastingsverhoging vanaf 1 Januari 2011.

Ook al wordt de boom van Juni 2021 gekleurd door de kwakkelende verkoop gedurende de pandemie, gaat het toch om een echte stijging. In Juni 2019, het jaar voor de Covid-19 crisis, werden namelijk maar 45.912 woningen verkocht.

Alberto Alcázar, voorzitter van de Immobiliënprogramma’s aan de IE Business school verklaart; “Deze stijging heeft wel degelijk te maken met het feit dat de economie aan de beterhand is. De Spaanse cijfers van 2021, en de voorspellingen voor 2022 tonen niet alleen aan dat de immobiliënsector in de lift zit, maar ook dat de economie zich langzaam herstelt.”

Ook het grote Spaanse immo platform Idealista bevestigt dat het goed gaat op de huizenmarkt, grotendeels dankzij de vaccinatiecampagne en de Europese hulp. “De cijfers tonen de sterkte van het herstel van de huizenmarkt.”, beweert de woordvoerder van het platform, Francisco Iñareta. “Het lijkt er op dat we de crisis van de pandemie achter ons laten.”

De grootste groei toont zich in de éénsgezinswoningen, met maar liefst 78,4 procent in vergelijking met vorig jaar. En dat ondanks dat die 16,5 procent in prijs zijn gestegen, tot een gemiddelde van 1.188 euro per vierkante meter. De verkoop van appartementen steeg met 69 procent in vergelijking met vorig jaar. Daar zag men wel een prijsdaling van 1,8 procent in vergelijking met Juni 2020, tot een gemiddelde prijs van 1.656 euro per vierkante meter.

Een andere factor die inspeelt op de stijging, zijn de goede voorwaarden die de bankensector biedt om geld te lenen. “De banken blijven geld ‘cadeau doen’”, beweert José Ramón Molinos, verantwoordelijke voor verkoop bij Vivienda2. “Ze zijn met elkaar in strijd om interesten te geven die we nooit eerder zagen.”

Ga naar de inhoud